Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolan valtapuolueen johtaja syytti aborttimielenosoittajia yrityksestä tuhota kansakunta

Puolan valtapuolueen puheenjohtaja ja varapääministeri Jaroslaw Kaczynski syytti tiistaina aborttisääntöjen tiukennuksia vastustavia mielenosoittajia yrityksistä "tuhota" kansakunta ja kehotti valtaa pitävän PiS-puolueen kannattajia kokoontumaan puolustamaan kirkkoja.

Mielenosoittajat ovat useiden päivien ajan vastustaneet perustuslakituomioistuimen linjausta, jonka mukaan epämuodostuneiden sikiöiden abortoinnin salliva laki on ristiriidassa perustuslain kanssa.

Kaczynski, jota pidetään yleisesti maan todellisena johtajana, haukkui mielenosoittajia "nihilismistä" ja "mauttomuudesta".

– Kehotan kaikkia puolueen jäseniä ja kannattajia puolustamaan Puolan kirkkoja kaikin keinoin, Kaczynski sanoi tv-puheessa.

Aiemmin myös pääministeri Mateusz Morawiecki vaati protestien lopettamista.

– Kenen tahansa, jolle Puolan tasavallan etu on tärkeä, pitäisi nyt yrittää rauhoittaa tilannetta, pääministeri sanoi.

Mielenosoitukset levisivät myös Puolan parlamenttiin, jossa vasemmistolaiset kansanedustajat huusivat istuntosalissa abortin sallimista vaativia iskulauseita.

Pääministeri painotti, ettei hyökkäyksiä uskonnollisia symboleita tai kirkkoja vastaan suvaita kuten ei myöskään väkivaltaisuutta, vandalismia tai barbarismia.

Puolan aborttilainsäädäntö on jo nyt Euroopan tiukimpia. 38 miljoonan asukkaan maassa on vuosittain tehty vain 2 000 laillista aborttia. Useimmat raskaudenkeskeytykset tehdään näin ollen joko ulkomailla tai laittomasti. Niiden määräksi arvioidaan vuositasolla noin 200 000.