Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Pohjois-Korea syyttää Etelä-Koreaa "heikosta kansalaisten valvonnasta" – taustalla virkailijan ampuminen syyskuussa

KCNA julkaisi kuun puolivälissä kuvan Pohjois-Korean työväenpuolueen kongressista. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Pohjois-Korea syyttää Etelä-Koreaa eteläkorealaisen kalastusvirkailijan kuolemasta syyskuussa. Pohjois-Korea ampui tuolloin aluevesilleen ajelehtineen virkailijan.

Pohjois-Korean valtiollisen uutistoimiston KCNA:n perjantaina julkaiseman lausunnon mukaan syy virkailijan ampumiseen on Etelä-Korean, joka ei valvo kansalaisiaan kunnolla herkällä raja-alueella.

Pohjois-Korean johtaja Kim Jong-un esitti asiassa anteeksipyynnön pian tapahtuneen jälkeen, mutta nyt Pohjois-Korean mukaan syy tapahtumiin on Etelä-Korean.

Tapahtuneen jälkeen syyskuun lopulla Etelä-Korean sotilasviranomaiset kertoivat, että pohjoiskorealaiset olivat kuulustelleet virkailijaa useita tunteja tämän ollessa vielä vedessä. Virkailija oli esittänyt halunsa loikata Pohjois-Koreaan, mutta "korkealta taholta" tulleen määräyksen mukaisesti tämä ammuttiin.

Korean niemimaan tilannetta seuraavien asiantuntijoiden mukaan Pohjois-Korea on yrittänyt liennyttää maiden välisiä jännitteitä ampumisen jälkeen. Pohjois-Korea ei ollut ampunut naapurimaansa kansalaista ainakaan kymmeneen vuoteen ennen syyskuun tapahtumia, uutistoimisto AFP kertoo.

Liennyttävä linja kuului myös perjantaina.

– Emme halua nähdä uudelleen epämiellyttäviä tilanteita, joissa vahingossa tapahtuneet asiat johtavat katastrofiin maiden välisissä suhteissa, KCNA viestitti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut