Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmarisen sijoitussalkun tuotto nousi plussalle, Varman sijoitustuotto miinuksella 2,6 prosenttia

Eläkeyhtiö Ilmarisen eläkevarojen sijoitustuotot kääntyivät plussalle koronakriisin aiheuttamasta säikähdyksestä huolimatta. Sijoitusten tuotto nousi tammi-syyskuussa 600 miljoonaan euroon. Eläkeyhtiön sijoitussalkun markkina-arvo oli syyskuun lopussa 50,3 miljardia euroa, kun se vuosi sitten oli 50,5 miljardia euroa.

– Voi olla, että tämä on ainoa eläkeyhtiö, joka raportoi tammi-syyskuulta positiiviset sijoitustuotot, sanoi toimitusjohtaja Jouko Pölönen tiedotustilaisuudessa.

Myös Ilmarisen vakavaraisuus vahvistui sijoitusmarkkinoiden toipuessa koronapandemian aiheuttamasta alkuvuoden rajusta kurssilaskusta.

Vaikka sijoitustuotot olivat 1,1 prosenttia plussalla, Ilmarisen kokonaistulos jäi tammi-syyskuussa 107 miljoonaa euroa miinukselle.

Kolmannen neljänneksen tulosparannus oli kuitenkin lähes miljardi euroa, ja kolmannen vuosineljänneksen sijoitussalkun tuotto oli 3,2 prosenttia eli noin 1,6 miljardia euroa sijoitusmarkkinoilla jatkuneen positiivisen kehityksen myötä.

– Kesän aikana koronaviruksen leviämistä onnistuttiin rajoittamaan ja talouksia päästiin avaamaan. Keskuspankkien ja valtioiden massiiviset tukitoimenpiteet ovat jatkuneet tukien laajasti talouksia ja sijoitusmarkkinoita, Pölönen sanoo.

Vakuutusmaksutulo laski neljään miljardiin euroon lomautusten lisääntymisen ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen 2,6 prosentin alennuksen seurauksena. Työnantajamaksua on alennettu toukokuusta joulukuun loppuun.

Eläkkeitä Ilmarinen maksoi 4,6 miljardia euroa yhteensä 457 937 eläkkeensaajalle tammi-syyskuussa.

Koronan uudelleenleviäminen aiheuttaa epävarmuutta

Talousennusteita on päästy pahimmista skenaarioista korjaamaan hieman ylöspäin, mutta maailmantalouden odotetaan IMF:n uusimmissa ennusteissa taantuvan -4,4 prosenttia.

– Syksyn aikana koronaviruksen uudelleenleviäminen on kiihtynyt aiheuttaen rajoitustoimenpiteiden käyttöönottoa ja kasvavaa epävarmuutta talousnäkymiin, Pölönen arvioi.

Ilmarinen arvioi tulevaisuuden näkymissään, että kasvavan työttömyyden ja työnantajien TyEL-maksun väliaikaisen alennuksen seurauksena maksutulo laskee merkittävästi viime vuodesta.

Varma: Jyrkkiä muutoksia ei voi sulkea pois

Eläkeyhtiö Varman eläkevarojen sijoitusten tuotto oli tammi-syyskuussa miinuksella 2,6 prosenttia, kun se viime vuonna vastaavaan aikaan oli plussalla 8,8 prosenttia.

Sijoitusten markkina-arvo oli 46,8 miljardia euroa, kun se vuoden alussa oli 48,7 miljardia euroa.

Sijoitustuotot jatkoivat kuitenkin myös Varmassa elpymistä vuoden kolmannella neljänneksellä alkuvuoden rajusta koronan aiheuttamasta kurssilaskusta. Sijoitusten markkina-arvo nousi 1,5 miljardilla eurolla kesäkuun loppuun verrattuna.

Varma arvioi osavuosiraportissaan, että markkinaympäristö säilyy vaativana eikä jyrkkiä muutoksia sijoitusomaisuuden arvostustasoissa voida sulkea pois, vaikka talouksien elpyminen etenisikin.

– Talouden poikkeusolojen voidaan arvioida olevan voimassa ainakin kunnes covid-19 nujerretaan rokotteella. Talouden ja pääomamarkkinoiden riippuvaisuus rahapolitiikasta ja elvytyspaketeista jatkuu, raportissa todetaan.