Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi löysi huumeita, aseita ja räjähteitä ratsioissa liivijengien tiloihin – etsinnät kohdistuivat ainakin Lappeenrannan Helvetin enkeleihin ja jo lakkautettuun lahtelaiseen Red Roots -jengiin

Poliisilla oli perjantaina muun muassa Lahdessa ja Lappeenrannassa käynnissä suuri operaatio, joka kohdistui liivijengien toimintaan. Operaatioon osallistui satakunta henkilöä.

Operaatio liittyy lahtelaiseen Red Roots -jengiin, joka poliisin mukaan lakkautettiin jo elokuussa. Lisäksi kohteena olivat Helvetin enkelit, joihin osa Red Rootsin jäsenistä on poliisien mukaan siirtynyt.

Etsintöjä tehtiin muun muassa Red Rootsin entisissä kerhotiloissa Lahdessa ja Helvetin enkelien kerhotiloissa Lappeenrannassa. Niissä löydettiin huumeita, aseita ja räjähteitä.

Poliisi kertoi ottaneensa kiinni kolme miestä, jotka otettiin aikaisemmin tässä kuussa Helvetin enkeleiden MC Carelian kokelasjäseniksi. Muuten poliisi ei kommentoi kiinniotettujen määrää.

– Voin kertoa ainoastaan, että olemme tehneet useita kiinniottoja, joihin sisältyvät nämä kolme miestä, kertoi tutkintaa johtava rikosylikomisario Pälvi Suokas STT:lle.

Suokas ei halunnut kommentoida myöskään tarkemmin takavarikkoja, mutta toteaa poliisin haltuun päätyneen huumeita, aseita ja räjähteitä "lukumääräisesti ihan hyvän määrän".

Oliko Red Roots uusi UB?

Poliisin mukaan Red Roots perustettiin Lahteen lakkautettavaksi määrätyn United Brotherhoodin tilalle. Oikeudenkäynti United Brotherhoodin lakkauttamisesta on edelleen kesken, ja jengi on väliaikaisessa toimintakiellossa.

Suokas kertoo, että poliisi tutkii nyt myös sitä, onko Red Roots perustettu jatkamaan United Brotherhoodin toimintaa, jolloin kyseessä olisi myös toimintakiellon rikkominen.

– Esitutkinta on vasta alkuvaiheessa, mutta samoja henkilöitä on mukana, toiminnassa on samoja piirteitä, ja jengi perustettiin samantyyppisesti. Eri asia on, riittäkö se näytöksi, koska ei ole kyse siitä, että täysin sama ryhmä olisi aloittanut toiminnan uudella nimellä. Ryhmästä osa aloitti yhdessä henkilöiden kanssa, jotka eivät ole vastaavasti taas olleet UB:n jäseniä, Suokas selvittää.

Poliisin mukaan Red Rootsissa on ollut sisäisiä riitoja. Helsingin Sanomien mukaan tämä on johtunut muun muassa erimielisyyksistä sen suhteen, kenen pitäisi johtaa jengiä.

Helvetin enkelit ovat poliisin mukaan olleet tekemisissä Red Rootsin eri liittoutumien kanssa. Lisäksi Lahden United Brotherhoodilla on myös ollut poliisin tutkinnan mukaan bisneksiä Helvetin enkelien kanssa. Hämeen poliisi kertoi alkuvuodesta epäilevänsä, että Helvetin enkeleille yli 20 000 euroa velkaa ollut mies joutui väkivaltaisen velanperinnän kohteeksi, kun velka siirtyi UB:n perittäväksi. Velka oli esitutkinnan perusteella peräisin miehen Helvetin enkeleiltä tilaamista huumeista.

Helvetin enkeleiden Lappeenrannan-osastoon kuuluva mies siirsi poliisin mukaan velan United Brotherhoodin Lahden-osastolle ja tässä vaiheessa velka tuplaantui yli 40 000 euroon. Esitutkinnan perusteella velkaa perittiin uhrilta väkivaltaisesti ja uhkaamalla useaan otteeseen viime vuonna eri paikoissa.

Asiasta on nostettu syytteet, mutta syytteiden sisältö ei ole vielä julkinen.

Laaja operaatio

Suokas sanoo, että viikonloppu kuluu jutun esitutkinnan parissa ja mahdolliset vangitsemiset tulevat esille maanantaina. Poliisi ei aio tiedottaa asiasta enempää ennen sitä.

Hämeen poliisilaitoksen operaatioon liittyi laajaa yhteistyötä Kaakkois-Suomen, Helsingin, Itä-Uudenmaan ja Länsi-Uudenmaan poliisilaitosten, keskusrikospoliisin sekä Rikosseuraamuslaitoksen kanssa.

Operaatiot sujuivat poliisin mukaan hyvin, eikä sivullisille aiheutunut vaaraa.