Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puolassa lykättiin aborttilain tiukennuksen toimeenpanoa – massiiviset mielenosoitukset jatkuneet jo pari viikkoa

Puolan hallitus on lykännyt kritisoidun aborttilain tiukennuksen toimeenpanoa, uutisoivat muun muassa Guardian ja Financial Times .

Pääministerin toimistosta kerrottiin tiistaina puolalaismedialle, että asiasta keskustellaan ja siihen yritetään vaikeassa tilanteessa löytää uusi kanta.

Päätös tiukennuksesta oli määrä julkaista maanantaina. Ilman julkaisemista se ei astu voimaan.

Aborttilain tiukennusta vastaan on osoitettu mieltä jo parin viikon ajan, ja hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen suosio on kokenut kolauksen.

Perjantaina yli 100 000 ihmistä uhmasi Varsovassa koronaviruksen vuoksi asetettuja rajoituksia ja osoitti mieltään aborttioikeuden puolesta ja hallitusta vastaan. CNN :n mukaan mielenosoitus oli yksi Puolan suurimmista vuosikymmeniin.

Guardianin mukaan äärioikeistolaiset ryhmät ovat hyökänneet mielenosoittajien kimppuun, ja hallituksen edustajat vaikuttavat ajoittain lietsoneen jännitteitä.

Hallitsevan Laki ja oikeus -puolueen kannatus putosi lokakuussa toteutetun kannatusmittauksen mukaan lähes kymmenen prosenttiyksikköä noin 30 prosenttiin, kertoo uutistoimisto AFP.

Aborttilaki jo ennestään tiukka

Puolan aborttilaki on ollut jo ennestään Euroopan tiukimpia. Suunniteltu tiukennus kieltäisi abortit käytännössä lähes kokonaan.

Jos perustuslakituomioistuimen päätös astuu voimaan, abortin voi Puolassa saada laillisesti vain, jos raskaus on alkanut raiskauksesta tai insestistä tai jos raskaana olevan naisen henki on vaarassa.

Maan pääministeri Mateusz Morawiecki on vaatinut keskusteluja mielenosoittajien ja opposition kansanedustajien kanssa. Presidentti Andrzej Duda ehdotti perjantaina aborttien sallimista, jos voitaisiin osoittaa korkea todennäköisyys, että lapsi syntyy kuolleena tai lapsella on kuolemaan johtava sairaus tai vamma.

Opposition liberaaliedustaja Katarzyna Lubnauer kuitenkin sanoi, ettei muutosehdotusta voida hyväksyä.

38 miljoonan asukkaan katolisessa Puolassa tehdään alle 2 000 laillista aborttia vuodessa, mutta niitä arvioidaan tehtävän laittomasti tai ulkomailla vuosittain jopa 200 000.