Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Demokraattien Biden siirtyi niukkaan johtoon ääntenlaskussa Georgiassa, lähestyy Trumpia myös Pennsylvaniassa

Tämän jutun päivittäminen on päättynyt. Vaalien seurantaa jatketaan toisaalla.

------------------------------------------

Yhdysvalloissa demokraattien presidenttiehdokas Joe Biden on siirtynyt ääntenlaskun edetessä johtoasemaan Georgian osavaltiossa. Asiasta kertovat CNN ja useat muut amerikkalaismediat.

Ääniä on kuitenkin yhä laskematta, eikä osavaltion voittaja ole vielä ratkennut. Monien arvioiden mukaan Georgiassa päädyttäneen vielä äänten uudelleenlaskentaan.

Tähän saakka kärjessä oli Georgiassa ollut republikaanien Donald Trump, jonka etumatka oli huvennut kuitenkin jo jonkin aikaa, kun ennakko- ja postiääniä lasketaan viimeisenä.

Ehdokkaiden välinen ero oli jo perjantaina aamupäivällä Suomen aikaa minimaalinen, vain muutamia satoja ääniä. Johtoaseman siirtyneen Bidenin niukka etumatka oli alkuiltapäivästä reilut tuhat ääntä.

Georgian osavaltion voittanut ehdokas saa tuekseen 16 valitsijaa. Bidenille on aiemmin ennustettu 253 valitsijaa, joten pelkästään Georgian voittamalla hän ei vielä aivan saavuttaisi presidentinvaalien voittoon vaadittua 270 valitsijan määrää.

Demokraat in voitosta Georgiassa liki 30 vuotta

Toisaalta Georgian voiton varmistuttua koko vaalien voittoon riittäisi Bidenille ykkössija missä tahansa jäljellä olevista osavaltioista. Voitto Georgiassa olisi myös historiallinen, koska demokraattien presidenttiehdokas ei ole voittanut siellä kertaakaan vuoden 1992 jälkeen.

Vaalimatematiikka tarjoaa vielä myös teoreettisen mahdollisuuden tasapeliin valitsijoin 269–269, jos Biden voittaisi Georgian ja Trump puolestaan kaikki loput avoimena olevat osavaltiot.

Ääntenlasku on perjantaina vielä yhä kesken myös Pennsylvanian, Pohjois-Carolinan, Nevadan ja Arizonan vaa'ankieliosavaltioissa. Tulosta odotetaan myös Alaskasta, jossa Trumpin voittoa pidetään kuitenkin varmana.

Kenties suurin mielenkiinto kohdistui iltapäivällä Suomen aikaa Pennsylvaniaan, josta odotettiin päivitettyjä tietoja. Georgiaan verrattuna Trumpin etumatka Pennsylvaniassa oli vielä selvä, reilut 18 000 ääntä.

Ero kutistui kuitenkin vauhdilla, koska laskettavana olevat postiäänet sekä esimerkiksi suurkaupunki Philadelphian äänet olivat menneet suurelta osin Bidenille. Ääniä oli laskematta niin paljon, että niiden arvioitiin riittävän Bidenille Trumpin ohittamiseen.

Osa Trumpin kampanjan oikeusjutuista jo hylätty

Samaan aikaan Trumpin kampanja on laajentanut oikeustoimiaan Pennsylvaniassa. Viimeisimmässä kanteessa kampanja moittii Philadelphian kaupungin ääntenlaskentaa läpinäkyvyyden puutteesta.

Trumpin kampanja on nostanut ääntenlaskentaan liittyviä kanteita useissa osavaltioissa. Washington Post -lehden mukaan Michiganin ja Georgian osavaltioissa tuomarit ovat hylänneet kampanjan kanteita, jotka liittyivät väitettyyn vaalivilppiin.

Michiganissa valitustuomioistuimen tuomari hylkäsi Trumpin kampanjan vaatimuksen ääntenlaskun keskeytyksestä. Tuomarin mukaan valitus ei ollut järin järkeenkäypä, sillä ääntenlasku on käytännössä loppunut ja Michiganin valitsijat on julistettu Joe Bidenille 150 000 äänen erolla, lehti kertoo.

Georgiassa piirikunnan tuomari puolestaan totesi, että ääniä ei toimitettu vaalipäivänä osavaltion aikarajan jälkeen, toisin kuin haasteessa väitettiin.

Trump on toistuvasti pyrkinyt maalaamaan kuvia vaaleista vilpillisinä, vaikka mitään todisteita asiasta ei ole löydetty. Tänään myös hänen kaksi republikaaniliittolaistaan Lindsey Graham ja Ted Cruz ovat liittyneet vaaleja vilpillisyydestä syyttävien joukkoon, vaikka todisteita asiasta ei ole.

Osa republikaaneista on noussut kuitenkin myös vastustamaan Trumpin väitteitä. Muun muassa Trump-kriitikkona tunnettu Utahin senaattori Mitt Romney kirjoitti Twitterissä , että kaikki äänet tullaan laskemaan.

------------

Lähteenä myös mm. CNN, DecisionDesk HQ