Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etiopiassa leimahtanut aseellinen yhteenotto voi uhata koko Afrikan sarven vakautta, YK:n pääsihteeri varoittaa

Etiopiassa keskiviikkona ja torstaina alkaneet aseelliset yhteenotot Tigrayn alueella voivat uhata koko Afrikan sarven alueen vakautta, YK:n pääsihteeri Antonio Guterres sanoi Twitterissä . Hän sanoi vaativansa jännitteiden välitöntä lieventämistä ja kiistan rauhanomaista ratkaisua.

Etiopian pääministeri, Nobelin rauhanpalkinnon viime vuonna saanut Abiy Ahmed on sanonut määränneensä liittotasavallan joukkoja Tigrayhin vastauksena alueen valtapuolueen Tigrayn kansan vapautusrintaman (TKVR) hyökkäykselle paikalliseen sotilasleiriin.

TKVR on kiistänyt syytöksen ja pitää sitä pääministerin tekosyynä käydä puoluetta vastaan sotilaallisin keinoin. TKVR:n johtajat käytännössä hallitsivat Etiopiaa kolme vuosikymmentä ennen kuin Abiy nousi valtaan.

Abiy ilmoitti myöhemmin aikovansa määrätä Tigrayn osavaltioon myös ilmaiskuja ja pyysi siviilejä välttämään joukkokokoontumisia.

Torstaina rajuja taisteluita

Diplomaattilähteen mukaan molempien puolten ihmisiä on todennäköisesti kuollut, sillä torstaina käytiin ankaria taisteluita rajun tykistötulen säestämänä erään Tigraysta Amharan alueelle vievän päätien lähistöllä.

Etiopian tilanne on International Crisis Group -järjestön mukaan tärkeä siksi, että pitkittyvä sisällissota voisi vetää mukaansa Eritrean. Eritrean presidentti Isaias Afwerki on läheinen Abiyn kanssa, mutta Afwerkin ja ja TKVR:n välit ovat erittäin toraisat. TKVR hallitsi Etiopiaa sen sotiessa Eritrean kanssa.

Abiy sai rauhannobelinsa nimenomaan lopettamalla sodan Eritrean kanssa.

Tigrayn osavaltiolla on komennossaan noin neljännesmiljoona sotilasta, joten mahdollinen sota voisi olla pitkä ja verinen, järjestö sanoo. Sota voisi myös horjuttaa koko Etiopiaa, joka on jaettu osavaltioihin pitkälti eri etnisten ryhmien mukaan.