Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Anja, 92, läväytti pöytään "järjettömän" laskun – pelkää että 3100 euron eläkkeestä jää elämiseen vain 300 euroa

Asuminen: Anja, 92, saa korkeaa eläkettä, mutta silti suurin osa siitä menee asumiskuluihin. Marita joutui hakemaan asumistukea.

Lehtisaaren matalasta kerrostaloasunnosta näkyy pieni kaistale merimaisemaa nyt, kun kovat tuulenpuuskat ovat irrottaneet loputkin lehdet koivuista.

– Minulla näkyy paljon pienempi kaistale merta, arvioi viereisessä rapussa asuva 92-vuotias Anja. Merimaisema on yksi syy, miksi Lehtisaaren tonttien arvo katsottiin niin korkeaksi.

Hän on tullut ystävänsä Mekkeri Annerin, 73, asuntoon kertomaan asumiskustannuksistaan. Hän läväyttää pöydälle laskun tältä vuodelta, noin 1 660 euroa kuukauden ajalta.

Se sisältää hänen asunnon hoitovastikkeen, remontit, kiinteistöveron sekä kiistellyn maanvuokran. Se tulee nousemaan vielä neljän vuoden porrastuksella reippaasti.

Anja on leski ja asuu yksin 115-neliöisessä asunnossa 1960-luvulla rakennetussa kerrostaloasunnossa. Hän muutti asuntoon 1980-luvulla.

Tontin omistava Vantaan seurakuntayhtymä nostaa vuokria, koska lehtisaarelaiset ovat saaneet asua niin pitkään ”halvasti”.

Kiinteistövälittäjä iskee luvut pöytään: Lehtisaaren tonttivuokrat ovat kohtuuttomat verrattuna Helsingin tasoon – "He tulevat aiheuttamaan suuria taloudellisia ongelmia ihmisille"

Mekkeri Anner on tehnyt selvitystyötä asukkaiden asumismenoista. Hän on laskenut, että Anjan  3 100 euron eläkkeestä jää tällä hetkellä verojen ja kaikkien asumiskulujen jälkeen alle 600 euroa käteen. Vuonna 2025 käteen jää noin puolet vähemmän, mitä nyt.

Anner pitää seurakuntayhtymän päätöstä ja siitä syntyviä asumismenoja järjettömänä.

Asuntojen flippaaja Jenny Nyman, 33, osti ensimmäisen sijoitusasuntonsa melkein suoraan synnytyksestä – "Asunto oli hyvä kohde oppia, sillä se revittiin lähes kappaleiksi"

Viereisessä talossa asuvalla 96-vuotiaalla Maritalla on haastavampi tilanne. Hänellä tulee verojen jälkeen 1 150 euron eläke, mutta hänen asumiskustannuksensa menevät yli sata euroa miinukselle jo nyt, joten joutui hakemaan asumistukea.

– Hän ei pääse muuttamaan, koska asunto ei mene kaupaksi hinnalla, jolla hän saisi jotain siedettävää muualta, Anner sanoo. Itselläni ei niinkään ole hätää, kun en asu yksin. Mutta kauhistuttaa ajatus, että toinen meistä kuolisi. Omalla eläkkeelläni en voisi tähän jäädä, Anner sanoo.

– Pahinta on, että kirkko tekee tällaista, hän toteaa.

Taloyhtiöt ovat vieneet asian maanvuokrista hovioikeuteen (HU 31.10.). Mekkeri Annerin mukaan Vantaan seurakuntayhtymä ei ole suostunut asukkaiden tai oikeuslaitoksen pyytämään sovintoneuvotteluun.

Asukkaat eivät luovuta oikeustaistelussa seurakuntia vastaan – "Meitä rasittaa se, että Lehtisaaresta tehdään varakkaiden asuinalue"

Rajuja korotuksia taloyhtiöiden tonttivuokriin Helsingissä – miten asunnon ostaja voi välttää ikävät yllätykset?

Lehtisaaren ostari saa jatkaa, mutta vain toistaiseksi – rakennuksen purkamista aletaan valmistella