Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kurkkumätä säikäytti koronasta kärsineessä Perussa – WHO varoitti jo kauan sitten pandemian vaikutuksista Latinalaisessa Amerikassa

Etelä-Amerikassa Perussa säikäyttäneet kurkkumätätapaukset ovat jääneet yksittäisiksi. Maan terveysministeriö ilmoitti perjantaina, että tautirypäs ei ole levinnyt laajemmalle.

Maassa annettiin viime kuussa kansallinen varoitus kurkkumätätapausten vuoksi. Tautia ei ollut tähän asti ilmennyt Perussa 20 vuoteen.

Kurkkumätä on erittäin tarttuva ja mahdollisesti tappava tauti. Perun pääkaupungissa Limassa todettiin viisi tapausta, ja kaksi potilasta kuoli. Toinen potilas oli viisivuotias tyttö, joka oli saanut syntymänsä jälkeen rokotteen, muttei jatkorokotetta. Toinen kuolonuhri oli 69-vuotias nainen.

Terveysministeriö kertoi, että lapsen kotikaupunginalueella on nyt rokotettu 7 000 ihmistä. Ministeriön mukaan tarvetta kansalliselle varoitukselle ei enää ole.

Moni potilas on jäänyt vaille hoitoa

Peru aikoo tänä viikonloppuna jatkaa rokotteiden jakamista viittä tautia vastaan, mukaan lukien influenssaa ja kurkkumätää. Rokotuskampanja oli aiemmin keskeytetty koronaviruspandemian vuoksi.

Maailman terveysjärjestö WHO varoitti jo kuukausia sitten, että pandemialla voi olla vakavia vaikutuksia Latinalaisen Amerikan ja Karibian terveydenhuoltoon. Alueiden terveydenhuollon toimijat ovat olleet ylikuormitettuja ja erityisesti muut kuin koronaviruksesta kärsivät potilaat ovat jääneet vaille kunnollista hoitoa.

Perussa on kirjattu yli 900 000 koronavirustartuntaa ja noin 35 000 kuolemaa, mikä tarkoittaa lähes 28 000:ta tapausta ja yli tuhatta kuolemaa miljoonaa asukasta kohti. Kahden viime kuukauden aikana määrät ovat kuitenkin tasaisesti laskeneet.