Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hurrikaanikausi rikkoo ennätyksiä, 30. nimetty myrsky mahdollisesti muodostumassa lähipäivinä

Tämän vuoden hurrikaanikaudella on koettu ennätykselliset 29 nimettyä troopista myrskyä Yhdysvaltojen kaakkoisosissa, Karibialla ja Keski-Amerikassa. Yhdysvaltojen kansallinen hurrikaanikeskus NHC tviittasi tiistaina, että trooppinen myrsky Theta on nyt 29. nimen saanut myrsky tällä kaudella, mikä rikkoo 28 nimetyn myrskyn ennätyksen vuodelta 2005.

Vuoden 2005 hurrikaanikausi muistetaan erityisesti New Orleansissa laajaa tuhoa aiheuttaneesta Katrinasta.

Myrskyille annetaan nimi Atlantin valtamerellä silloin, kun niiden tuulten nopeus ylittää 17,2 metrin sekuntinopeuden.

NHC:n mukaan nyt on 70 prosentin mahdollisuus sille, että kauden 30. nimetty myrsky muodostuu tulevien viiden päivän aikana.

Asiantuntijat sanovat ilmastonmuutokset nostavan merten lämpötiloja, mikä voimistaa trooppisia myrskyjä. Vaikutusta vauhdittaa entisestään La Nina -ilmiö.

Keski-Amerikkaa tässä kuussa riepotellut ja ainakin 130 ihmisen kuoleman aiheuttanut Eta-myrsky on yksi mittaushistorian voimakkaimmista marraskuun hurrikaaneista.

Kesäkuussa julkaistun tutkimuksen mukaan voimakkaiden myrskyjen osuus kasvaa keskimäärin noin kahdeksan prosenttia vuosikymmenessä. Yhä suurempi osa myrskyistä myös voimistuu vauhdilla, mikä tekee niiden liikkeistä vaikeita ennustaa.