Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomi haluaa Saimaan norppasaaret Unescon maailmanperintöluetteloon

Suomi aikoo esittää Saimaan norppasaaristoja uudeksi luonnonperintökohteeksi Unescon maailmanperintöluetteloon. Asiasta kertoi tänään Maailmanperintöfoorumissa ympäristö- ja ilmastoministeri Krista Mikkonen (vihr.).

– Suomi on maailmanperintöstrategiassa linjannut, että luetteloon ehdotetaan vain erityisen arvokkaita kohteita. Sellainen norppasaaristojen kokonaisuus todella on, Mikkonen kommentoi.

Esitetty maailmanperintökohde koostuisi pääosin valtion suojelluista Natura 2000 -alueista Saimaalla. Hankkeen kustannuksiksi on arvioitu vuosina 2021–2023 noin 210 000 euroa. Mikkonen arvioi, että muun muassa verkkokalastusrajoituksia on päivitettävä hankkeen läpimenon tukemiseksi.

Listalle pääsy tavoitteena vuonna 2024

Norppasaaristo on ympäristöministeriön ja Metsähallituksen esitys luonnonperintökohteeksi, opetus- ja kulttuuriministeriö antaa ehdotuksensa kulttuuriperintökohteista myöhemmin.

Uusilla kohteilla päivitetty esitys pyritään lähettämään Unescolle viimeistään tammikuun aikana. Mikkosen mukaan tavoitteena on, että maailmanperintökomitea voisi päättää norppasaaristojen lisäämisestä luetteloon vuoden 2024 kokouksessa.

Unescon maailmanperintösopimuksen tarkoituksena on turvata maapallon arvokkaimman luonto- ja kulttuuriperinnön säilyminen. Listalla on tällä hetkellä 1 121 kohdetta, joista 213 edustaa luonnonperintöä.

Suomen tämänhetkisistä seitsemästä maailmanperintökohteesta kuusi on kulttuuriperintökohteita ja yksi, Merenkurkun saaristo, luonnonperintökohde.