Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Armeniassa osoitettiin mieltä Vuoristo-Karabahin tulitaukoa vastaan

Armenian pääkaupungissa Jerevanissa tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltä Vuoristo-Karabahin tulitaukoa vastaan. Mielenosoittajat kutsuivat tulitaukosopimuksen allekirjoittanutta pääministeri Nikol Pashinjania petturiksi.

Pashinjan ilmoitti Venäjän välittämästä tulitaukosopimuksesta Azerbaidzhanin kanssa eilen. Sopimus aiheutti Armeniassa tyrmistystä. Viikkoja jatkuneissa taisteluissa on kuollut yli 1 400 ihmistä ja kymmenettuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Armenian poliisin mukaan yli sata ihmistä otettiin kiinni, heidän joukossaan opposition näkyvä hahmo Gagik Tsarukjan. Kiinni otetut päästettiin myöhemmin vapaaksi.

Tulitauko valvomaan lähes 2 000 venäläissotilasta

Venäjän asevoimien mukaan ensimmäiset venäläissotilaat ovat perillä valvomassa Vuoristo-Karabahiin solmittua tulitaukoa. Pääesikunnan mukaan noin 400 venäläissotilasta valvoo niin kutsuttua Lachinin käytävää, joka varmistaa kulkuyhteyden Vuoristo-Karabahista Armeniaan.

Venäläissotilailla on tukenaan muun muassa helikoptereita ja panssaroituja ajoneuvoja.

Venäjän, Azerbaidzhanin ja Armenian solmiman sopimuksen mukaan tulitaukoa valvomaan saapuu lähes 2 000 venäläissotilasta. Sotineiden osapuolien väliselle kontaktilinjalle on tarkoitus perustaa 16 tarkastuspistettä.

Venäjän välittämä sopimus on nimetty "rauhansopimukseksi", mutta se ei kuitenkaan ota kantaa Vuoristo-Karabahin tulevaan poliittiseen asemaan.

Sopimus oli merkittävä voitto Azerbaidzhanille, joka saa pitää sodassa valtaamansa alueet. Niiden lisäksi myös alueita Vuoristo-Karabahin ulkopuolella siirtyy Armenialta Azerbaidzhanille. Azerbaidzhan saa myös kulkuyhteyden Armenian läpi Nahitshevanin alueelle, joka kuuluu Azerbaidzhaniin, mutta on tähän saakka ollut eristyksissä muusta maasta.