Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Joe Biden valitsi Valkoisen talon kansliapäälliköksi kokeneen neuvonantajansa – vaalitappionsa yhä kiistävä Trump harkitsee lehden mukaan vuoden 2024 ehdokkuutta

Joe Biden valitsi uuden kansliapäällikön. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho / STT

Yhdysvalloissa presidentiksi nouseva Joe Biden on valinnut kansliapäällikökseen Ronald Klainin.

Kansliapäällikkö on Valkoisen talon korkea-arvoisin työntekijä. Klainin nimitys ei ole yllätys, sillä hänellä on pitkä tausta demokraattisessa puolueessa. Klain, 59, on toiminut sekä puolueen presidenttien että varapresidenttien neuvonantajana, ja hän on työskennellyt Bidenin kanssa tämän toimiessa varapresidenttinä.

– Ron on ollut minulle korvaamaton kaikkina näinä vuosina, joina olemme työskennelleet yhdessä, Biden sanoi julkaisemassaan tiedotteessa.

Bidenin odotetaan kertovan muista hallintonsa korkeista nimityksistä loppuviikosta. Ministerinimityksistä hänen odotetaan kertovan vasta joulukuun alussa, CNN kertoo.

CNN:n mukaan Bidenin demokraattien esivaaleissa haastaneen Bernie Sandersin on kerrottu tähyilevän työministerin pestiä uudessa hallinnossa. Sanders on kertonut, että hyväksyisi tarjouksen nousta työministeriksi, jos Biden asiaa esittäisi.

WP: Trump harkitsee presidentiksi hakemista jälleen 2024

Vaikka Biden on jo aloittanut uuden hallintonsa muodostamisen, istuva presidentti Donald Trump ei ole vieläkään myöntänyt tappiotaan tai aloittanut vallanvaihtoprosessia. Trump muun muassa jakoi keskiviikon ja torstain vastaisena yönä Suomen aikaa videon, jonka saatetekstissä hän julisti vielä voittavansa vaalit.

Washington Post kuitenkin kertoo, että Trump olisi julkisista puheistaan huolimatta hiljalleen hyväksymässä tappionsa. Trumpin on kerrottu jo jopa harkitsevan uudelleen presidentiksi hakemista vuoden 2024 vaaleissa.

– Haen vain uudelleen vuonna 2024, Trumpin hallinnon korkea-arvoinen virkamies kertoo presidentin sanoneen.

Trumpilla ei myöskään ole konkreettisia keinoja tai strategiaa estää Bidenin valtaannousua, lehti kertoo. Todisteita Trumpin väittämästä laajasta vaalivilpistä ei ole löytynyt.

Niin kansainväliset tarkkailijat, paikalliset vaaliviranomaiset kuin yhdysvaltalaismediat ja ulkomaalaiset johtajat ovat sanoneet vaalien olleen vapaat ja oikeudenmukaiset.

Esimerkiksi New York Times uutisoi viranomaisten ympäri maata kertoneen, ettei vaaleissa havaittu vilppiä. Lehti sanoi soittaneensa jokaisen osavaltion vaaleista vastaaville virkamiehille, jotka edustavat niin republikaaneja kuin demokraatteja. Kukaan heistä ei ollut havainnut laajamittaista vilppiä vaaleissa.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut