Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Enemmistö pk-yrityksistä toivoo siirtymistä paikalliseen sopimiseen – "Kertoo laajasta tyytymättömyydestä nykyisiä työehtosopimuksia kohtaan"

Yli 60 prosenttia pienistä ja keskisuurista työnantajayrityksistä toivoo, että heidän toimialallaan siirryttäisiin kokonaan paikalliseen sopimiseen. Asiaa vastustaa 14 prosenttia, ja loput eivät osaa ottaa siihen kantaa.

Asia käy ilmi Suomen Yrittäjien teettämästä gallupista. Kysely on laadittu sen jälkeen, kun Metsäteollisuus ry ilmoitti irtautuvansa työehtosopimuksista ja siirtyvänsä kokonaan paikalliseen sopimiseen. Vastaajista lähes 70 prosenttia kertoi pitävänsä päätöstä hyvänä ja hieman yli 10 prosenttia huonona.

– Tämä kertoo laajasta tyytymättömyydestä nykyisiä työehtosopimuksia kohtaan ja valtavasta paikallisen sopimisen tarpeesta. Siksi työpaikkasopimista pitää edistää niin työehtosopimusten kuin lakimuutosten kautta, yrittäjäjärjestön toimitusjohtaja Mikael Pentikäinen sanoo tiedotteessa.

Pentikäinen sanoo STT:lle, että järjestön käsityksen mukaan myös työntekijöiden puolella on laajaa halua lisätä paikallista sopimista merkittävästi.

Hän viittaa järjestön aiempaan gallupiin syksyltä, jossa noin tuhannelta työntekijältä kysyttiin, tulisiko työpaikoilla olla sopimisen vapaus työehdoista, jos sekä työnantaja että työntekijä sitä yhdessä haluavat. Kaksi kolmasosaa vastaajista kannatti ajatusta.

– Tämä ei tarkoita, ettei tehtäisi työehtosopimuksia, vaan olisi mahdollisuus sopia toisin kuin työehtosopimuksiin on kirjattu, Pentikäinen lisää.

Gallupin toteutti Kantar TNS loka–marraskuun taitteessa. Siihen vastasi noin 1 100 pienten ja keskisuurten yritysten edustajaa. Tutkimuksen virhemarginaali on 3,1 prosenttiyksikköä suuntaansa.