Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yhdysvaltalaismedian ennusteet viimeisistä osavaltioista: Biden voittamassa Georgian, Trump Pohjois-Carolinan, lopullinen tulos 306–232

Trump ei ole tunnustanut tappiotaan. AFP / LEHTIKUVA

Sanna Raita-aho / STT

Demokraattien Joe Biden on voittamassa taakseen Georgian osavaltion, istuva presidentti Donald Trump taas Pohjois-Carolinan, kertovat CNN:n , ABC:n, CBS Newsin ja NBC:n ennusteet.

Jos ennusteet pitävät paikkansa, vaalien lopullinen tulos olisi 306 valitsijamiestä Bidenille ja 232 Trumpille.

Guardian tai uutistoimisto AP eivät ole vielä antaneet ennusteita näiden osavaltioiden voittajista.

Jo aiemmin on kerrottu, että Georgian osavaltion äänet aiotaan laskea uudelleen vielä käsin. Jos Biden vahvistetaan senkin jälkeen osavaltion voittajaksi, kyseessä on ensimmäinen kerta lähes 30 vuoteen, kun demokraattien edustaja voittaa osavaltiossa

Myöhään torstaina yhdysvaltalaiskanavat olivat ennustaneet Bidenin voittavan myös Arizonan osavaltion.

Uutistoimisto AFP:n mukaan edellinen Arizonassa voittanut demokraattiehdokas oli Bill Clinton vuonna 1996.

Biden julistettiin presidentinvaalien voittajaksi jo lauantaina, kun lukuisat uutismediat ennustivat hänen saavan taakseen ratkaisevat 270 valitsijaa.

Trump ei ole suostunut myöntämään häviötään, vaan on väittänyt vaaleja vilpillisiksi.

Yhdysvaltain liittovaltion ja osavaltion vaaliviranomaiset ovat kertoneet, ettei vaaleissa ole ilmennyt minkäänlaisia todisteita vaalivilpistä.

Trump median eteen ensi kertaa häviönsä jälkeen

Trump aikoo pitää tänään iltayhdeltätoista Suomen aikaa lehdistötilaisuuden.

Valkoisen talon mukaan lehdistötilaisuus käsittelee kehitteillä olevaa koronarokotetta.

Kyseessä on Trumpin ensimmäinen lehdistötilaisuus sen jälkeen, kun hänen kerrottiin olevan häviämässä presidentinvaalit Bidenille.

Trump tviittasi myös tänään, että hän aikoo mahdollisesti huomenna vierailla häntä tukevassa mielenosoituksessa Washingtonissa. Mielenosoittajat tukevat Trumpin väitteitä, että vaalit olisivat olleet vilpilliset.

Yhdysvaltain liittovaltion ja osavaltion vaaliviranomaiset ovat kertoneet, ettei vaaleissa ole ilmennyt minkäänlaisia todisteita vaalivilpistä.

Trumpia edustava lakitoimisto vetäytyi vaalituloksen riitauttamisesta

Trump on myös pyrkinyt aloittamaan lakitoimia vaalitulosta vastaan, mutta ne ovat takunneet.

Perjantaina Trumpia edustava lakiasiantoimisto Porter Wright Morris & Arthur vetäytyi Pennsylvanian osavaltion vaalituloksen riitauttamisesta. Asiasta uutisoineen New York Timesin ja Guardianin mukaan toimisto ajoi kannetta, jonka mukaan yli 2,6 miljoonaa postiääntä ei olisi pitänyt laskea vaaleissa.

Toimisto ei kertonut syytä vetäytymiselleen, mutta New York Timesin mukaan päätös puolustaa Trumpia oli aiheuttanut jännitteitä yrityksessä.

Pennsylvania oli yksi vaalien keskeisistä ratkaisijoista. Toinen Trumpia osavaltiossa edustava toimisto Jones Day kertoi, ettei se aio vetäytyä Trumpin edustamisesta.

Arizonassa Trumpia edustava lakitoimisto kertoi taas luopuvansa vaalituloksen haastamisesta, kertoo Wall Street Journal.

Trumpin kampanjan mukaan osavaltiossa olisi hylätty viallisia ääniä eikä äänestäjille annettu mahdollisuutta korjata lipukkeiden tietoja.

Vaalikampanjan asianajajan mukaan näiden äänien määrä osoittautui kuitenkin niin pieneksi, että niillä ei olisi ollut vaikutusta tulokseen. Trumpin edustajat luopuvat tästä johtuen vaatimuksesta laskea äänet uudelleen.

---

Lähteenä myös uutistoimisto AFP

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut