Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Armenian määrä palauttaa Azerbaidzhanille alueita Vuoristo-Karabahin tulitaukosopimuksen velvoittamana

Alueiden palauttamisesta Azerbaidzhanille sovittiin Venäjän välittämässä tulitaukosopimuksessa, joka astui voimaan aiemmin tällä viikolla. AFP / LEHTIKUVA

STT

Armenian on määrä palauttaa tänään Vuoristo-Karabahin ulkopuolella sijaitseva Kalbajarin alue Azerbaidzhanin hallintaan. Alueiden palauttamisesta Azerbaidzhanille sovittiin Venäjän välittämässä tulitaukosopimuksessa, joka astui voimaan aiemmin tällä viikolla.

Sopimus oli merkittävä voitto Azerbaidzhanille, joka saa pitää sodassa valtaamansa alueet. Lisäksi sopimus velvoittaa Armeniaa luovuttamaan sillä hallussa olleet alueet Vuoristo-Karabahin ulkopuolelta.

Kalbajarin lisäksi Armenian täytyy luovuttaa seuraavien viikkojen aikana Aghdamin ja Lachinin alue Azerbaidzhanille.

Esimerkiksi Kalbajarista lähteneet armenialaiset polttivat viikonlopun aikana asumuksiaan lähtiessään.

Sopimus aiheutti Armeniassa tyrmistystä, ja tuhannet ihmiset ovat osoittaneet mieltään tulitaukoa vastaan. Mielenosoittajat ovat kutsuneet tulitaukosopimuksen allekirjoittanutta pääministeriä Nikol Pashinjania petturiksi.

Eilen kerrottiin poliisin ottaneen kiinni maan tiedustelupalvelun entisen johtajan epäiltynä salajuonesta tappaa Pashinjan ja kaapata valta.

Viikkoja jatkuneissa Vuoristo-Karabahin taisteluissa on kuollut ainakin yli 2 300 ihmistä, ja kymmenettuhannet ovat joutuneet jättämään kotinsa.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut