Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Modernan toimitusjohtaja varoittaa Eurooppaa: sopimusneuvottelujen pitkittäminen viivästyttää rokotetoimituksia

Modernan toimitusjohtajan mukaan aiemmin sopimuksen tehneet maat pääsevät etusijalle. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Lääkeyhtiö Modernan toimitusjohtaja varoittaa Euroopan maita koronarokotteeseen liittyvien sopimusneuvottelujen pitkittämisestä. Stephane Bancel kertoi uutistoimisto AFP:lle, että neuvottelujen viivästyminen heijastuu rokotetoimituksiin, sillä aiemmin sopimuksen tehneet maat pääsevät etusijalle.

Hän painotti Yhdysvaltain varanneen jo elokuun alkupuolella 100 miljoonaa annosta Modernan kehittelemää rokotetta. Yhtiöllä on lisäksi varastossa useampi miljoona annosta odottamassa yhdysvaltalaisviranomaisten hyväksyntää.

Moderna ilmoitti eilen, että sen kehittelemä koronavirusrokote on osoittautunut testeissä lähes 95-prosenttisen tehokkaaksi koronaviruksen aiheuttamaa tautia vastaan.

Bancel kertoi AFP:n haastattelussa, ettei sopimuksen viivästyminen rajoittaisi kuitenkaan saatavien rokotteiden kokonaismäärää, vaan hidastaisi nimenomaan toimituksia.

Moderna on keskustellut EU-komission kanssa jo kesällä siitä, että EU ostaisi 80 miljoonaa annosta Modernan rokotetta. Sopimusta ei kuitenkaan ole vielä Bancelin mukaan tehty.

AFP kertoi eilen, että EU-komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin mukaan sopimus Modernan kanssa olisi tuloillaan.

Tähän mennessä yhtiö on saanut taottua sopimukset rokotteiden toimittamisesta ainakin Kanadaan, Japaniin, Israeliin, Qatariin ja Britanniaan, kertoo Bancel.

Fauci pitää alustavia tuloksia vaikuttavina

Massachusettsilainen Moderna on kehittänyt rokotettaan yhteistyössä Yhdysvaltain kansallisen allergia- ja tartuntatautiviraston (NIAID) kanssa.

Virastoa johtava Anthony Fauci kertoi uutistoimisto AFP:n mukaan aiemmin pitävänsä Modernan alustavia koronarokotetuloksia erittäin vaikuttavina. Fauci sanoi odottaneensa, että rokote voisi saada 70–75 prosentin tehon tautia vastaan.

Modernan mukaan kokeillun rokotteen teho on 94,5 prosenttia.

– En usko kenenkään odottaneen, että tulokset olisivat näin hyviä, Fauci sanoi uutistoimisto AFP:n haastattelussa.

Faucin johtama virasto alkoi tehdä yhteistyötä rokotteen kehittämisessä tammikuussa, pian sen jälkeen kun Kiina julkisti uuden koronaviruksen genomin.

– Monet suhtautuivat epäillen tällaiseen kokeiluun, jossa käytetään tekniikkaa, jota ei ole kokeiltu ja testattu vuosien ajan. Jotkut jopa arvostelivat meitä tästä, Fauci sanoi.

Faucin mukaan tuoreet tulokset osoittavat, että rna-teknologiaan perustuvat rokotteet ovat tehokkaita. Uuteen rokotteeseen liittyy kuitenkin vielä useita kysymyksiä, kuten se, kuinka kauan sen tuottama vastustuskyky kestää. Fauci sanoi uskovansa, että rokotteen teho pysyy ainakin jonkin aikaa, koska elimistön immuunijärjestelmässä säilyy valmius tuottaa uusia vasta-aineita.

Rokote saattaa saada pikahyväksynnän Yhdysvalloissa jo muutaman viikon sisällä. Modernan rokotteen etuna on pidetty sitä, että se ei vaadi yhtä kylmää säilytystä kuin Pfizerin ja Biontechin kehittelemä rokote, jonka tehokkuutta yhtiöt hehkuttivat viime viikolla.

Avustusjärjestö vaatii rokotetta myytävän omakustannehintaan

Avustusjärjestö Lääkärit ilman rajoja vaatii puolestaan Modernaa pitämään kiinni lupauksestaan olla hakematta patenttia rokotteelleen. Järjestö kehottaa yhtiötä jakamaan myös kaikki immateriaalioikeudet, mukaan lukien tarvittava tekniikka, tutkimustulokset ja tietotaito, jotta muut valmistajat voivat lisätä näiden mahdollisesti hengenpelastavien rokotteiden tuotantoa.

Lisäksi rokotteen tulee olla saatavissa tasapuolisesti ympäri maailman, sanoo Dana Gill, joka toimii järjestön ​​Yhdysvaltojen rokote- ja lääkepolitiikan asiantuntijana.

– Rokotteiden lopullinen hyväksyntä merkitsee kuitenkin vain vähän, jos niitä ei jaeta tasapuolisesti ihmisille ympäri maailmaa läpinäkyvään omakustannehintaan, Gill sanoo tiedotteessa.

Modernan tulee siksi avata kirjanpitonsa, jotta yleisö voi nähdä, ovatko hinnat kohtuulliset.

Gill muistuttaa, että Modernan rokotteen tutkimus, kehitys ja valmistus on korvattu lähes kokonaan julkisin varoin. Gillin mukaan yhtiön ei tulisi tämän vuoksi pyrkiä tekemään taloudellista voittoa rokotteella. Yhdysvallat on tukenut työtä lähes 2,5 miljardilla dollarilla.

Arviolta lähes 80 prosenttia Modernan alustavista rokoteannoksista on luvattu rikkaille maille, mukaan lukien Yhdysvallat.

– Jos rokotetta tuotetaan rajallisesti, matalan tulotason maille ja humanitäärisiin kriiseihin ei riitä tarpeeksi rokotteita. Emme voita tätä virusta emmekä pelasta ihmishenkiä, jos pidämme tulevia rokotteita ylellisyytenä harvoille varakkaille, Gill varoittaa.

Lääkärit ilman rajoja katsoo, että ennustetut rokote-erät pitää jakaa tasapuolisesti ympäri maailman terveysjärjestö WHO:n kansanterveyskriteerien mukaisesti.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut