Koronaepidemian vuoksi poikkeuksellisesti järjestettävä itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto Linnan juhlat sisältää tänä vuonna vähemmän kättelyä mutta tavallista monipuolisemmin kulttuuriesityksiä.
Tasavallan presidentin kanslia valotti juhlajärjestelyjä tiistaina. Kulttuuriesityksistä vastaavat muun muassa Seela Sella, Esko Salminen ja Diandra.
Presidentti Sauli Niinistö kertoi, että juhlan varsinainen ohjelmaosuus tulee Presidentinlinnasta.
– Tämän vuoden Linnan juhla tulee pitämään sisällään perinteiden painotusta ja kunnioitusta mutta myös nuorten mielipiteen esille tuloa. Tulemme näkemään välähdyksiä eri puolilta Suomea ja vähän maailmaltakin, ja tulemme siinä yhteydessä eri alueilta kuulemaan, mitä asioita nyt pidetään tärkeinä, Niinistö sanoi.
Osana ohjelmaa nähdään kuusi aluelähetystä eri puolilta Suomea ja eri yhteiskunnan aloilta. Teemoina ovat sosiaali- ja terveydenhuolto, alkutuotanto ja maaseutu, maanpuolustus, vapaaehtoistyö, työ ja yrittäjyys ja suomalaiset ulkomailla, sekä Suomen luonto ja saamelaisuus. Lisäksi oman osuuden saavat lapset, nuoret ja koulutus.
Niinistön mukaan televisioitu ohjelma ei tule olemaan juurikaan lyhyempi kuin tavallisesti.
Veteraanitapaamiset taltioitu etukäteen
Osa ohjelmanumeroista toteutetaan suorana, kun taas osa niistä on nauhoitettu etukäteen.
Presidentinlinnassa nähdään esimerkiksi vuoropuhelumaisesti etenevä teatteriesitys, jossa esiintyvät Seela Sella ja Esko Salminen. Kansallisteatterin pääjohtajan Mika Myllyahon ohjaama esitys perustuu rouva Jenni Haukion kokoamaan ja toimittamaan sitaattikollaasiin.
Linnassa illan aikana esiintyvät myös laulajat Diandra ja Aarne Pelkonen, kuoro Ylioppilaskunnan laulajat sekä kanteletaiteilija Ida Elina.
Suomen kansallisbaletin tanssijat toteuttavat illan valssin Kaartin soittokunnan säestämänä.
Pääsy Presidentinlinnalle on tänä vuonna rajoitettu koronaepidemian vuoksi. Presidenttipari tapaa illan lähetyksessä sotaveteraaneja ja lottia niin kasvotusten kuin verkon yli, mutta tapaamiset on taltioitu etukäteen, eikä veteraaneille ole järjestetty yhteistä kokoontumista.
– Tällä kertaa tietysti haluamme korostaa turvallisuuden säilymistä, ja täällä ovat paikalla esiintyjät ja väkeä, joka hoitaa tunnelman välittämisen koteihin, Niinistö sanoi.
Sadan vuoden perinteessä monia muutoksia ja poikkeuksia
Itsenäisyyspäivän juhlavastaanotto on lähes itsenäisen Suomen historian mittainen perinne, mutta katkeamaton tai muuttumaton perinne ei ole ollut.
Edellisen kerran tapahtuma järjestettiin poikkeusoloissa vuonna 2013, jolloin remontoitavan Presidentinlinnan sijaan tapahtuma pidettiin Tampere-talossa. Myös vuonna 1972 rakennus oli remontissa, jolloin juhlavastaanotto järjestettiin tuolloin lähes upouudessa Finlandia-talossa.
Joitain kertoja Linnan juhlat ovat jääneet kokonaan pitämättä, mukaan lukien sotavuosina 1939–45.
Presidentinlinnassa järjestettiin ensimmäinen iltajuhla vuonna 1922, mutta iltapäivävastaanotto oli järjestetty ensi kertaa jo kolme vuotta aiemmin.
Tämän vuoden lähetyksessä nähdään myös kooste aiempien vuosikymmenien itsenäisyyspäivän juhlavastaanotoista.
Televisioitu lähetys alkaa Yle TV1:ssä puoli kahdeksalta ja päättyy kello kymmenen.
Muutkin itsenäisyyspäivän perinteet muutoksen alla
Koronaepidemia muuttaa Linnan juhlien ohella monia muita itsenäisyyspäivän perinteitä.
Puolustusvoimat kertoi jo syyskuun lopulla, että valtakunnallinen itsenäisyyspäivän paraati perutaan tältä vuodelta. Paraati oli tarkoitus järjestää Porissa.
Viestinnän suunnittelija Helena Immonen Pääesikunnasta kertoo, että Puolustusvoimat pyrkii tiedottamaan korvaavasta juhlinnasta ensi viikolla. Alueellisesti tapahtumat esimerkiksi lipunnostoa, seppeleenlaskua, palkitsemisia ja ylennyksiä varten ovat mahdollisia, mutta niiden käytännön järjestelyt ovat vielä auki.
– Kaikissa toimissa pyritään huomioimaan koronaturvallisuus niin hyvin kuin mahdollista, eli yleisötilaisuuksia ei järjestetä, Immonen sanoo STT:lle.
Itsenäisyyspäivää tullaan joka tapauksessa kunnioittamaan verkossa esimerkiksi Puolustusvoimien some-kanavilla. Lisäksi Porin kaupungilla ja Porin prikaatilla on Immosen mukaan suunnitteilla yhteistä ohjelmaa perutun paraatin tilalle.
Epidemia vaikuttaa myös monessa korkeakoulukaupungissa tuttuihin opiskelijoiden soihtukulkueisiin. Esimerkiksi pääkaupunkiseudun ylioppilaskunnat ja opiskelijakunnat korvaavat perinteisen soihtukulkueen virtuaalisella tapahtumalla, kertoo Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan toiminnanjohtaja Elina Nieminen.
– Suunnitteilla on virtuaalinen tapahtuma, jossa olisi perinteisiä ohjelmanumeroita, mutta kulkuetta ei valitettavasti näissä olosuhteissa voida järjestää, Nieminen sanoo.
STT:n soittokierroksen perusteella monilla muilla opiskelijapaikkakunnilla pohditaan mahdollisuutta järjestää fyysinen kulkue tai seppeleenlasku rajoitettuna, mutta suunnitelmat ovat vielä monin paikoin auki.
Kuorolaulua maskit kasvoilla
Muutamat perinteiset ulkoilmatapahtumat ovat kuitenkin näillä näkymin toteutumassa. Suomalaisuuden Liitto aloittaa päivän lipunnostolla Helsingin Tähtitorninmäellä kello 9. Liitto on varmistanut tapahtuman järjestämisen edellytyksen lääkäriltä Helsingin kaupungin koronainfon kautta, kertoo liiton toiminnanjohtaja Juuso-Ville Gustafsson.
– Kaikkia osallistujia pyydetään käyttämään kasvomaskia, ja myös kuoro käyttää kasvomaskia, Gustafsson kertoo.
Tapahtumassa puheen pitää eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen (kesk.). Lipunnoston suorittaa NMKY:n rastipartio, ja kuorolaulusta vastaa Viipurin Lauluveikot, joka esittää maskit kasvoillaan esimerkiksi Suomen laulun, Maamme-laulun ja Finlandia-hymnin.
Hyväntekeväisyystyötä tekevä Hurstin apu järjestää perinteisen ruokatarjoilun itsenäisyyspäivänä, vaikka sen vähävaraisille suuntaama jouluaaton juhla Helsingin messukeskuksessa on peruttu. Järjestö tarjoaa itsenäisyyspäivänä lohikeittoa Helsingin Rautatientorilla kello 12–14.
"Liikehdintää saattaa myös tänä vuonna olla"
Oman lisänsä itsenäisyyspäivän viettoon ovat tuoneet erilaiset poliittiset mielenosoitukset ja kulkueet Helsingissä.
Ylikomisario Seppo Kujala Helsingin poliisista kertoo, että poliisi valmistautuu jälleen mahdollisiin mielenilmauksiin pääkaupungissa.
– Kyllä meidän täytyy tietysti valmistautua siihen, että liikehdintää saattaa hyvinkin myös tänä vuonna olla. Seuraamme tilannetta koko ajan ja katsomme, millaiseksi tilanne muodostuu, Kujala sanoo.
Äärioikeistolaisen 612-soihtukulkueen aikaisempi järjestäjä on tehnyt tälle vuodelle ilmoituksen tapahtumasta "aikoja sitten", mutta voi olla Kujalan mukaan luopumassa aiheesta. Sen sijaan niin ikään etnonationalistinen Suomi herää -tapahtuma mainostaa verkossa omaa kulkuettaan.
Kujala huomauttaa, että toistaiseksi on varhaista ottaa kantaa erilaisten mielenilmausten tai marssien toteutumiseen. Kokoontumislain mukaan ilmoituksen tapahtumasta voi tehdä 24 tuntia ennen tapahtumaa.
-----
Juttua korjattu klo 17.22: Linnan juhlien ohjelman teemalistan ryhmittelyä muutettu.