STT:n tiedot: Ministerit neuvottelevat tänä iltana rajavalvonnan jatkamisesta, päätöksiä tarkoitus tehdä torstaina

STT:n tietojen mukaan ministerit keskustelevat tänä iltana siitä, mikä olisi väliaikaisessa sääntelyssä perusteltu maahantulon raja-arvo riskimaalle. HEIKKI SAUKKOMAA / LEHTIKUVA

Sanna Nikula / STT

STT:n tietojen mukaan raja-asioista vastaavat ministerit ovat tänä iltana koolla sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) johdolla neuvottelemassa Schengen-sääntelyn jatkamisesta rajoilla. Asiasta on tiettävästi tarkoitus päättää valtioneuvoston istunnossa torstaina.

STT:n tietojen mukaan sisäministeriö on valmistellut rajavalvonnan jatkamista siihen asti, että uusi laki saadaan voimaan. Ministerit keskustelevat tiettävästi nyt siitä, mikä olisi väliaikaisessa sääntelyssä perusteltu raja-arvo riskimaalle eli millaisen tautitilanteen maista olisi turvallista tulla Suomeen ilman karanteenia ja koronatestejä.

Nykyinen poikkeuslupa päättyy tämän viikon lopussa

Suomen nykyinen poikkeuslupa maahantulorajoituksiin Schengen-alueella päättyy sunnuntain jälkeen.

Siihen asti riskimaan raja on 25 tautitapausta sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana. Se ei enää ole perusteltua, sillä Suomessakin tapauksia on jo 50 sataatuhatta asukasta kohti kahden viikon aikana.

STT:n tietojen mukaan sisäministeriö on virkatyönä valmistellut esityksen rajavalvonnan väliaikaisesta jatkamisesta ja siinä rajaksi on ehdotettu kaksinkertaista ilmaantuvuutta Suomeen verrattuna.

Se on sama kuin parhaillaan lausunnoilla olevassa hallituksen lakiesityksessä, jossa korkeampaa ilmaantuvuusrajaa tasapainotettaisiin kuitenkin lisätoimilla, kuten kentillä tehtävillä koronatestauksilla.

Ministerit keskustelevat tänä iltana tiettävästi siitä, voidaanko korkeampaan rajaan mennä ennen kuin uuden lain mahdollistamia keinoja on käytössä vai pitäisikö ilmaantuvuuden raja-arvo nostaa ensin esimerkiksi 50:een, mikä olisi sama kuin Suomen tilanne nyt.

Rajavalvonnan jatkamisesta ovat aiemmin kirjoittaneet myös muun muassa Yle ja Helsingin Sanomat.

Hallitus käy lakiesityksen läpi lausuntojen jälkeen

Uuden lain lausuntokierros päättyy maanantaina, jonka jälkeen hallitus käy sen kokonaisuudessaan läpi.

Sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemaa lakiesitystä on kritisoitu myös hallituspuolueista, joten siihen ollaan todennäköisesti tekemässä vielä muutoksia lausuntojen perusteella. Lain toivotaan ehtivän voimaan vielä ennen joulua, mutta sen on katsottu olevan kunnianhimoinen tavoite.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut