Oxfordin koronarokotteesta rohkaisevia tuloksia ikääntyville ihmisille

AstraZeneca kehittää rokotetta yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Britannian Oxfordin yliopiston kehittämästä koronarokotteesta on saatu rohkaisevia testituloksia erityisesti ikääntyville ihmisille, kertoivat BBC ja uutistoimisto AFP torstaina. Oxfordin rokotteen kakkosvaiheen testeissä 56–69-vuotiailla ja yli 70-vuotiailla immuunivaste oli sama kuin 18–55-vuotiailla.

Lääkeyhtiö AstraZeneca kehittää rokotetta yhdessä Oxfordin yliopiston kanssa.

Rokotteen kakkosvaiheen testeissä on ollut mukana 560 tervettä, vapaaehtoista aikuista. Ratkaisevan kolmosvaiheen alustavia tuloksia kerrotaan olevan luvassa tulevina viikkoina.

Covid-19-rokotteen kehittämisessä tapaa olla haasteellista saada rokote tehoamaan riippumatta siitä, minkä ikäinen ihminen on kyseessä. Vanhempien ihmisten heikompi immuunijärjestelmä tarkoittaa, että rokote ei yleensä tepsi yhtä hyvin kuin nuorempiin ikäluokkiin.

"Vanhempien aikuisten" ikäluokka on yleisesti alttiimpi saamaan monenlaisia tartuntoja.

– Onkin ratkaisevan tärkeää, että covid-19-rokotteet testataan tässä ryhmässä, joka on rokotussuojan kannalta etusijalla, sanoo Andre Pollard, tutkimuksesta vastaava Oxfordin professori.

Tiedelehti Lancetissa vertaisarvioidut Oxfordin rokotteen testitulokset viittaavat siihen, että kohdehenkilön iästä ei koidu pulmaa.

Kolmas testivaihe paljon toista laajempi

Aiemmin tässä kuussa lääkeyhtiöt Pfizer ja Biontech sekä Moderna kertoivat omien rokotteidensa testituloksia kolmosvaiheesta. Molemmat rokotteet ovat testien perusteella osoittautuneet tehokkaiksi. Rokotetestien kolmosvaihe on paljon laajempi kuin kakkosvaihe, ja silloin testeihin osallistuu tavallisesti kymmeniätuhansia koehenkilöitä.

Esimerkiksi EU:ssa Euroopan lääkearviointivirasto (EMA) tekee myyntilupa-arviointia mainituista kolmesta koronavirusrokotteesta: Modernan, AstraZenecan sekä Pfizerin ja Biontechin. Arvioinnin aikataulu riippuu teho- ja turvallisuustutkimusten tuloksista ja siitä, kuinka nopeasti tutkimustuloksia saadaan viranomaisten arvioitavaksi.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut