Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yli 20 hengen konsertit ja muut yleisötilaisuudet kielletty koko Husin alueella – pääkaupunkiseudulla myös muita rajoituksia

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää kaikkien yli 20 hengen yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten järjestämisen sisätiloissa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella.

Päätös tulee voimaan maanantaina 23. marraskuuta ja on voimassa kolme viikkoa.

Rajatuissa ulkotiloissa voi järjestää myös yli 20 hengen tilaisuuksia, jos niissä noudatetaan THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä kertoi torstaina pääkaupunkiseudun olevan koronaepidemian leviämisvaiheessa ja muilta osin sairaanhoitopiirin alueen olevan kiihtymisvaiheessa.

Aluehallintoviraston päätös koskee yleisötilaisuuksia, kuten konsertteja, teatterinäytöksiä ja urheiluotteluja, joissa on yleisöä.

Aikuisten harrastusjoukkuetoiminta keskeytetään

Tänään lisäksi kerrottiin pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän tekemistä rajoituksista, jotka koskevat pääkaupunkiseutua eli Helsinkiä, Espoota, Vantaata ja Kauniaista. Pääkaupunkiseudulla yli 20-vuotiaiden joukkue- ja kontaktilajien harrastustoiminta keskeytetään maanantaista alkaen kolmeksi viikoksi. Myöskään aikuisten harrastusjoukkueiden välisiä otteluita, kilpailuita tai alueellista sarjatoimintaa ei järjestetä tuona ajanjaksona.

Yksityisten toimijoiden suositellaan noudattavan samoja rajoituksia.

Uimahallien kävijämäärää rajoitetaan puoleen ja pukukaapeista puolet suljetaan. Kaupungin kuntosalit pidetään auki, mutta rajoitetuilla asiakasmäärillä.

Ohjattuja tunteja kuitenkin jatketaan rajatuilla asiakasmäärillä, jos riittävät turvavälit pystytään pitämään. Myös kuorolaulu on sallittua, jos turvavälit pysyvät.

Lisäksi kirjastojen opintosalien paikkoja vähennetään maanantaista alkaen toistaiseksi.

Rajoitukset eivät koske yksilö- ja ryhmälajien maajoukkuetoimintaa, SM-tason ja ykkösdivisioonan tasoista kilpailutoimintaa eikä kansainväliselle huipulle tähtäävää ammattimaista harjoittelua. Rajoitus ei koske toimintaa, jossa osallistujien turvavälit säilyvät tosiasiallisesti koko harjoituksen ajan.

Kasvomaskit naamalle myös yläkouluihin

Kasvomaskien käyttösuositus annetaan pääkaupunkiseudulla myös yläkouluihin, kertoi Helsingin pormestari Jan Vapaavuori tänään tiedotustilaisuudessa. Se on voimassa maanantaista alkaen toistaiseksi. Yläkoululaisille kaupungit tarjoavat maskit, mutta myös omia kasvomaskeja voi käyttää.

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suosittelee lisäksi, että kasvomaskia käytetään työpaikoilla ja työpaikalla liikuttaessa. Suositus koskee niin yksityisen kuin julkisen sektorin työpaikkoja.

Varhaiskasvatuksen henkilöstölle suositellaan kasvomaskin käyttöä sisätiloissa mahdollisuuksien mukaan.

Lisäksi toisen asteen etäopetuksen vuorottelua lisätään toistaiseksi. Lukioissa ollaan muuten lähiopetuksessa, mutta ikäluokka kerrallaan viikon jaksoissa etäopetuksessa.

Ammatillisessa opetuksessa on oppimisyhteisön ryhmistä kerrallaan kolmasosa lähiopetuksessa viikon jaksoissa. Oppilaat saavat tähän tarkemmat ohjeet.

Toisella asteella maskisuositus on jo voimassa sekä oppilailla että opettajilla.

"Olennaista on, miten ihmiset käyttäytyvät"

Vapaavuori muistutti tiedotustilaisuudessa, että viime kädessä mitkään rajoitukset ja toimintamallit eivät estä viruksen leviämistä.

– Olennaista on se, miten ihmiset käyttäytyvät. Vetoan kaikkiin, että nyt otetaan tosissaan joka ikinen rajoitus ja suositus, mikä meillä on.

Vapaavuori kehotti skarppaamaan tosissaan kolme seuraavaa viikkoa.

– Ja kun näin teemme, joulun aika on rauhallisempi ja parempi kuin se muuten uhkaisi olla, Vapaavuori sanoi.

Vapaavuori sanoi, että leviämisvaiheen julistaminen tarkoittaa myös muutoksia ravintoloiden toimintaan, mutta siitä säädetään valtioneuvoston asetuksella.

– Leviämisvaiheessa kaikkien ravintoloiden on suljettava viimeistään kello 23, Vapaavuori sanoi.

Uusia koronatapauksia ilmoitettu Suomessa 461

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) ylilääkäri Taneli Puumalainen kertoi tiedotustilaisuuden aluksi, että uusia koronatapauksia on koko Suomessa tänään ilmoitettu 461, joista 180 on aiemmilta päiviltä. Uusia koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on keskiviikon jälkeen raportoitu yksi.

Tapausilmaantuvuus on tällä hetkellä 58 tautitapausta 100 000:ta asukasta kohden edellisten 14 vuorokauden aikana.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi sanoo, että alueella koronatartuntoja on ensimmäistä kertaa yli tuhat viikossa. Ennuste on, että nousu jatkuu jonkin aikaa, ja sen vuoksi toimia tarvitaan.

– Tosi on kyseessä. Nyt jokaisella on velvollisuus noudattaa turvaohjeita, jotta viruksen leviäminen saadaan hidastumaan ja tartuntojen määrä laskuun, hän sanoi.

Pääkaupunkiseutu on leviämisvaiheessa

Pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä totesi eilen pääkaupunkiseudun siirtyneen koronan leviämisvaiheeseen.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) mukaan kiihtymisvaiheessa olivat keskiviikkona Länsi-Pohjan sairaanhoitopiiri, Vaasan sairaanhoitopiiri, Pirkanmaan sairaanhoitopiiri, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiri.

Leviämisvaihe tarkoittaa sitä, että tartunnat leviävät väestössä alueellisesti tai laajemmin. Ilmaantuvuus on viikossa yli 12–25 tapausta 100 000:ta asukasta kohden ja kahdessa viikossa yli 18–50 tapausta 100 000:ta asukasta kohden.

Leviämisvaiheessa tapausten päivittäinen kasvunopeus on yli 10 prosenttia ja positiivisten näytteiden osuus on yli kaksi prosenttia testeistä. Lisäksi alle puolet tartunnanlähteistä on jäljitettävissä.

Kiihtymisvaiheessa tartuntojen alueellinen ilmaantuvuus on viikossa yli 6-15 tapausta 100 000:ta asukasta kohden ja kahdessa viikossa yli 10–25 tapausta 100 000:ta asukasta kohden.

Perustaso vastaa Suomen tilannetta tämän vuoden keskikesällä. Tartuntojen ilmaantuvuus on alhainen, ja kotoperäisten tartuntojen osuus on pieni.