Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Myyntiosaaja Kimmo Laaksonen valittiin STT:n toimitusjohtajaksi – "Haluan olla tekemässä kaikkeni sen eteen, että yhtiö tulevaisuudessakin voi hyvin"

Suomen Tietotoimiston toimitusjohtajaksi on valittu Kimmo Laaksonen. STT:n hallitus päätti nimityksestä perjantaina.

Laaksosella on laaja kokemus myynti-, markkinointi- ja johtotehtävistä monelta eri alalta. Media-ala tuli hänelle tutuksi, kun hän toimi vuodet 2010–2015 Kärkimedian toimitusjohtajana.

Laaksonen aloittaa STT:llä joulukuun alussa. Hän korvaa toimitusjohtajana Kimmo Pietisen, joka ilmoitti elokuussa jättävänsä tehtävänsä alun perin sovitun aikataulun mukaisesti. Pietinen tuli STT:n toimitusjohtajaksi toissa vuoden syksyllä tavoitteenaan vakauttaa yhtiön taloutta omistajanvaihdoksen jälkeen.

STT:n suurin omistaja on Sanoma Media Finland , joka omistaa 75,4 prosenttia yhtiöstä.

– Kimmo Laaksonen on vahva liiketoimintaosaaja, jolla on erittäin laaja verkosto mediassa sekä hyvä näkemys asiantuntija-organisaation johtamisesta ja myynnin kehittämisestä, STT:n hallituksen puheenjohtaja Petteri Putkiranta kuvailee.

Mediamarkkina kiinnostaa

Turkulaislähtöinen Laaksonen, 52, on koulutukseltaan diplomi-insinööri, ja hänellä on neljä lasta ja kaksi lastenlasta.

Työuransa aikana hän on ollut johtotehtävissä muun muassa Ericssonilla ja Elisalla . Viimeksi hän oli helmikuuhun asti toimitusjohtajana prosessiputkistoja tuottavalla RST-Teamilla . STT:n toimitusjohtajahaku herätti heti hänen kiinnostuksensa.

– Olen nähnyt monta toimialaa, mutta mediamarkkina on ominta meikäläistä, oltiin sitten asiakkaiden puolella tai julkaisijoiden puolella, Laaksonen kertoo.

– Jos katsotaan STT:n roolia ja merkitystä yhtenä vanhimmista uutistoimistoista maailmassa, haluan olla tekemässä kaikkeni sen eteen, että yhtiö tulevaisuudessakin voi hyvin ja laadukas tekeminen asiakkaiden tarpeiden äärellä jatkuu.

Uutistoiminta yhä tappiollista

Kuten monilla muillakin kotimaisilla kaupallisilla medioilla, STT:n viime vuosia ovat sävyttäneet taloudelliset vaikeudet. Parin viime vuoden aikana taloustilanne on kohentunut jonkin verran, mutta STT:n uutisliiketoiminta on kuitenkin edelleen raskaasti tappiollista.

Viime vuonna STT:lle myönnettiin kertaluontoinen 1,5 miljoonan euron valtiontuki. Tukea aiottiin alun perin antaa myös tänä vuonna, ja vielä kesäkuun lisätalousarviossa oli 2,5 miljoonan euron suuruinen kansallinen uutistoimistotuki.

Lokakuussa kuitenkin selvisi, että liikenne- ja viestintäministeriö perääntyi tuen esittämisestä, koska ei uskonut STT:n liiketoiminnan muuttuvan kannattavaksi.

Laaksonen ei ole vielä syventynyt tarkemmin STT:n talouslukuihin, mutta tietää yhtiön kohtaamat ongelmat. Aloittaessaan toimitusjohtajana hän haluaa ensimmäiseksi perehtyä yhtiön asiakaskuntaan ja katsoa, mitä uutta sille puolelle voitaisiin tarjota ja miten sieltä voitaisiin saada myynnillisesti lisää irti. Hän uskoo, että potentiaalia uusiin asiakkuuksiin on.

Sitten edessä on Laaksosen mukaan myyntipuolen jalkatyötä.

– Yleensä, jos yhtiöllä on ongelmia, helppo tie on lähteä sieltä kustannusten kautta. Paljon kestävämpi ja pidempiaikaisempi ratkaisu tulee siitä, että laitetaan myynti kuntoon.

Laaksonen kertoi yritykseen tutustuessaan yllättyneensä siitä, kuinka kattava tarjonta STT:llä on erilaisia palveluita ja tuotteita. Perusuutispalvelun ja kuvatoimisto Lehtikuvan lisäksi STT:hen kuuluu myös STT Viestintäpalvelut, joka on tehnyt voitollista tulosta.

"Laadukas sisältö ei tule kuolemaan"

Laaksonen sanoo tuovansa STT:lle myynnin osaamista ja kokee, että hänellä on paljon annettavaa yhtiön kehittämisessä.

– Tässä on uutta, jota pääsee oppimaan, ja sitten samalla on aika paljon asioita, joita koen, että tuon mukanani ja joista yhtiö hyötyisi.

Laaksonen kuvailee STT:tä ainutlaatuiseksi yhtiöksi ja sanoo, että laadukkaalla journalismilla on olennainen merkitys koko yhteiskunnalle. Hän tuntee aiemman työuransakin kautta median myllerryksen alalle aiheuttamat vaikeudet hyvin, mutta kertoo uskovansa, että tarve hyvälle sisällölle ei ole katoamassa mihinkään.

– Tärkein asia on, että hyvä, laadukas sisältö ei kuole. Varsinkin tässä ajassa, kun tietyistä kanavista huudetaan fake newsiä enemmän kuin mitään järkevää.