Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Karille ajaneen Viking Gracen matkustajat yöpyvät laivassa, karilleajon syyksi arveltiin kovaa tuulta

Maarianhaminan edustalla aivan rannan tuntumassa karilla ajaneen Viking Grace -aluksen matkustajat pysyvät laivalla sunnuntaihin asti, kertoo Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström. Matkustajille tarjotaan ruokaa, ja he saavat liikkua vapaasti laivalla.

– Säätilanne on, mikä on. Laiva evakuoidaan ja tyhjennetään huomenna, Boijer-Svahnström kertoi kuuden jälkeen lauantai-iltana.

Meripelastuskeskuksesta kerrottiin aiemmin lauantaina, että alus on tukevasti karilla, siinä ei ole vuotoja, eikä ihmishenkiä ole välittömässä vaarassa. Länsi-Suomen merivartioston Twitter-tilillä kerrottiin kahdeksan jälkeen illalla, että tilanne on edelleen vakaa ja että tilannetta seurataan läpi yön. Pelastusyksiköiden kerrottiin olevan valmiudessa koko ajan.

Syy karilleajoon on ilmeisesti ollut kova tuuli, kertoi kolmen aikaan iltapäivällä Viking Linen tiedotuspäällikkö Christa Grönlund STT:lle.

M/S Gabriella korvaa karille ajaneen Vikin Gracen maanantai-illasta lähtien.

– Huomenna illalla ei ole lähtöä Turusta, mutta heti maanantaina on, Boijer-Svahnström kertoi.

Jo aiemmin oli kerrottu, että Viking Gracen iltalähtö Turusta lauantai-illalta kello 20.55 on peruttu. Lisäksi on peruttu sunnuntain aamulähtö Tukholmasta kello 7.45. Matkustajiin ollaan yhteydessä.

Onnettomuustutkintakeskus (Otkes) on aloittanut alustavan tutkinnan Viking Gracen karilleajosta. Varsinaisen tutkinnan käynnistämisestä päätetään muutaman päivän sisällä, Otkesin Twitter -tilillä kerrotaan.

"Vedin housut ja paidan päälle viidessä sekunnissa"

Yksi Gracen matkustajista, helsinkiläinen Michael Valin kertoi uutistoimisto TT:lle, että karilleajo tuntui valtavana tärähdyksenä. Valin oli ollut hytissään nokosilla, kun törmäys tapahtui.

– Vedin housut ja paidan päälle viidessä sekunnissa ja juoksin ulos. Viisi minuuttia myöhemmin tuli kuulutus useilla kielillä, että laiva oli ajanut karille, Valin kertoi.

Valin kertoi, että alus on lähellä rantaa, mutta tuuli on kova.

Edellinen karilleajo syyskuussa: "Sitä ei voi verrata tähän ollenkaan"

Viking Linen Amorella-alus ajoi karille syyskuussa. Alus ajoi karille 20. syyskuuta Ahvenanmaan saaristossa, minkä jälkeen se siirrettiin korjaustelakalle Naantaliin.

Amorellalla oli onnettomuuden tapahtuessa noin 200 matkustajaa ja 80 miehistön jäsentä. Henkilövahinkoja ei tapahtunut. Laivan kyydissä oli myös 41 rekkaa ja noin 40 henkilöautoa.

Boijer-Svahnströmin mukaan karilleajotapaukset ovat hyvin harvinaisia ja on ikävä sattuma, että ne tapahtuivat samana vuonna.

– Se (Amorellan tapaus) on ihan oma tapauksensa. Sitä ei voi verrata tähän ollenkaan. Silloin ei ollut tällainen myrsky kuin nyt on. Se tapahtui ihan eri syystä.

Boijer-Svahnströmin mukaan myrsky on ainakin osasyy Viking Gracen karilleajoon.

Onnettomuustutkintakeskus tutkii Amorellan tapauksen syitä. Åbo Underrättelser kertoi lokakuun lopussa, että Amorella-alus ajautui syyskuussa karille todennäköisin syin teknisen vian takia. Tuolloin Viking Linen tiedotusjohtaja Johanna Boijer-Svahnström kertoi lehdelle, että inhimillisen virheen mahdollisuus voidaan sulkea pois.

STT:lle Boijer-Svahnström kertoi, että tieto perustuu Viking Linen omaan arvioon tapahtumista.

– Niillä tiedoilla, mitä meillä tällä hetkellä on, voidaan inhimillinen syy sulkea pois, Boijer-Svahnström kommentoi tuolloin.

Tuuli on ollut tänään myrskylukemissa

Ilmatieteen laitoksen päivystävä meteorologi Petri Hoppula sanoo, että Ahvenanmaalla on tänään tuullut kovaa. Kovin puuska oli Nyhamin mittauspisteellä kello 15 aikaan, jolloin puuskalukema oli 27,8 metriä sekunnissa.

Kello kahden aikaan keskituuli on ollut noin 21 metriä sekunnissa ja puuskissa 24,6 metriä sekunnissa. Myrskytuulen raja on 21 metriä sekunnissa.

– Myrskytuulet ovat puhaltaneet lounaasta, ja myös vesisadetta on ollut, Hoppula sanoo.

Hoppulan mukaan tuulet ovat illan mittaan kuitenkin heikkenemässä. Myös sateet alkavat väistyä ja puolen yön aikaan voi olla jo tähtikirkasta.