Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Järjestö: Afganistanissa on kuollut tai haavoittunut viisi lasta joka päivä jo 14 vuoden ajan – Suomi mukana järjestämässä apukonferenssia Genevessä

Lapsi kävelee itsemurhaiskun tapahtumapaikalla Kabulissa vuonna 2017. Pelastakaa Lapset -järjestön mukaan tänä vuonna lapsia on kuollut tai haavoittunut Afganistanissa jo pari tuhatta. AFP / LEHTIKUVA

STT

Afganistanissa on joka päivä kuollut tai haavoittunut keskimäärin viisi lasta viimeisen 14 vuoden aikana, kertoo Pelastakaa Lapset -järjestö. Tänä vuonna lapsia on kuollut tai haavoittunut jo pari tuhatta.

– Afganistanissa väkivaltaisuudet eivät ole laantuneet huolimatta syyskuussa Qatarissa käynnistyneistä rauhanneuvotteluista. Siviileihin kohdistuneet iskut jatkuvat, ja kymmenien lasten raportoidaan kuolleen tai haavoittuneen viikoittain, toteaa ohjelmajohtaja Anne Haaranen järjestön tiedotteessa.

Suomen, YK:n ja Afganistanin hallituksen järjestämä kansainvälinen konferenssi Afganistanin auttamiseksi järjestetään maanantaina ja tiistaina. Virallisena kokouspaikkana on Geneve, mutta koronapandemian vuoksi kokous joudutaan toteuttamaan pääosin etäyhteyksien varassa.

Kokoukseen osallistuvilta noin 70 maan ulkoministereiltä odotetaan konkreettisia lupauksia Afganistanin auttamiseksi lähivuosina. Kokousta varjostavat Afganistanissa lisääntynyt väkivalta sekä vaikeudet maan hallituksen ja Taleban-liikkeen välisissä rauhanneuvotteluissa.

Pelastakaa Lapset muistuttaa, että YK:n Afganistania koskevan avustussuunnitelman toteuttaminen edellyttäisi yksin tänä vuonna 1,1 miljardin dollarin keräämistä. Koossa ei ole edes puolta tästä.

– Suomi on tähän mennessä osoittanut kiitettävää aloitteellisuutta ja vastuunkantoa Afganistanin suhteen. Suomen pitää nyt yhdessä muiden avunantajien kanssa sitoutua antamaan jatkossakin kipeästi tarvittavaa tukea Afganistaniin. Lapsia ei saa jättää ilman heidän tarvitsemaansa apua, vaatii Haaranen.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut