Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tämän vuoden viljasato oli kolmanneksi heikoin 2000-luvulla – hernettä tuli kuitenkin ennätysmäärä

Tämän vuoden viljasato on 2000-luvun kolmanneksi pienin, kertoo Luonnonvarakeskus (Luke). Ohran, rukiin ja vehnän sadot jäivät viidenneksen keskimääräisestä.

Ruissatoa saatiin noin 66 miljoonaa kiloa, mikä vastaa reilun puolen vuoden kulutusta kotimaassa. Luken mukaan ruista ei välttämättä jouduta kuitenkaan tuomaan Suomeen muualta, sillä viime vuoden runsasta ruissatoa on vielä varastoissa.

3,3 miljardin kilon kaurasato ylitti kymmenen vuoden keskisadon kymmenyksellä.

– Vaikka määrä on riittävä, ei se täysin vastaa käyttötarpeitamme. Lisäksi kaurasadostamme kolmannes eli noin 300 miljoonaa kiloa on päätynyt pääosin eurooppalaisiin ruokapöytiin, kertoo Luken yliaktuaari Anneli Partala tiedotteessa.

Hernettä tuli ennätysmäärä, rypsiä ja rapsia heikosti

Luken mukaan tämän vuoden rypsi- ja rapsisato oli heikoin sitten 1970-luvun. Herneen sato oli sen sijaan tänä vuonna koko satavuotisen tilastohistorian suurin. Sekä herneen että härkäpavun ruokakäyttö on kasvanut. Molempia käytetään myös kotimaisena rehuvalkuaislähteenä.

Myös luomusadot olivat nousussa peltoalan kasvun myötä. Luomupeltoala on ylittänyt jo muutama vuosi sitten kymmenesosan koko peltoalasta.

Muun muassa luomukaurasato kasvoi viisi prosenttia viime vuodesta. Kaikkiaan sitä tuli noin 80 miljoonaa kiloa, mikä on noin seitsemän prosenttia Suomen koko kaurasadosta.

Luke kerää satotilaston tiedot verkkokyselyn ja puhelinhaastattelujen avulla noin 6 200 maatilalta, joista 700 on luomutiloja. Ennakkotilastoon on saatu noin 4 400 tilan tiedot. Tilasto tarkentuu lopulliseksi maaliskuussa.