Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Afganistanille herui ehdollisia apulupauksia Suomen isännöimässä konferenssissa – 12 miljardia dollaria neljän vuoden ajalle

Ulkoministeri Pekka Haavisto ja Afganistanin valtiovarainministeri Abdul Hadi Arghandiwal Genevessä. AFP / LEHTIKUVA

Niilo Simojoki / STT

Afganistan-apukonferenssissa saatiin lopulta kokoon 12 miljardin dollarin (noin 10 miljardin euron) arvosta apulupauksia seuraavien neljän vuoden ajalle. Asiasta kertoi kokouksen päätteeksi kehitysyhteistyöministeri Ville Skinnari (sd.) Genevessä tiistaina.

Suomi isännöi kokousta yhdessä Afganistanin ja YK:n kanssa. Lupausten kokonaissumma oli pandemian aiheuttamien talousvaikeuksien keskellä odotetusti alhaisempi kuin edellisessä kokouksessa neljä vuotta sitten.

Vuodelle 2021 apulupausten määrä on 3 miljardia dollaria, mutta avustajat lupaavat pitää tason ennallaan, jos avun ehdot esimerkiksi hyvän hallinnon ja ihmisoikeuksien kunnioittamisen osalta toteutuvat. Sitä aiotaan tarkastella vuosittain.

Geneven kokouksessa hyväksyttiin myös yksimielinen poliittinen julkilausuma, jossa vaadittiin välitöntä ja kattavaa tulitaukoa Afganistaniin. Väkivaltaisesta todellisuudesta paikan päällä saatiin muistutus konferenssin aikana, kun ainakin 14 ihmisen kerrottiin kuolleen kahdessa pommi-iskussa Bamiyanin kaupungissa Afganistanin keskiosassa.

Kokouksessa niin ikään yhtenä puheenjohtajana toiminut ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.) lähetti viestin Dohassa käynnissä oleviin Afganistanin hallituksen ja Talebanin rauhanneuvotteluihin.

– Kestävä rauha vaatii kompromisseja kaikilta, hän muistutti.

Välitöntä tulitaukoa Afganistaniin toivoivat puheenvuoroissaan myös YK:n pääsihteeri Antonio Guterres ja Afganistanin presidentti Ashraf Ghani.

Ghanin mukaan hallituksen linja on ennallaan väkivaltaisuuksien lisääntymisestä huolimatta.

– Olemme vakaasti sitoutuneet neuvotteluihin Talebanin kanssa, hän sanoi.

USA:n vetäytymisaikeet huolestuttavat

Avun sitominen tiettyihin ehtoihin nousi esiin useissa puheenvuoroissa, muun muassa silloin, kun komissaari Jutta Urpilainen (sd.) kertoi EU:n olevan valmis jatkamaan Afganistanin avustamista entisellä tasolla.

– EU:n tuki pidetään ennallaan tai sitä tarkastellaan uudelleen riippuen Afganistanin hallituksen sitoutumisesta demokratiaan, oikeusvaltioperiaatteeseen, ihmisoikeuksiin ja sukupuolten väliseen tasa-arvoon, Urpilainen muistutti videoviestissään.

Koronapandemian takia Geneven kokous järjestettiin pääosin virtuaalisena.

Väkivallan ja epävarmojen rauhanneuvottelujen lisäksi avustajissa on herättänyt huolta Yhdysvaltain aikomus vetää Afganistanista pois noin puolet siellä olevista amerikkalaissotilaista vajaan kahden kuukauden kuuluttua. Presidentti Donald Trumpin hallinnon yksipuolisen ilmoituksen on määrä olla toteutettu vain muutama päivä ennen Joe Bidenin astumista virkaan.

Vetäytymisellä odotetaan olevan merkittävä vaikutus Naton johtamaan koulutusoperaatioon, jossa myös Suomi on mukana.

---

Lähteenä myös AFP.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut