Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Karhut ovat vetäytymässä talviunilleen Korkeasaaressa

Korkeasaaren eläintarhan mukaan karhut ovat olleet hyvin väsyneitä viime viikkojen ajan ja loikoilevat jo talvipesissään. / MARI LEHMONEN KORKEASAARI ZOO HANDOUT/ MARI LEHMONEN KORKEASAARI ZOO / LEHTIKUVA

STT

Korkeasaaren eläintarhan karhut ovat vetäytymässä talviunilleen, eläintarha kertoo tiedotteessaan. Tiedotteen mukaan karhut ovat olleet hyvin väsyneitä viime viikkojen ajan ja loikoilevat jo talvipesissään.

Eläintarha kertoo, että 19- ja 14-vuotiaista naaraskarhuista vanhempi on jo valmis talviunille, mutta nuorempi jaksaa vielä puuhailla jonkin verran. Ulkotarhan luukut on jo laitettu kiinni, ja karhujen odotetaan aloittavan talviunensa lähipäivinä.

Eläintarhan mukaan karhut eivät kaipaa enää syötävää ennen talviunta. Ne ovat varautuneet lepoaikaan kerryttämällä koko syksyn ajan rasvavarastojaan etenkin marjoilla, hedelmillä ja lihalla.

Talvipesänsä karhut ovat saaneet itse valmistella haluamaansa paikkaan paksulla kerroksella puukuiviketta, jota eläintenhoitajat ovat tuoneet niille kokonaisen lavallisen.

Viime talvena unta kesti vain kaksi kuukautta

Talviuneen vaipumalla karhut säästävät energiaa. Ruumiinlämpö laskee muutaman asteen normaalista 37 asteesta, ja sydämen lyönnit hidastuvat vain kymmeneen kertaan minuutissa 40 sijaan. Tiedotteen mukaan karhut voivat unen aikana muuttaa asentoaan, havahtua ympäristönsä ääniin ja herätä juomaan vettä.

Korkeasaaren karhujen odotetaan heräilevän talviuniltaan viimeistään maaliskuun alussa. Viime talvena karhut nukkuivat vain kahden kuukauden talviunet, sillä ne vetäytyivät unilleen poikkeuksellisen myöhään, vasta joulun alla. Syyksi arveltiin tavanomaista lämpimämpää talvea. Pisimmillään Korkeasaaren karhut ovat nukkuneet talviunta lähes neljä kuukautta.

Talviunen ansiosta karhut selviävät vuodenajasta, jolloin niiden on vaikea löytää riittävästi ravintoa. Eteläisemmillä elinalueillaan karhut eivät nuku talviunta, mutta esimerkiksi pohjoisessa Suomessa talvilepo voi kestää puolikin vuotta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut