Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Supon johtoon 11 hakijaa – jatkokautta hakevan Pelttarin haastajissa KRP:n Tero Kurenmaa ja sisäministeriön Petri Knape

Suojelupoliisin nykyinen johtaja Antti Pelttari tavoitteli noin vuosi sitten sisäministeriön kansliapäällikön paikkaa. Emmi Korhonen / LEHTIKUVA

Ilkka Hemmilä, Saila Kiuttu / STT

Suojelupoliisin (supo) uudeksi päälliköksi pyrkii 11 hakijaa.

Hakijoiden joukossa ovat keskusrikospoliisin (KRP) apulaispäällikkö Tero Kurenmaa, sisäministeriön kansallisen turvallisuuden yksikön johtaja Petri Knape, entinen Turkin-suurlähettiläs Päivi Kairamo ulkoministeriöstä ja eduskunnan hallintojohtaja Pertti Rauhio. Knape on virkavapaalla supon apulaispäällikön paikalta.

Supon nykyinen päällikkö Antti Pelttari hakee jatkokautta tehtävässään. Kaikilla viidellä on vähintään kandidaatin tutkinto oikeustieteestä.

Pelttari on johtanut supoa vuodesta 2011 alkaen. Hänen nykyinen viisivuotiskautensa alkoi maaliskuussa 2016, eli se päättyy helmikuun loppuun.

Uuden päällikön virkakausi on niin ikään viisivuotinen ja alkaa maaliskuussa.

Ohisalolla useita kärkinimityksiä vuodessa

Ennen supoa Pelttari toimi kokoomuslaisen sisäministerin Anne Holmlundin poliittisena valtiosihteerinä vuosina 2009–2011. Vuodenvaihteessa hän oli kolmen kärkihakijan joukossa sisäministeriön kansliapäälliköksi. Alkuvuonna täytetty virka meni Kirsi Pimiälle.

Sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) päätös esittää Pimiää tehtävään Pelttarin ohi herätti laajaa julkista keskustelua poliittisista virkanimityksistä. Pimiä on aiemmin työskennellyt muun muassa oikeusministeri Tuija Braxin (vihr.) erityisavustajana ja vihreiden eduskuntaryhmän lainsäädäntösihteerinä. Pääosan urastaan hän on toiminut valiokuntaneuvoksena eduskunnassa.

Niin ikään tänä vuonna Ohisalon esityksestä Maahanmuuttoviraston (Migri) ylijohtajaksi valittiin elokuussa hallintotieteiden maisteri Jari Kähkönen, joka syrjäytti jatkoa hakeneen Jaana Vuorion. Sen sijaan KRP:n päällikkö Robin Lardot jatkoi uudelle kaudelle.

Suojelupoliisi on sisäministeriön alainen turvallisuus- ja tiedustelupalvelu. Sen tehtävänä on ennaltaehkäistä ja torjua kaikkein vakavimpia kansallisen turvallisuuden uhkia.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut