Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hongkongin tunnetuille demokratia-aktivisteille tuomiot tänään

Joshua Wongia, Ivan Lamia ja Agnes Chow'ta odottaa lähes varmuudella vankeustuomio. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Hongkongissa itsehallintoalueen kolmelle tunnetulle demokratia-aktivistille luetaan tänään tuomio mielenosoitusten järjestämisestä ja niihin yllyttämisestä. Joshua Wongia, Ivan Lamia ja Agnes Chow'ta odottaa lähes varmuudella vankeustuomio. Kolmikko on tunnustanut oikeudenkäynnissä osallistumisensa mielenosoitusten järjestämiseen.

– Me jatkamme taistelua vapauden puolesta, ja nyt ei ole meidän aikamme nöyristellä Pekingiä ja antautua, Wong sanoi toimittajille mennessään tuomioistuimeen reilu viikko sitten.

Syyttäjät syyttävät Wongia, Lamia ja Chow'ta siitä, että nämä olivat mukana kaupungin pääpoliisilaitoksen ulkopuolella järjestetyssä mielenosoituksessa. Lisäksi he ovat syyttäjien mukaan olleet lietsomassa ja johtamassa kyseistä mielenosoitusta.

Mielenosoittajat ottivat paikallisen poliisin tähtäimiinsä, koska poliisi oli käyttänyt toistuvasti mielenosoittajia vastaan kumiluoteja ja kyynelkaasua.

Mielenosoitukset jatkuivat useita kuukausia

Demokratiaa vaativat ja Kiinan keskushallinnon valtaa vastustavat mielenosoitukset jatkuivat Hongkongissa useita kuukausia ja äityivät osin väkivaltaisiksi. Protestit hiipuivat tämän vuoden alkupuolella uupumuksen, pidätysten ja koronapandemian vuoksi.

Kiinan ote Hongkongista on entisestään kiristynyt uuden kiistellyn turvallisuuslain myötä. Hongkong kuului aiemmin Britannialle, jonka mukaan Kiinan toimet rikkovat maiden sopimusta yhden maan ja kahden järjestelmän politiikasta. Hongkong siirtyi Kiinan hallintaan vuonna 1997.

Kiina on puolestaan syyttänyt sitä arvostelleita ulkovaltoja sekaantumisesta maan sisäisiin asioihin.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut