Biden pyytää tartuntatautiasiantuntija Faucia liittymään koronaryhmäänsä – koronaan liittyviä kuolemia kirjattu maailmanlaajuisesti jo 1,5 miljoonaa

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden kertoo pyytäneensä maan johtavaa tartuntatautiasiantuntija Anthony Faucia liittymään omaan koronaryhmäänsä. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä, Maiju Ylipiessa / STT

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden kertoo pyytäneensä maan johtavaa tartuntatautiasiantuntijaa Anthony Faucia liittymään omaan koronaryhmäänsä.

Biden kertoi CNN :lle pyytäneensä Faucia jatkamaan samassa tehtävässä, joka hänellä on ollut jo useiden presidenttien kausina, ja toimimaan myös oman hallintonsa johtavana lääketieteellisenä neuvonantajana.

Fauci nousi maailmanlaajuisesti parrasvaloihin väistyvän presidentin Donald Trumpin koronaryhmässä. Trumpin kanssa useaan otteeseen poikkiteloin ollutta, pitkän uran tehnyttä Faucia on kiitelty toistuvasti koronatoimistaan.

Kiitelty immunologi johtaa maan terveysviraston alaista Yhdysvaltain kansallista allergia- ja tartuntatautivirastoa (NIAID).

Biden myös sanoi pyytävänsä virkaanastumisensa jälkeen heti ensimmäisenä päivänään, että yhdysvaltalaiset käyttäisivät kasvomaskeja seuraavien sadan päivän ajan.

Myös Biden on valmis ottamaan koronarokotteen julkisesti

Biden vakuutti keskiviikkona Twitterissä , että mahdollinen tuleva koronarokote jaetaan kaikille yhdysvaltalaisille oikeudenmukaisesti.

– Kun rokote saadaan valmiiksi ja se on saanut hyväksynnän, (tuleva varapresidentti) Kamala Harris ja minä aiomme varmistaa, että se jaetaan oikeudenmukaisesti, tehokkaasti ja ilmaiseksi kaikille amerikkalaisille, Biden kirjoitti.

Uutiskanava CNN kertoi torstaina, että Yhdysvaltain entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton ovat tarjoutuneet ottamaan koronarokotteen kameroiden edessä edistääkseen luottamusta rokotteen turvallisuuteen.

Myöhemmin saman päivän aikana Biden kertoi CNN:lle antamassaan haastattelussa olevansa niin ikään valmis ottamaan rokotteen julkisesti sen jälkeen, kun rokotteet saavat viranomaisten hyväksynnän. Erityisesti hän painotti luottavansa Faucin näkemykseen rokotteen turvallisuudesta.

– On tärkeää viestiä amerikkalaisille, että se on turvallista, 78-vuotias Biden sanoi.

Yhdysvalloissa ei ole vielä myönnetty myyntilupaa yhdellekään koronarokotteelle, mutta Pfizerin ja Biontechin sekä Modernan koronarokotteiden odotetaan saavan myyntiluvat joulukuun aikana.

Fauci pyysi anteeksi aiempia kommenttejaan

Fauci otti torstaina takapakkia aiempien Britannian rokotepäätöksiä kritisoivien lausuntojensa osalta. Britannian yleisradioyhtiö BBC :n mukaan Fauci arvioi kommenttiensa johtaneen väärinkäsitykseen ja pyytää anteeksi.

Fauci painottaa BBC:lle, että hänellä on suuri luotto siihen, mitä Britannia tekee niin tieteen kuin sääntelynkin näkökulmasta.

Aiemmin päivällä hän oli sanonut Britannian kiirehtineen Pfizerin ja Biontechin koronarokotteen lupaprosessia. Britannia hyväksyi keskiviikkona ensimmäisenä länsimaana koronarokotteen yleiseen käyttöön.

Faucin aiempien kommenttien mukaan kiirehtimisen vaarana on, että se saattaa horjuttaa ihmisten luottamusta rokotteeseen. Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkeviraston Fauci puolestaan kehui CBS Newsin haastattelussa "sääntelyn kultaiseksi standardiksi".

Sittemmin Fauci kuitenkin vakuutteli BBC:lle, ettei hän pyrkinyt vihjaamaan brittiviranomaisten olevan huolimattomia. Hän perusteli sen sijaan puheitaan Yhdysvalloissa vallalla olevilla jännitteillä. Faucin mukaan Yhdysvalloissa on esiintynyt kriittisyyttä rokotteen uskottavuutta, turvallisuutta ja tehokkuutta kohtaan. Tästä syystä hän uskoo, että Britannian kaltaiset nopeat liikkeet voisivat aiheuttaa torjuntaa jo valmiiksi kiristyneessä yhteiskunnassa.

Lisäksi hän painotti prosessin yksinkertaisesti kestävän Yhdysvalloissa pidempään kuin Britanniassa.

– Minun ei ollut tarkoitus vihjata mistään huolimattomuudesta, joskin näin asia tuli ulos, hän kertoi BBC:lle.

Kaliforniassa kiristetään jälleen koronatoimia

Tällä hetkellä Yhdysvaltain pahimpiin korona-alueisiin kuuluvan Kalifornian demokraattikuvernööri Gavin Newsom ilmoitti torstaina osavaltion kiristävän jatkossa koronarajoituksiaan entisestään.

Rajoitukset tulevat voimaan sen jälkeen, kun alueella on täyttynyt 85 prosenttia tehohoitoyksiköiden vuodepaikoista. Näin uskotaan tapahtuvan isossa osassa Kaliforniaa mahdollisesti jo seuraavien parin päivän sisällä.

Vähintään kolmen viikon mittaiset uudet rajoitukset kieltävät voimaan astuessaan ihmisiä kokoontumasta muiden kuin samassa kotitaloudessa asuvien ihmisten kanssa. Monet yritykset ja palvelut myös suljetaan väliaikaisesti.

Newsomin mukaan myös ei-tarpeellista matkustamista pyritään väliaikaisesti rajoittamaan koko osavaltiossa.

Kaliforniassa on kiristetty koronatoimia kovasti jo entuudestaan ja osavaltiossa on ollut voimassa muun muassa yöllinen ulkonaliikkumiskielto. Tuore korona-aalto on kohdellut osavaltiota poikkeuksellisen pahasti.

Kuvernöörin mukaan toimiin on ryhdyttävä nyt, tai muuten osavaltion sairaalat hukkuvat koronasairaisiin.

Sairaalahoitoa vaativien koronapotilaiden määrä on ollut kasvussa jo pitkään ympäri Yhdysvaltoja, ja ennätyksiä on rikottu edellisen kuukauden aikana yli 20 päivänä. Sairaalassa olevien koronasairaiden määrä nousi keskiviikkona yli 100 000:n.

Covid Tracking Projectin seurannan mukaan sairaalahoitoa ja tehohoitoa vaativien sekä hengityskoneessa olevien määrät nousivat jälleen torstaina, mutta muutos luvuissa oli tällä erää suhteellisen pientä.

Tehohoidossa on yli 19 400 ihmistä ja hengityskoneissa puolestaan yli 6 800.

Koronakuolemia maailmanlaajuisesti jo yli 1,5 miljoonaa

Koronavirukseen liittyviä kuolemantapauksia on kirjattu maailmanlaajuisesti jo yli 1,5 miljoonaa. Asia selviää baltimorelaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannasta . Synkkä rajapyykki ylittyi yliopiston seurannassa Suomen aikaa myöhään torstai-iltana.

Uutistoimisto AFP:n laskelmien mukaan marraskuun 24. päivästä eteenpäin on maailmanlaajuisesti kerrottu joka päivä yhteensä yli 10 000 uudesta koronakuolemasta.

Määrällisesti eniten koronakuolemia on ollut Yhdysvalloissa, jossa on kirjattu yli 275 000 koronaan liittyvää kuolemaa.

Yhdysvaltain tautikeskus CDC:n johtaja Robert Redfield varoitti yhdysvaltalaisia tammi- ja helmikuussa odottavista kovista ajoista. Redfield varoitti koronaan liittyvien kuolemien määrän voivan nousta alkuvuonna jopa 450 000:een.

Yhdysvalloissa on varmistettu myös määrällisesti eniten koronatartuntoja koko maailmassa. Maassa on varmistettu Johns Hopkinsin mukaan jo yli 14,1 miljoonaa tartuntaa.

Johns Hopkinsin seurannan mukaan pandemian aikana varmistettujen koronatartuntojen määrä ylitti maailmanlaajuisesti 65 miljoonan rajapyykin Suomen aikaa perjantaina alkuyöstä.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut