Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Matkustajalaiva Viking Sallyn vuoden 1987 veriteko etenemässä käräjille – tanskalaismiehen syytetään murhanneen saksalaisopiskelijan ja yrittäneen murhata toisen

Viking Sally -matkustajalaivalla yli 30 vuotta sitten tapahtunut veriteko on etenemässä käräjille. Syyttäjät kertovat nostaneensa syytteet viisikymppistä tanskalaismiestä vastaan. Ylen mukaan syytetty on uhrit laivan kannelta aamulla "löytänyt" partiolainen.

Vuonna 1969 syntyneen miehen epäillään murhanneen yhden saksalaisopiskelijan ja yrittäneen murhata toisen. Syyttäjän mukaan uhrit olivat puolustuskyvyttömiä ja teot olivat erityisen raakoja ja julmia.

Kyse oli Tukholmasta Turkuun 28. heinäkuuta 1987 matkalla olleesta m/s Viking Sally -aluksesta. Uhrit olivat poliisin mukaan länsisaksalaiset 20-vuotias mies ja 22-vuotias nainen. Mies kuoli ja nainen loukkaantui vakavasti.

Haastehakemuksen ollessa yhä salainen syyttäjä ei kommentoi esimerkiksi tekotapaa tai sitä, käytettiinkö siinä asetta taikka mistä uhrien puolustuskyvyttömyys johtui. Hän ei myöskään kommentoi, tunsiko epäilty uhrit tai onko teon motiivi selvinnyt.

– Asian sisältöä ei tässä vaiheessa voi kommentoida miltään osin, sanoo toinen jutun syyttäjistä Kai Selander.

Poliisi on kertonut, että sen käsityksen mukaan tekijä ei tuntenut uhreja.

Mediat: Uhrit nukkuivat laivan kannella

Mediatietojen mukaan uhrit olivat kesälomamatkalla Pohjoismaissa ja nukkuivat makuupusseissa laivan helikopterikannella. Ylen mukaan uhrit löysi 18-vuotias tanskalaismies, joka oli tulossa Suomeen kansainväliselle partioleirille. Hän antoi Ylen mukaan vuonna 1987 useita haastatteluja siitä kuinka löysi uhrit ja yritti auttaa heitä. Ylen mukaan partiolainen on nyt syytteet saanut 51-vuotias mies.

Syyttäjän mukaan vastaaja on kiistänyt syyllisyytensä. Hän ei ole vangittuna. Asiaa käsitellään Varsinais-Suomen käräjäoikeudessa näillä näkymin ensi vuoden toukokuussa.

Pääsääntöisesti syyteoikeus rikoksissa vanhenee enintään 20 vuodessa. Murha sen sijaan ei koskaan vanhene, mistä syystä Viking Sallyn tapausta voidaan vielä käsitellä käräjäoikeudessa.

Viking Sally tunnetaan myös myöhemmällä nimellään Estonia. Estonian uppoamisessa vuonna 1994 kuoli 852 ihmistä ja pelastui 137.