Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kansalliskirjasto hankki yli 1 200 sivua Jean Sibeliuksen käsikirjoituksia Saksasta

Kansalliskirjasto on hankkinut kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen käsikirjoituksia ja muistiinpanoja sisältävän kokoelman Saksasta. Aineisto on laajuudeltaan yli 1 200-sivuinen.

Hankinta paljastettiin Jean Sibeliuksen päivänä eli suomalaisen musiikin päivänä, jota tänään vietetään.

Kokoelma sisältää käsikirjoituksia yhdeksään teokseen, muun muassa Sibeliuksen keskeiseen tuotantoon kuuluviin viulukonserttoon ja kolmanteen sinfoniaan. Mukana on säveltäjän omakätisiä puhtaaksikirjoitettuja partituureja.

– Sibeliuksen käsikirjoitukset houkuttelevat tutkijoita ja muusikoita kaikkialta maailmasta Kansalliskirjastoon, ne ovat tyhjiin ammentamaton tutkimustiedon ja inspiraation lähde, luonnehtii Kansalliskirjaston professori Timo Virtanen tiedotteessa.

Käsikirjoituksista löytyy myös muiden säveltäjäsuuruuksien käsialaa. Esimerkiksi viulukonserton oikovedoksista kootusta partituurista löytyy Richard Straussin lyijykynämerkintöjä. Kansalliskirjaston mukaan Strauss käytti partituuria johtaessaan teoksen uudistetun version kantaesityksen Berliinissä vuonna 1905.

Kokoelma hankittiin saksalaisesta Lienau-kustantamosta, joka julkaisi useita Sibeliuksen keskeisiä teoksia 1900-luvun alussa. Kulttuuriperinnön hankinta tehtiin apurahojen ja lahjoitusten turvin.