Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Kansalliskirjasto hankki yli 1 200 sivua Jean Sibeliuksen käsikirjoituksia Saksasta

Tänään vietetään Jean Sibeliuksen päivää eli suomalaisen musiikin päivää. Kuvassa on kuvanveistäjä Eila Hiltusen suunnittelema Sibelius-monumentti. Markku Ulander / LEHTIKUVA

STT

Kansalliskirjasto on hankkinut kansallissäveltäjä Jean Sibeliuksen käsikirjoituksia ja muistiinpanoja sisältävän kokoelman Saksasta. Aineisto on laajuudeltaan yli 1 200-sivuinen.

Hankinta paljastettiin Jean Sibeliuksen päivänä eli suomalaisen musiikin päivänä, jota tänään vietetään.

Kokoelma sisältää käsikirjoituksia yhdeksään teokseen, muun muassa Sibeliuksen keskeiseen tuotantoon kuuluviin viulukonserttoon ja kolmanteen sinfoniaan. Mukana on säveltäjän omakätisiä puhtaaksikirjoitettuja partituureja.

– Sibeliuksen käsikirjoitukset houkuttelevat tutkijoita ja muusikoita kaikkialta maailmasta Kansalliskirjastoon, ne ovat tyhjiin ammentamaton tutkimustiedon ja inspiraation lähde, luonnehtii Kansalliskirjaston professori Timo Virtanen tiedotteessa.

Käsikirjoituksista löytyy myös muiden säveltäjäsuuruuksien käsialaa. Esimerkiksi viulukonserton oikovedoksista kootusta partituurista löytyy Richard Straussin lyijykynämerkintöjä. Kansalliskirjaston mukaan Strauss käytti partituuria johtaessaan teoksen uudistetun version kantaesityksen Berliinissä vuonna 1905.

Kokoelma hankittiin saksalaisesta Lienau-kustantamosta, joka julkaisi useita Sibeliuksen keskeisiä teoksia 1900-luvun alussa. Kulttuuriperinnön hankinta tehtiin apurahojen ja lahjoitusten turvin.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut