Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Hallitus antamassa sote-esityksensä eduskunnalle

Sote-uudistuksen tavoitteita ovat terveyserojen kaventuminen, hoitoon pääsyn helpottaminen ja yhdenvertaisuuden lisääminen. Roni Rekomaa / LEHTIKUVA

STT

Hallituksen on määrä antaa esityksensä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistamisesta eduskunnalle tänään. Asia on esillä ylimääräisessä valtioneuvoston istunnossa.

Massiivista sote-esitystä on tarkennettu lainsäädännön arviointineuvoston antaman evästyksen pohjalta. Arviointineuvoston mielestä muun muassa uudistuksen vaikutukset julkiseen talouteen ja yrityksiin sekä Uudenmaan erillisratkaisun toimivuus kaipasivat lisäpohdintaa ennen esityksen antamista.

Esitys voi muuttua vielä eduskuntakäsittelynkin aikana. Sen on määrä olla eduskunnassa lähetekeskustelussa ensi viikon maanantaina 14. joulukuuta.

Alueiden määrä ja Uudenmaan ratkaisu herättivät kysymyksiä

Sote-uudistuksen tavoitteita ovat terveyserojen kaventuminen, hoitoon pääsyn helpottaminen ja yhdenvertaisuuden lisääminen. Arviointineuvoston mielestä luonnoksen perusteella jäi epäselväksi, toteutuvatko tavoitteet Uudellamaalla, jossa asuu kolmannes Suomen väestöstä.

Keskeinen keino tavoitteeseen pääsemiseksi on, että perussairaanhoito ja erikoissairaanhoito yhdistetään samaan organisaatioon, mutta Uudellamaalla tätä keinoa ei käytetä.

Neuvostoa jäi arveluttamaan myös muun muassa se, miksi tulevia maakuntia eli niin sanottuja hyvinvointialueita pitää olla niin paljon. Esityksen mukaan sote-palveluista vastaisivat 21 uutta hyvinvointialuetta sekä Helsingin kaupunki.

Lisäksi arviointineuvoston mielestä hallituksen oli vielä selvitettävä tarkemmin muun muassa ulkoistamisrajoitusten vaikutukset sosiaali- ja terveysalan yrityksille ja valtiolle sekä kokonaisveroasteen mahdollinen nousu vuoden 2023 jälkeen, jos maakuntavero olisi käytössä.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut