Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Korkein oikeus torppasi Trumpin liittolaisten vaateet vaalituloksen mitätöinnistä Pennsylvaniassa

Bloombergin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koko korkein oikeus ottaa kantaa Trumpin pyrkimyksiin kääntää vaalien tulos mieleisekseen. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä, Anssi Rulamo / STT

Yhdysvaltain korkein oikeus on hylännyt pennsylvanialaisrepublikaanien pyrkimykset estää demokraattien Joe Bidenin vaalivoiton vahvistus osavaltiossa. Tiistaisesta päätöksestä kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja talousuutistoimisto Bloomberg .

CNN:n mukaan korkein oikeus torppasi väistyvän presidentin Donald Trumpin liittolaisten pyynnön ilman sen kummempia selityksiä, eikä yksikään tuomareista tarjonnut eriävää mielipidettä ratkaisuun. Kolme yhdeksästä tuomarista on Trumpin itsensä nimittämiä.

Uutiskanavan mukaan tuomioistuimen päätös mahtui yhdelle riville.

Bloombergin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koko korkein oikeus ottaa kantaa Trumpin pyrkimyksiin kääntää vaalien tulos mieleisekseen.

Demokraattien Bidenin katsotaan voittaneen vaalit saaden taakseen 306 valitsijaa, kun voittoon vaaditaan 270. Biden astuu virallisesti virkaan tammikuussa.

Trump ei ole kuitenkaan suostunut myöntämään tappiotaan, vaan on muun muassa lähipiirinsä kanssa levittänyt toistuvasti perättömiä väitteitä vaalivilpistä.

Trump toivoi paikallispäättäjiä ja tuomareita avukseen

CNN:n mukaan Yhdysvaltain korkeimman oikeuden päätös on Trumpille murskaava tappio, sillä tämä on useaan otteeseen mainostanut, että korkein oikeus voisi mahdollisesti kääntää vaalien tuloksen toiseksi.

CNN kertoo Trumpin vedonneen vain muutamaa tuntia ennen tuomioistuimen päätöstä osavaltion päättäjiin ja korkeimman oikeuden tuomareihin, jotta he auttaisivat häntä voittamaan vaalit.

– Katsotaan, onko heillä rohkeutta tehdä se, minkä kaikki tässä maassa tietävät olevan oikein, Trump sanoi koronarokotetta käsittelevässä tilaisuudessa.

Korkeimman oikeuden käsittelemä kanne oli aiemmin hylätty Pennsylvanian osavaltion korkeimmassa oikeudessa. Republikaanit olivat kanteellaan vaatineet, että vaa'ankieliosavaltiossa joko mitätöitäisiin postiääniä tai hylättäisiin kaikki äänet ja annettaisiin paikallishallinnon valita voittaja.

Paikallinen tuomioistuin hylkäsi vaateet yksimielisesti. Se kuvaili jälkimmäisen vaateen olevan kummallinen ehdotus, jolla tuomioistuimen haluttiin riistävän äänioikeus 6,9 miljoonalta vaaleissa äänestäneeltä pennsylvanialaiselta.

Turvasatamapäivä sinetöi tuloksia

Trumpin mahdollisuuksilta haastaa presidentinvaalien tulosta oikeusteitse meni tiistaina yksi tie tukkoon.

Tänä vuonna 8. joulukuuta oli Yhdysvaltojen vaaliprosessissa niin sanottu turvasatamapäivä. Tämä merkitsee, että jos osavaltio on vahvistanut vaalituloksensa tähän päivään mennessä, sitä ei voi enää kyseenalaistaa oikeusteitse ja kongressin on hyväksyttävä se.

Turvasatamapäivällä olisi voinut olla suurempi merkitys, jos tulosten vahvistaminen olisi joissakin vaa'ankieliosavaltioissa venynyt päivämäärän yli. Silloin kongressin olisi periaatteessa mahdollista esimerkiksi pudottaa osavaltio kokonaan pois valitsijaäänten laskemisesta.

Trumpin kampanja yritti venyttää tulosten hyväksymistä vaa'ankieliosavaltioissa oikeusjutuillaan ja paikallispoliitikkoja painostamalla, muttei onnistunut. Joe Bidenin täpärästi voittamat osavaltiot ovat vahvistaneet tuloksensa.

Vaikka Trumpin tilaisuudet haastaa tulosta käyvät vähiin, hänen lakitiiminsä ei välttämättä luovu oikeustaisteluista. Trumpin kampanja ei ole saavuttanut oikeusjutuissaan yhtäkään merkittävää voittoa, mutta presidentti on silti jatkanut valitsemallaan tiellä.

Kampanjan vaatimat uudelleenlaskennatkaan eivät ole muuttaneet tulosta. Georgia julisti maanantaina jo kolmatta kertaa Bidenin voittajaksi, kun toinenkaan uudelleenlaskenta ei kääntänyt tulosta Trumpille.

-----

Lähteenä myös uutistoimisto AFP.

Kommentoi

Mainos: Keskisuomalainen

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut