Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Baltzarin käräjät alkavat, Haaviston ministerivastuun käsittely loppuu, Trumpille jälleen takaisku vaalitaistelussa

Helsingin käräjillä alkaa pääkäsittely Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteistä

Helsingin käräjäoikeudessa alkaa tänään pääkäsittely kulttuurineuvos-kirjailija Veijo Baltzarin ihmiskauppa- ja seksuaalirikossyytteistä.

Epäiltyjen rikosten uhreina on seitsemän 1980–2000-luvuilla syntynyttä naista. Osa uhreista on ollut epäiltyjen rikosten tapahtumahetkellä alaikäisiä.

Baltzarin epäillään tutustuneen tyttöihin ja nuoriin naisiin Helsingissä ja värvänneen heidät pyörittämäänsä teatteritoimintaan. Hänen epäillään houkutelleen uhreja asumaan luonaan sekä määränneen muun muassa heidän syömisestään ja ulkonäöstään.

Puolustuksensa mukaan Baltzar kiistää kaikki syytteet.

Tutkimus: Viidesluokkalaisista lähes puolella kestävyyskunto on terveyttä ja toimintakykyä alentavalla tasolla

Viides- ja kahdeksasluokkalaisille tehtävän vuosittaisen Move!-tutkimuksen perusteella lasten ja nuorten kestävyyskunto on heikentynyt. Se on heikentynyt mittauksissa tasaisesti jo viiden vuoden ajan.

Viidesluokkalaisista tytöistä 41 prosenttia ja samanikäisistä pojista 45 prosenttia on kestävyyskunnon osalta terveyttä ja toimintakykyä alentavalla tasolla.

Kehittämispäällikkö Mikko Huhtiniemi Jyväskylän yliopistosta arvioi, että näillä lapsilla voi olla vaikeuksia selviytyä arkipäivän haasteista väsymättä, jolloin energia ei riitä vapaa-ajan pelailuun tai leikkeihin.

Viidennellä luokalla olevia lapsia on Suomessa noin 50 000.

Perustuslakivaliokunta pyrkii saamaan valmiiksi mietinnön Haaviston ministerivastuuasiassa

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasian käsittely yritetään saada päätökseen perustuslakivaliokunnassa tänään keskiviikkona. Valiokunnan puheenjohtaja Johanna Ojala-Niemelä (sd.) sanoi eilen, että käsittelylle on varattu aikaa neljästä viiteen tuntia ja mietintö on "jatkojalostusta" vaille valmis. Hänen mukaansa valiokunta yrittää kovasti saada sen valmiiksi.

Valiokunta ottaa mietinnössään kantaa siihen, toimiko Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja. Perustuslakivaliokunnan käsittely on kestänyt noin vuoden.

MTV: Vihreät yrittää taivutella hallituskumppaneita pehmeämmälle linjalle perustuslakivaliokunnan Haavisto-päätöksessä

Yksi perustuslakivaliokunnan vihreä jäsen on lähettänyt sähköpostin muiden hallituspuolueiden valiokuntaedustajille ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) ministerivastuuasian käsittelyyn liittyen, kertoo MTV:n uutiset. MTV kertoo haltuunsa saamansa sähköpostin perusteella, että vihreät yrittää saada muut hallituspuolueiden valiokuntajäsenet kannattamaan pehmeämpää ilmaisua mietinnön tekstissä.

Valiokunta ottaa mietinnössään kantaa siihen, toimiko Haavisto lainvastaisesti tehdessään al-Holin leirin suomalaisiin liittyviä ratkaisuja. Asian käsittely yritetään saada päätökseen valiokunnassa tänään.

Britannian pääministeri ja EU:n johtaja tapaavat tänään Brysselissä

Britannian pääministeri Boris Johnson matkustaa tänään Brysseliin keskustelemaan Euroopan komission puheenjohtaja Ursula von der Leyenin kanssa Britannian ja EU:n kauppasopimuksesta.

Kaksikon on määrä tavata illalla.

Lisäksi brexit-neuvottelija Michel Barnier kertoo EU:n ja Britannian kauppasopimuksen vaiheista Euroopan alueiden komitean tapaamisessa. Uutistoimisto AFP:n mukaan Barnier puhuu iltapäivällä.

EU:n ja Britannian tulevan suhteen neuvotteluissa kolme vaikeaa kysymystä ovat olleet tasavertaiset kilpailuolosuhteet, kalastus ja hallinto eli riitojen ratkaisu.

Yhdysvaltalaismediat: Korkein oikeus torppasi Trumpin liittolaisten vaateet vaalituloksen mitätöinnistä Pennsylvaniassa

Yhdysvaltain korkein oikeus on hylännyt pennsylvanialaisrepublikaanien pyrkimykset estää demokraattien Joe Bidenin vaalivoiton vahvistus osavaltiossaan. Asiasta kertovat muun muassa uutiskanava CNN ja talousuutistoimisto Bloomberg.

CNN:n mukaan korkein oikeus torppasi väistyvän presidentin Donald Trumpin liittolaisten pyynnön ilman sen kummempia selityksiä, eikä yksikään tuomareista tarjonnut eriävää mielipidettä ratkaisuun.

Bloombergin mukaan kyseessä on ensimmäinen kerta, kun koko korkein oikeus ottaa kantaa Trumpin pyrkimyksiin kääntää vaalien tulos mieleisekseen.

Demokraattien Joe Biden astuu virallisesti virkaan tammikuussa, mutta Trump ei ole suostunut myöntämään tappiotaan.

Biden nimesi puolustusministerikseen eläkkeellä olevan kenraalin

Yhdysvaltain seuraava presidentti Joe Biden on nimennyt puolustusministerikseen eläkkeellä olevan kenraalin Lloyd Austinin, 67. Jos Austinin nimitys vahvistetaan, hän on Yhdysvaltain ensimmäinen afrikkalaisamerikkalainen puolustusministeri.

Useat yhdysvaltalaismediat kertoivat jo varhain tiistaina Suomen aikaa Bidenin suunnittelevan Austinin nimitystä tehtävään.

Lausunnossaan Biden sanoi Austinin osoittaneen esimerkillistä johtajuutta ja luonteenlujuutta.

Vuonna 2016 eläkkeelle jäänyt Austin on neljän tähden kenraali ja Irakin ja Afganistanin sotien veteraani. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltalaistuomari vaatii toimittaja Khashoggin murhasta nauhoitettua äänitettä julki

New Yorkissa liittovaltion tuomari on vaatinut, että yhdysvaltalaiset tiedustelupalvelut avaavat saudiarabialaisen toimittajan Jamal Khashoggin paloittelumurhan tutkintaan liittyviä asiakirjoja osittain.

Tuomari vaatii tiedustelupalveluiden myöntävän, että niillä on hallussaan äänite, joka liittyy vuonna 2018 Saudi-Arabian konsulaatissa Istanbulissa tapahtuneeseen murhaan.

Lisäksi hän haluaa palveluilta selityksiä siitä, miksi nauhaa ja keskustiedustelupalvelu CIA:n murhasta tekemää raporttia on pimitetty.

Tuomarin päätös ei ole määräys, joka velvoittaisi tiedustelutoimijoita julkaisemaan tietojaan, mutta ihmisoikeusjärjestöjen mielestä kyseessä on siitä huolimatta merkittävä virstanpylväs. (Lähde: AFP)

PSG ja Basaksehir kohtaavat Mestarien liigassa uudestaan keskiviikkona – UEFA lupaa selvitystä tiistain pelin rasismisyytöksistä

Jalkapallon Mestarien liigassa ranskalaisjätti PSG:n ja turkkilaisen Basaksehirin on määrä kohdata toisensa uudestaan keskiviikkona.

H-lohkon ottelu seurojen välillä keskeytyi tiistai-iltana Pariisissa lähes alkuunsa, kun Basaksehirin vaihtopenkki syytti ottelun neljättä erotuomaria rasismista. Lopulta molempien joukkueiden pelaajat lähtivät pukukoppeihin.

Turkkilaisseuran edustaja kertoi ottelun uusimisesta uutistoimisto AFP:lle. Edustajan mukaan peli jatkuu siitä, mihin se tiistaina jäi.

Euroopan jalkapalloliitto UEFA puolestaan lupasi lausunnossaan, että rasismisyytökset tutkitaan perusteellisesti. (Lähde: AFP)