Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Hongkongilaisen Jimmy Lain syytteet tarkentuivat oikeudessa – syytetään vaatineen ulkomaita toimimaan Kiinaa vastaan

Hongkongissa mediamoguli ja väsymätön Kiina-kriitikko Jimmy Lai saapui lauantaina oikeuden eteen. Häntä vastaan nostettiin perjantaina syyte vehkeilystä ulkomaisten toimijoiden kanssa, mikä olisi rikkonut turvallisuuslakia. Laita voi odottaa kovimmillaan elinkautinen vankeustuomio.

Syyttäjän mukaan Lai rikkoi lakia esittämällä heinäkuusta joulukuuhun asti vaatimuksia, että joku ulkomaalainen toimija asettaisi pakotteita, saarron tai ryhtyisi "muuhun vihamieliseen toimintaan" Hongkongia ja Kiinaa vastaan.

Laita ei päästetty vapaaksi takuita vastaan. Häntä vastaan nostettiin viime viikolla myös syyte petoksesta.

Lai omistaa demokratiamielisen ja näkyvästi Kiinaa kritisoivan Apple Daily -lehden. Poliisi teki etsintöjä lehden toimituksessa elokuussa ja pidätti Lain sekä muita yhtiön johtoon kuuluvia.

Syyttäjä aikoo seuraavaksi tutkia Lain Twitter-tilin viestejä, tämän antamia haastatteluja sekä ulkomaanmatkoja, jotka liittyvät vaatimuksiin Yhdysvaltojen pakotteista Hongkongia ja Kiinaa vastaan.

Kiina runnoi viime kesänä läpi turvallisuuslain, jonka on kritisoitu rajaavan merkittävästi Hongkongin itsehallintoa. Esimerkiksi joitain oikeudenkäyntejä voidaan turvallisuuslain nojalla pitää suljettujen ovien takana tai jopa Manner-Kiinassa.

Tähän mennessä lain nojalla on pidätetty parikymmentä ihmistä ja nostettu syytteet neljää vastaan, joista Jimmy Lai on tunnetuin.