Yhdysvalloissa ja Kanadassa on maanantaina annettu maan ensimmäiset koronarokotteet.
Newyorkilainen tehohoitaja Sandra Lindsay sai Yhdysvaltojen ensimmäisen rokotteen suorassa televisiolähetyksessä maanantaiaamuna paikallista aikaa.
Lindsayn mukaan koronarokotteen ottaminen ei tuntunut sen kummemmalta kuin muidenkaan rokotteiden.
– Olo on mahtava. Olen helpottunut, hän kommentoi rokotteen saatuaan.
– Toivon, että tämä on lopun alkua ajanjaksolle, joka on ollut hyvin tuskallinen. Haluan vahvistaa julkista luottamusta siihen, että rokote on turvallinen.
Yhdysvaltojen elintarvike- ja lääkevirasto FDA antoi Pfizerin ja Biontechin koronavirusrokotteelle käyttöluvan perjantaina.
Trump iloitsi, Cuomo muistutti varotoimista
Presidentti Donald Trump iloitsi Twitterissä rokotusten alkamisesta onnittelemalla sekä Yhdysvaltoja että maailmaa.
Merkkipaalua videoyhteydellä seurannut New Yorkin kuvernööri Andrew Cuomo sanoi toivovansa, että rokote tuo Lindsaylle ja muille terveydenhuollon etulinjan työntekijöille turvallisuudentunnetta. Cuomo myös muistutti ihmisiä noudattamaan edelleen koronaohjeistuksia, sillä rokotusprosessi kestää pitkään.
Yhdysvaltalaisen Johns Hopkins -yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa on todettu tähän mennessä yli 16 miljoonaa koronavirustartuntaa ja lähes 300 000 koronaan liittyvää kuolemaa. Maassa on jälleen viime aikoina raportoitu ennätyslukuja niin tartuntojen, kuolemien kuin sairaalahoidossa olevien osalta.
Rokotukset alkoivat myös Kanadassa
Kanadassa ensimmäiset rokotteet saivat vanhusten hoivakodin työntekijä Anita Quidangen Torontossa sekä eläkeläinen Gisele Levesque Quebeqissä.
Quidangenin rokotus näytettiin televisiossa suorana. Hän kertoi olevansa innoissaan saadessaan rokotuksen niin pian.
Kanadan odotetaan saavan noin 250 000 rokoteannosta Pfizerin ja Biontechin rokotetta joulukuun loppuun mennessä.
Pääministeri Justin Trudeau on luvannut, että suurin osa kanadalaisista saisi rokotteen syyskuuhun 2021 mennessä.
Hollanti sulkeutuu viideksi viikoksi, Ranska löyhentää rajoituksia
Hollannissa ilmoitettiin maanantaina tähän mennessä tiukimmista koronarajoituksista pandemian aikana. Koulut ja ei-välttämättömät kaupat suljetaan viideksi viikoksi, kertoi pääministeri Mark Rutte.
Tiistaista alkaen auki saavat olla vain ruokakaupat ja apteekit. Koulut suljetaan keskiviikosta alkaen.
Myös museot, elokuvateatterit, kuntosalit ja eläintarhat menevät kiinni. Ihmisiä ohjeistetaan pysymään kotona ja rajoittamaan vieraiden määrä korkeintaan kahteen päivässä.
Rajoitusten tiukentuminen johtuu Hollannin nopeasti kasvaneista tartuntaluvuista.
Ranskassa massatestauksia
Le Havren satamakaupunki Pohjois-Ranskassa aikoo testata kaikki noin 270 000 asukastaan koronan varalta. Kaupungin pormestarin ja Ranskan entisen pääministerin Edouard Philippen mukaan idea saatiin Liverpoolista. Siellä massatestit paljastivat runsaasti oireettomia tartuntoja, mikä johti uusien tartuntojen määrän reippaaseen laskuun.
Ainakin neljä muuta Ranskan kaupunkia on niin ikään ilmoittanut testaavansa kaikki asukkaansa joulu- ja tammikuussa.
Ranskan erittäin tiukkoja koronarajoituksia on määrä löyhentää tiistaina. Tiistaista lähtien on jälleen sallittua poistua kotoa muuten kuin välttämättömästä syystä tai lyhyttä ulkoilua varten.
Tiukkojen rajoitusten ansiosta koronatartuntojen määrät Ranskassa ovat pudonneet merkittävästi.
Curevacin testit kolmanteen vaiheeseen
Saksalainen biotekniikkayritys Curevac ilmoitti maanantaina, että sen kehittämä koronavirusrokote on edennyt viimeisen eli kolmannen vaiheen kliinisiin testeihin. Yhtiön mukaan rokotetta testataan 35 000 vapaaehtoisella Euroopassa ja Etelä-Amerikassa.
EU on jo varannut 225 miljoonaa annosta Curevacin rokotetta, jotka se ostaa, jos rokote aikanaan hyväksytään. Lisäksi EU:lla on optio 180 miljoonaan lisäannokseen.
Toinen saksalaisyritys Biontech on jo saanut hyväksynnän amerikkalaisen Pfizerin kanssa kehittämälleen rokotteelle Yhdysvalloissa, Britanniassa ja Kanadassa.
Ruotsissa ikääntyneiden kuolleisuus jälleen koholla - marraskuussa kuoli enemmän ihmisiä viimeksi espanjantaudin aikaan
Ruotsissa on jälleen havaittavissa ikääntyneiden joukossa suurta ylikuolleisuutta, mikä nosti maan kokonaiskuolleisuuden marraskuussa keskimääräistä korkeammaksi.
Marraskuun aikana Ruotsissa kuoli kaikkiaan 8 088 ihmistä. Tämä on korkein marraskuun aikana rekisteröity luku sitten vuoden 1918, jolloin espanjantauti puhkesi ja 16 600 ihmistä kuoli marraskuun aikana.
Vuosina 2015–2019 Ruotsissa kuoli marraskuun aikana keskimäärin 7 383 ihmistä. 2000-luvun korkein luku oli tähän mennessä rekisteröity vuonna 2002, jolloin marraskuussa kuoli 7 720 ihmistä.
Marraskuun loppuun mennessä Ruotsissa oli alustavien tilastojen mukaan kuollut tänä vuonna noin 87 500 ihmistä. Määrä on yli 4 800 enemmän kuin keskimäärin vuosina 2015–2019 vastaavalla ajanjaksolla.
Kuolleisuus oli Ruotsissa tavallista suurempaa huhtikuusta kesäkuuhun. Heinäkuusta syyskuuhun kuolleisuus taas oli hieman tavallista pienempää.
---
Lähteenä myös uutistoimisto TT.