Yhdysvaltalaismediat: Osavaltioiden valitsijat ovat vahvistaneet Bidenin presidentinvaalivoiton

Uusi presidentti Joe Biden vannoo virkavalansa 20. tammikuuta. AFP / LEHTIKUVA

Arttu Mäkelä, Anssi Rulamo, Maiju Ylipiessa / STT

Yhdysvalloissa osavaltioiden valitsijat ovat vahvistaneet demokraattien Joe Bidenin presidentinvaalivoiton, kertovat muun muassa yhdysvaltalaislehdet New York Times ja Washington Post .

Valitsijaäänien vahvistaessa tuloksen Suomen aikaa tiistaina alkuyöstä maan seuraavan presidentin äänisaldo oli 302.

Kello kahden jälkeen uutiskanava CNN kertoi Havaijin valitsijoidenkin antaneen omat äänensä Bidenille, jolloin loppusaldoksi jäi jo aiemmin ennustettu 306.

Havaiji oli viimeinen ääniä antaneista osavaltioista ja toi näin päätökseen perustuslaissa määritellyn äänestysprosessin. Yksikään valitsija ei äänestänyt tänä vuonna oman osavaltionsa äänestystuloksen vastaisesti.

Tämä oli CNN:n mukaan merkittävästi erilainen tilanne kuin neljä vuotta sitten, jolloin osavaltionsa vaalitulosta vastaan äänestäneitä oli ennätysmäärä.

Uutistoimisto AFP:n mukaan Bidenin voittoon siivittivät maan suurimman osavaltion Kalifornian valitsijat. Uutistoimiston mukaan osavaltion valitsijat intoutuivat raikuviin aplodeihin, kun äänestystä johtanut viranomainen ilmoitti Kalifornian 55 valitsijaäänen menneen Bidenille.

Voittoon vaadittiin yhteensä 270 valitsijaa. Yhdysvaltain väistyvän presidentin Donald Trumpin äänisaalis puolestaan jäi 232:een.

Trump on kieltäytynyt tunnustamasta vaalitappiotaan ja esittänyt perusteettomia väitteitä vaalivilpistä. Hän myös yritti painostaa muutamien osavaltioiden republikaanipoliitikkoja valitsemaan vaalituloksesta riippumatta hänelle suotuiset valitsijat. Tämä ei kuitenkaan onnistunut.

Biden: Trump kieltäytyi kunnioittamasta kansan tahtoa

Valitsijaäänestyksen tuloksen varmistumisen jälkeen Biden arvioi puheessaan Trumpin kieltäytyneen kunnioittamasta kansan tahtoa.

Kärkevimmässä vaalien jälkeen tarjoamassaan kritiikissä Biden kertoi Trumpin uhmanneen kansan tahdon lisäksi myös perustuslakia yrittäessään kiistää vaalien tuloksen.

– Se on niin äärimmäinen kanta, ettemme ole nähneet sellaista ennen. Näkemys, joka ei kunnioita kansan tahtoa, oikeusvaltioperiaatetta eikä perustuslakiamme, Biden sanoi äänestystuloksen selviämisen jälkeen.

Uutiskanava CBS Newsin tviitin mukaan Biden kertoi valitsijaäänestyksen tuloksen julistamisen olleen varapresidenttinä hänen tehtävänsä vuoden 2016 presidentinvaalien yhteydessä. Tuolloin Trump voitti vaalit.

CBS kertoo, että Bidenin mielestä kansan tahdon kunnioittaminen on demokratian ytimessä. Siitäkin huolimatta, että tulosta olisi vaikea hyväksyä.

– Nämä vaalit ovat selkein osoitus amerikkalaisten todellisesta tahdosta, Biden kertoi uutiskanava NBC Newsin tviitin mukaan.

NBC:n mukaan Biden kuvaili vaalien olleen yksi uskomattomimpia esimerkkejä kansalaisvelvollisuuden täyttämisestä, mitä Yhdysvalloissa on nähty.

– Sitä tulisi juhlistaa – ei hyökätä sitä vastaan, Biden totesi.

"Mikään ei sammuta demokratian liekkiä"

Biden kuvaili valitsijaäänestyksen jälkeen presidentinvaalien olleen "rehelliset, vapaat ja oikeudenmukaiset", kertoo NBC . Trumpin pyrkimykset kääntää vaalit mieleisekseen hän puolestaan julisti vallan väärinkäytöksi.

– Amerikassa poliitikot eivät ota valtaa, kansa antaa sen heille, Biden kertoi uutiskanavan mukaan.

– Demokratian liekki sytytettiin tässä kansakunnassa kauan aikaa sitten. Ja nyt me tiedämme, ettei mikään – ei edes pandemia tai vallan väärinkäyttö – voi tuota liekkiä sammuttaa, hän jatkoi.

AFP:n mukaan Biden toivoi puheessaan, ettei kukaan joutuisi enää samanlaisten uhkausten ja väärinkäytösten kohteeksi kuin, mitä vaalien yhteydessä on tänä vuonna nähty.

Varsinkin vaalipäivän jälkeen vaaliviranomaiset ja vaalityöntekijät ovat joutuneet useissa osavaltioissa uhkausten kohteiksi. Muun muassa Georgiassa osavaltion vaaliviranomaiset arvioivat Trumpin vilppiväitteiden lietsoneen uhkailua.

CNN :n mukaan Valkoisen talon sisäinen lähde kertoo, ettei Trump ole valitsijoiden äänestyksestäkään huolimatta aikeissa tunnustaa vaalitulosta julkisesti.

Uutiskanava kertoo, että joidenkin Valkoisen talon neuvonantajien mukaan Trump olisi kuitenkin yksityisesti huomioinut, ettei hän jää taloon toiseksi kaudeksi.

Viimeinen sinetti vielä tammikuussa

Valitsijoiden äänestys sulkee ainakin osittain tien Trumpin mahdollisuuksilta yrittää vaikuttaa vaalitulokseen.

Lopullinen sinetti Bidenin valinnalle presidentiksi saadaan, kun valitsijoiden äänet lasketaan kongressissa 6. tammikuuta. Kongressi voi vielä siinä vaiheessa periaatteessa esittää vastalauseita vaalituloksesta, ja Trump onkin yrittänyt painostaa republikaaneja torjumaan tiettyjen osavaltioiden valitsijaäänet.

Uusi presidentti Biden ja uusi varapresidentti Kamala Harris vannovat virkavalansa 20. tammikuuta.

Valitsijoiden äänestykseen kasaantui tänä vuonna poikkeuksellisen paljon paineita Trumpin vaalivilppiväitteiden ja äänestystuloksen kumoamiseen pyrkineiden oikeustoimien vuoksi.

Valitsijoita on yhteensä 538, ja he antavat äänensä osavaltioiden pääkaupungeissa. Mainea ja Nebraskaa lukuun ottamatta osavaltioiden voittajat saavat taakseen osavaltion kaikki valitsijat.

Yksittäiset valitsijat voivat teoriassa äänestää eri tavoin kuin heidän kuuluisi, mutta nämä ovat yleensä yksittäistapauksia, joilla ei ole vaikutusta vaalitulokseen.

Vuonna 2016 kymmenen valitsijaa äänesti tai yritti äänestää eri tavoin kuin heidän osavaltionsa vaalitulos olisi edellyttänyt.

Yli 30 osavaltiossa on voimassa laki, joka velvoittaa valitsijat äänestämään osavaltion vaalituloksen mukaan.

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut