Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronarajoitukset ja -suositukset jatkuvat monin paikoin aiemmin ilmoitettua pidempään – Vaasassa on todettu koronatartuntoja useissa hoito- ja kokoontumispaikoissa

Koronarajoituksia tai -suosituksia on päätetty monin paikoin jatkaa aiemmin ilmoitettua pidempään. Uudenmaan kokoontumisrajoitukset sekä Pirkanmaan suositukset ovat nyt voimassa 10. tammikuuta asti. Pohjois-Pohjanmaan suositukset ovat puolestaan voimassa 18. tammikuuta asti.

Samansuuntaisia päätöksiä on myös odotettavissa lisää.

Uusimaa on edelleen leviämisvaiheessa

Uudenmaan kokoontumisrajoituksista päätti tänään tiistaina Etelä-Suomen aluehallintovirasto (avi). Kaikki yli 10 ihmisen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset sisä- ja ulkotiloissa on kielletty nyt 10. tammikuuta asti.

Rajoituksia päätettiin jatkaa, koska Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alue on alueellisen koronakoordinaatioryhmän tuoreen arvion mukaan edelleen epidemian leviämisvaiheessa.

– Enintään 10 hengen kokoontumisia voi järjestää, mutta tällöinkin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä, avi painottaa tiedotteessaan.

Virasto tekee tällä viikolla päätökset myös Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueita koskevien kokoontumisrajoitusten jatkosta.

– Nykyiset päätökset ovat voimassa 20. joulukuuta asti, ja uusilla päätöksillä tullaan todennäköisesti jatkamaan alueiden nykyisiä kokoontumisrajoituksia tammikuun alkupuolelle asti, tiedotteessa kerrotaan.

Pirkanmaan suositusten jatkamisesta on puolestaan päättänyt alueellinen pandemiaryhmä. Pirkanmaa on edelleen koronaepidemian kiihtymisvaiheessa. Taudin ilmaantuvuus on alueella nyt 70 tapausta 100 000 asukasta kohden, mikä on hieman vähemmän kuin viime viikolla.

– Tartuntoja on todettu yhä enemmän iäkkäiden ikäryhmissä, ja tilanne näkyy myös sairaalahoidon tarpeena, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin tiedotteessa kerrotaan.

Sairaalahoidon tilanne on kuitenkin tällä hetkellä hyvin hallinnassa.

Pohjois-Pohjanmaalla varovainen käänne parempaan

Vaikka Pohjois-Pohjanmaan alueellinen koordinaatioryhmä päätti tänään, että suosituksia jatketaan tammikuun puoliväliin asti, on koronatartuntojen määrissä alueella havaittu varovainen käänne parempaan. Alueen sairaanhoitopiiri kertoo tiedotteessaan, että tartuntojen määrä on ollut kuluneen viikon aikana hienoisessa laskussa. Tartuntoja todetaan kuitenkin edelleen, ja tartuntaketjuja havaitaan yhä enemmän eri puolilla maakuntaa. Tartunnat eivät enää keskity vain Oulun kaupungin alueelle.

– Vaikka suositukset ja rajoitukset jatkuvat, haluamme välittää myönteisen viestin alueen asukkaille siitä, että tehdyt toimet ovat selvästi vaikuttaneet. Vielä tarvitaan jaksamista, että tilanne säilyy hyvänä eikä joulun tai vuodenvaihteen juhlinnoista lähde uusia tartuntaketjuja, Pohjois-Pohjanmaan alueellisen koordinaatioryhmän puheenjohtaja Juha Korpelainen sanoo tiedotteessa.

Tiedotteessa myös muistutetaan, että uudenvuoden juhlallisuuksia suunniteltaessa tulisi huomioida, että aluehallintoviraston päätös yli 10 ihmisen yleisötilaisuuksien kieltämisestä koskee myös ilotulitustapahtumien järjestämistä.

– Nykyisellään rajoitus on voimassa 18. joulukuuta saakka, mutta aluehallintovirasto valmistelee rajoituksen jatkamista 18. tammikuuta saakka, tiedotteessa lisätään.

Pohjois-Pohjanmaa on koronavirusepidemian leviämisvaiheessa.

Vaasassa todettu tartuntoja hoito- ja kokoontumispaikoissa

Pohjanmaalla Vaasassa koronatilanne on heikentynyt nopeasti, kaupunki tiedottaa. Tartuntoja on todettu Vaasan A-Killassa, Jansson-kodissa, Kustaalan nuorisokodissa ja Yrkesakademin kampuksella sekä joukkoaltistumisia kaupunginsairaalan osastoilla 5 ja 9, Variskan koululla ja Vamian Sampo-kampuksella.

Kaupunki kertoo, että yläkoulu on siirretty etäopetukseen, tartunnan saaneet on eristetty hoitopaikkoihinsa tai kotiin, altistuneet on asetettu karanteeniin ja samoissa tiloissa oleskelleita on ohjattu karanteeniin.

Kaupunki vahvistaa terveysasemilla koronajäljitystä ja on nimennyt kolme uutta tartuntatautilääkäriä. Vierailuja kaupunginsairaalan osastoille 5 ja 9 rajoitetaan, ja potilassiirrot on keskeytetty. Myös sosiaalitoimen päivä-, virike- ja työtoiminta keskeytetään.

Sotkamossa Terrafamen teollisuusalueella koronatartunta

Sotkamossa Terrafamen teollisuusalueen ulkopaikkakuntalaisella työntekijällä on todettu koronavirustartunta, jolle on mahdollisesti altistunut useita kymmeniä henkilöitä, Kainuun sote kertoo.

Tiedotteen mukaan työntekijän koronatartunta on todettu tiistaina. Arvion mukaan tartunnan saanut on ollut tartuttava 8. joulukuuta alkaen.

Koska tapaukseen liittyy laaja tartuntaketjujen riski, Kainuun sote ja Terrafame käynnistävät altistuneiden kartoittamisen ja testaamisen. Testaukset kohdistetaan ensivaiheessa 8.–11. sekä 14. joulukuuta alueella toimineiden yritysten työntekijöihin. Nämä yritykset ovat Porin Teollisuusputki , Heavy Installation , Oulun Hitsauspalvelut ja Parpala .

Kainuun sote pyytää myös muita tartunnalle mahdollisesti altistuneita hakeutumaan koronatestiin, mikäli oireita ilmenee. Erityisesti Terrafamen teollisuusalueen pääruokalassa aiemmin mainittuina päivinä kello 8–9, 12–12.30 ja 14.30–14.45 aikaan käyneitä sekä mainittujen yritysten työntekijöiden kanssa tekemisissä olleita kehotetaan koronatestiin matalalla kynnyksellä.

Altistuneita myös ohjeistetaan pidättäytymään kymmenen vuorokauden ajan riskiryhmään kuuluvien tapaamisesta.

Valona Vanhuspalveluissa yksi uusi tartunta

Etelä-Savossa Pieksämäellä sijaitsevassa Valona Vanhuspalvelujen asumispalveluyksikössä on todettu yksi uusi koronavirustartunta työntekijällä, kertoo Kirkkopalvelut-konserni. Koronavirustartunnan on saanut nyt yhteensä 19 asukasta ja 26 työntekijää.

Kirkkopalvelut kertoi maanantaina, että asumisyksikössä oli edeltävänä yönä tapahtunut ensimmäinen koronavirukseen liittyvä kuolemantapaus.

Pieksämäen kaupunki on testannut Valona Vanhuspalvelujen asumispalveluyksikön asukkaat ja henkilökunnan kuusi kertaa, viimeksi maanantaina.

Tampereella Rauhanniemen sairaalassa on todettu koko epidemian aikana yhteensä 65 tartuntaa, kertoi Yle tiistaina. Tartunnoista 46 on todettu potilailla ja 19 henkilökunnalla. Kaksi Rauhaniemen sairaalassa koronatartunnan saanutta potilasta on kuollut.

Tiistaina sairaalassa oli hoidossa yhteensä 39 koronapotilasta kahdella eri osastolla, Yle kertoi. Osastoilla ei hoideta muita potilaita.

Viisi uutta koronakuolemaa

Suomessa on raportoitu viisi uutta koronaviruksen aiheuttamaan tautiin liittyvää kuolemaa, kertoi Terveyden ja hyvinvoinnin laitos tänään. Yhteensä kuolemantapauksia on raportoitu nyt 466.

Sairaalahoidossa koronaviruksen aiheuttaman taudin vuoksi on tällä hetkellä 284 ihmistä. Heistä tehohoidossa on 35 ihmistä. Tehohoidossa olevien koronapotilaiden määrä on lisääntynyt eilisestä seitsemällä.

Uusia tartuntoja on raportoitu tänään 349. Yhteensä tartuntoja on tähän mennessä raportoitu Suomessa 31 459.