Presidentti Sauli Niinistö ei myöntänyt tänä vuonna yhtäkään armahdusta rikoksesta tuomituille. Presidentin esittelyssä torstaina Niinistö hylkäsi kaikki kuusi armahdusanomusta.
Tänä vuonna presidentin esittelyissä ratkaistiin yhteensä 47 armahdusanomusta.
Niinistö ei myöntänyt armahduksia myöskään viime vuonna.
Viimeksi Niinistö on armahtanut rikoksesta tuomitun vuonna 2018. Presidentti myönsi vuonna 2018 kaksi armahdusta, kun vuoden aikana ratkaistiin kaikkiaan 64 armahdusanomusta.
Niinistö kertoi vuonna 2017 STT:lle, että hän ajattelee presidentin armahdusoikeuden olevan jäänne. Niinistö olisi itse valmis luopumaan presidentin tekemistä armahduksista. Hänen mukaansa saman arvioinnin voisi hyvin tehdä tuomioistuinlaitoksen sisällä.
Elinkautisvankien osalta armahduksista käytäntönä on jo vuodesta 2006 lähtien ollut, että Helsingin hovioikeus voi hakemuksesta vapauttaa tuomitun ehdonalaiseen.
– Presidentinkin kohdalla armahduksissa on aina korkeimman oikeuden (KKO) lausunto. Tämä on ikään kuin tuplakierros, kun korkein oikeus jo miettii asiaa, Niinistö sanoi.
Niinistön linja ei ole kuitenkaan noudattanut armahduksissa täysin korkeimman oikeuden näkemyksiä: hän on jättänyt armahtamatta kautensa aikana useita ihmisiä, joiden armahtamista KKO puolsi.
Armahdukset vähentyneet vuosien saatossa
Viime vuosi oli ensimmäinen kerta vuosikymmeniin, kun presidentti ei myöntänyt vuoden aikana yhtäkään armahdusta.
Armahdusten määrät ovat laskeneet huomattavasti 1990-luvun alun jälkeen. Presidentti Mauno Koivisto myönsi vuosittain useita kymmeniä armahduksia, Martti Ahtisaari ja Tarja Halonen suunnilleen pari-kolmekymmentä vuodessa. Niinistö on myöntänyt enimmillään viisi armahdusta vuodessa.
Toisaalta myös presidentille tehtyjen armahdusanomusten määrät ovat laskeneet tuntuvasti takavuosien lukemista.
Oikeusministeriön mukaan tilastotietojen osalta on syytä huomioida, että rikosoikeudellinen seuraamusjärjestelmä on vuosikymmenten saatossa muuttunut. Esimerkiksi elinkautisvangit ovat vuodesta 2006 alkaen voineet hakea ehdonalaiseen pääsyä Helsingin hovioikeudelta. Armahdus ei siis enää ole heille ainoa mahdollisuus päästä vapauteen.