Ruotsissa kiristetään koronarajoituksia, ravintolan pöytäseurueen koko pienenee neljään henkeen

Uusista koronarajoituksista kerrottiin perjantaina maan hallituksen tiedotustilaisuudessa. Rajoitukset ovat voimassa 24. tammikuuta asti. AFP / LEHTIKUVA

STT–TT-AFP

Ruotsissa koronarajoitukset kiristyvät jouluaatosta alkaen.

Ravintolassa pöytäseurueessa saa uusien rajoitusten jälkeen olla entisen kahdeksan henkilön sijaan vain neljä henkilöä. Lisäksi alkoholin myynti kielletään iltakahdeksan jälkeen.

Kaikkia kynnelle kykeneviä kehotetaan myös tekemään töitä etänä 24. tammikuuta asti.

Lisäksi kansalaisia kehotetaan käyttämään maskeja joukkoliikenteessä.

Uusista koronarajoituksista kerrottiin perjantaina maan hallituksen tiedotustilaisuudessa. Rajoitukset ovat voimassa 24. tammikuuta asti.

Perjantaina Ruotsissa raportoitiin yli 9 600 uudesta koronatartunnasta ja sadasta uudesta koronaan liittyvästä kuolemantapauksesta.

Ruotsissa on tähän mennessä raportoitu yli 367 100 varmistetusta koronavirustartunnasta ja liki 8 000:sta koronaan liittyvästä kuolemantapauksesta.

Miljoonaa asukasta kohti koronatartuntoja on Ruotsissa ollut reilut 36 200 ja koronakuolemia 789. Suomessa vastaavat luvut ovat vajaa 5 880 ja 88.

Covax varmistaa rokotteiden oikeudenmukaisen saatavuuden

Maailman terveysjärjestö WHO sanoi perjantaina, että koronarokotteiden toimittaminen köyhille maille alkaa ensi vuoden alkupuolella. Rokotteiden jakamisesta huolehtii kansainvälinen rokoteyhteistyömekanismi Covax, jonka työhön osallistuu 190 maata.

Mekanismin tavoitteena on varmistaa, että rokotteiden saatavuus on maailmanlaajuisesti oikeudenmukaista.

WHO:n mukaan se on kumppaneineen turvannut lähes kahden miljardin koronarokote-ehdokkaan saatavuuden.

Rokotetoimituksiin sisältyy WHO:n mukaan kuitenkin epävarmuuksia, jotka liittyvät rokotteiden lupaprosesseihin ja maiden valmiuksiin ottaa vastaan rokotetoimituksia.

Satoihin miljooniin rokoteannoksiin ovat tähän mennessä sitoutuneet AstraZeneca , Johnson & Johnson , Novovax ja Sanofi/GSK, jotka eivät vielä ole saaneet lupaa rokotteiden käytölle.

Julkisella rokotuksella haluttiin kasvattaa kansalaisten luottamusta rokotteisiin.

Yhdysvaltojen varapresidentti Mike Pence ja hänen puolisonsa Karen Pence saivat perjantaina koronarokotuksen tv-kameroiden edessä. Julkisella rokotuksella haluttiin kasvattaa kansalaisten luottamusta rokotteisiin.

Pence vakuutti jälkeenpäin, ettei piikki tuntunut juuri miltään.

Presidentti Donald Trumpin rokottamisen aikataulusta ei ole vielä vahvistusta. Trump ei myöskään ollut paikalla rokotustilaisuudessa. Sen sijaan paikalla olivat maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci ja Yhdysvaltain tautikeskuksen (CDC) johtaja Robert Redfield.

Entiset presidentit Barack Obama, George W. Bush ja Bill Clinton ovat ilmoittaneet ottavansa rokotuksen julkisesti. Tuleva presidentti Joe Biden saanee sen ensi viikolla.

Myös entinen presidentti Jimmy Carter aikoo ottaa koronarokotteen heti kun se tulee tarjolle, kertoo uutiskanava CNN . 96-vuotias ex-presidentti ja hänen puolisonsa Rosalynn Carter sanovat Carter Center -säätiön lausunnossa antavansa täyden tukensa rokotuskampanjalle ja kehottavansa kaikkia ottamaan rokotteen niin pian kuin mahdollista.

Yhdysvalloissa odotetaan FDA:n hyväksyntää Modernan rokotteelle

Yhdysvalloissa odotetaan maan elintarvike- ja lääkeviraston FDA:n päätöstä lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen hyväksymisestä hätätilakäyttöön.

Presidentti Trump aiheutti sekaannusta ilmoitettuaan Twitterissä, että Modernan koronarokote olisi jo saanut hyväksynnän Yhdysvalloissa ja että sen jakelu alkaisi heti.

Trumpin tviitti oli kuitenkin ennenaikainen, koska FDA ei ollut vielä perjantai-iltana Suomen aikaa ilmoittanut päätöksestään.

Rokotteen käyttöluvan hyväksymispäätöstä kuitenkin odotetaan, koska se on saanut puollon FDA:n asiantuntijapaneelilta.

FDA on jo antanut hyväksynnän myös Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle.

Euroopan lääkevirasto EMA antaa tieteellisen arvionsa Modernan rokotteesta 6. tammikuuta eli aiemmin kerrottua nopeammin. Pfizerin ja Biontechin rokotteen osalta virastolta odotetaan tieteellistä arviota ensi viikolla.

Slovakian pääministerillä koronatartunta

Slovakian pääministeri Igor Matovic on saanut koronavirustartunnan. Hän kertoi asiasta perjantaina.

Viikko sitten hän osallistui EU:n huippukokoukseen Brysselissä. Samaisessa kokouksessa myös Ranskan presidentin Emmanuel Macronin uskotaan saaneen koronatartunnan.

Pandemian alusta alkaen Slovakiassa on rekisteröity yli 146 000 varmistettua koronatartuntaa. Miljoonaa asukasta kohti tartuntoja on ollut reilut 26 700, kertoo tietosivusto Worldometer. Koronaan liittyviä kuolemantapauksia maassa on tähän mennessä ollut yli 1 400 eli reilut 260 miljoonaa asukasta kohti.

-----

Lähteenä myös Aftonbladet

Kommentoi

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tilaa uutiskirje

Tilaa KSML.fi:n uutiskirje. Saat joka iltapäivä viisi juttua, jotka ainakin kannattaa lukea. Tilaus on maksuton.

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut