Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Tutkijat Lancet-lehdessä: Koronanhallinnassa epäonnistunut Eurooppa tarvitsee yhteisen strategian, Yhdysvaltain lääkevirasto hyväksyi odotetusti Modernan koronarokotteen

Lue koosteesta tärkeimmät uutiset aamuksi.

Nikotiinikorvauslääkkeet tulevat roimasti halvemmaksi kuin savukkeiden poltto

Jatkuvasti yleistyvät nikotiinikorvauslääkkeet tulevat käyttäjilleen aina halvemmiksi kuin savukkeiden poltto, kertoo Kansaeläkelaitoksen erikoistutkija Terhi Kurko. Halvimmaksi tulevat depotlaastarivalmisteet.

Laastarin käytön hinnaksi tulee alimmillaan 2,67 euroa päivässä. Savukeaski maksaa noin kahdeksan euroa. Jos vieroitushoito onnistuu, tupakkakulut putoavat luonnollisesti nollaan.

Tupakasta vieroittamiseen tarkoitettuja nikotiinikorvauslääkkeitä ovat laastareiden ohella nikotiinipurukumit, suihkeet ja tabletit. Myös niiden päiväkulutus tulee tuntuvasti halvemmaksi kuin savukkeiden poltto.

Tutkijat Lancet-lehdessä: Koronanhallinnassa epäonnistunut Eurooppa tarvitsee yhteisen strategian

Joukko suomalaisia ja eurooppalaisia tutkijoita vaatii, että Euroopassa valtiot ryhtyisivät tiukemmin yhteisiin toimiin koronavirustartuntojen ehkäisemiseksi. Tutkijoiden vetoomus on julkaistu arvostetussa lääketieteen Lancet-julkaisussa.

Tutkijoiden mukaan Euroopan pandemianhallinta on syksyllä epäonnistunut. Tämä johtuu siitä, ettei Euroopassa ole yhtenäistä strategiaa viruksen taltuttamiseksi.

Koronanhallintastrategian lisäksi tutkijat esittävät, että taudin ilmaantuvuusluku painetaan 14:ään kaikkialla Euroopassa. Esimerkiksi Suomessa ilmaantuvuusluku oli perjantaina yli 100.

Italia koronasulkuun jouluksi ja uudeksivuodeksi

Italia ottaa käyttöön uusia koronarajoituksia jouluksi ja uudeksivuodeksi, pääministeri Giuseppe Conte kertoi myöhään perjantaina paikallista aikaa.

Brittilehti Guardian kirjoittaa, että koko maa tulee olemaan jouluaatosta alkaen niin sanottua punaista aluetta ja koronasulussa. Rajoitukset ovat voimassa 6. tammikuuta asti, mutta niitä höllennetään muun muassa välipäivinä.

Useimmat kaupat, baarit ja ravintolat tulevat olemaan kiinni ja matkustaminen eri alueiden välillä kielletään. Guardianin mukaan ihmisten tulee myös pysyä kodeissaan. (Lähde: AFP)

Koronaa tehokkaasti torjuneessa Sydneyssä paljastui uusi tartuntapesäke

Australiassa maan väliluvultaan suurimmassa kaupungissa Sydneyssä on paljastunut uusi koronavirustartuntojen pesäke. Ensimmäiset uudet tartunnat löytyivät kaupungin pohjoisosista keskiviikkona. Lauantaina tartuntoja oli kirjattu yhteensä lähes 40, kertoo muun muassa Australian yleisradioyhtiö ABC.

Koronavirusta varsin tehokkaasti torjuneessa miljoonakaupungissa uudet tartunnat johtivat ripeisiin rajoitustoimiin. Pohjoisten kaupunginosien asukkaat on määrätty pysymään pääosin kodeissaan lauantaista keskiviikkoiltaan.

Tartuntojen tultua julki osa maan muista osavaltioista kiirehti asettamaan rajoituksia Sydneystä tuleville matkailijoille.

Yhdysvaltain lääkevirasto hyväksyi odotetusti Modernan koronarokotteen

Yhdysvalloissa lääkevirasto FDA on odotetusti hyväksynyt lääkeyhtiö Modernan koronarokotteen hätätilakäyttöön. Virasto kertoi asiasta Twitterissä perjantai-iltana paikallista aikaa.

FDA:n asiantuntijapaneeli oli puoltanut rokotteen hyväksyntää.

Aiemmin FDA on antanut hyväksynnän myös Pfizerin ja Biontechin koronarokotteelle.

Presidentti Donald Trump ehti aiemmin perjantaina aiheuttaa sekaannusta Modernan rokotteen ympärillä, kun hän ilmoitti Twitterissä ennenaikaisesti sen hyväksymisestä. (Lähde: AFP)

Yhdysvaltain korkein oikeus linjasi konservatiiviäänin: Trumpin hallinto voi jättää paperittomat pois väestönlaskennasta

Yhdysvalloissa korkein oikeus on linjannut, että presidentti Donald Trumpin hallinto saa jättää paperittomat siirtolaiset huomiotta väestönlaskennassa. Asiasta kertovat useat yhdysvaltalaismediat.

Korkeimman oikeuden perjantainen lausunto syntyi äänin 6–3. Hallinnon linjaa puolustivat konservatiivisemmat tuomarit. Heidän mukaansa noin parinkymmenen osavaltion sekä usean kansalaisjärjestön nostama kanne oli ennenaikainen. On kuitenkin mahdollista, että asia palaa vielä oikeuden käsittelyyn.

Perustuslain edellyttämä väestönlaskenta tehdään kymmenen vuoden välein. Väestönlaskenta ratkaisee esimerkiksi edustajainhuoneen paikkojen jakautumisen eri osavaltioiden kesken.

Leijonat kohtaa Moskovassa EM-jäällä Ruotsin

Suomi kohtaa jääkiekon EM-kiertueen toisessa turnauksessa Moskovassa tänään Ruotsin. Päiväottelu alkaa jo kello 10 Suomen aikaa.

KHL-liigan sekä Ruotsin ja Sveitsin pääsarjojen pelaajista koottu Suomen joukkue voitti toissa päivänä turnauksen avausottelussa Tshekin 4–3. Ruotsi hävisi turnausavauksessaan Venäjälle voittomaalikisassa 3–4.

Suomi voitti EM-kiertueen avausturnauksessa marraskuussa Helsingissä Ruotsin 3–2.