Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Al-Holin leirillä asuneet kaksi naista ja kuusi lasta on kotiutettu Suomeen – Yle ja HS: Suomen viranomaiset hakivat heidät leiriltä

Syyrian al-Holin leirillä asuneet kaksi aikuista naista ja heidän kuusi lastaan on kotiutettu tänään Suomeen, kertoo ulkoministeriö. Ministeriön mukaan he ovat nyt kotimaan viranomaisten toimien piirissä.

Ministeriö järjesti kotiutuksen yhdessä Saksan viranomaisten kanssa. Saksa on samassa yhteydessä kotiuttanut saksalaisia lapsia ja heidän äitejään. Yhteensä al-Holin ja Rojin leireiltä Koillis-Syyriasta kotiutettiin 18 lasta ja viisi aikuista naista lauantaina, ulkoministeriö kertoo Twitterissä .

Kotiuttamisesta kertoivat aiemmin Yle ja Helsingin Sanomat . Niiden mukaan suomalaisviranomaiset ovat olleet alueella hakemassa naisia ja lapsia Suomeen. HS:n tietojen mukaan naisia ja lapsia kuljettanut lentokone saapui Helsinki-Vantaan lentokentälle tänä aamuna.

Kyseessä on ensimmäinen kerta, kun Suomen valtio hakee al-Holin leirillä asuneita aikuisia naisia takaisin Suomeen. Aiemmin ulkoministeriö oli hakenut leiriltä kaksi orvoksi jäänyttä lasta. Kotiuttaminen tehtiin vuosi sitten joulukuussa.

Ulkoministeriön mukaan tässä tapauksessa vain lasten kotiuttaminen ei ole ollut mahdollista. Ulkoministeriö järjestää asiasta tiedotustilaisuuden tänään kello 14.

Hallitus teki suomalaislasten kotiuttamisesta periaatepäätöksen viime vuoden joulukuussa.

Sisäministeriö koordinoi kotimaassa tapahtuvia turvallisuustoimia poliisin ja suojelupoliisin sekä muiden viranomaisten kanssa, ministeriö tviittaa .

Ulkoministeri Pekka Haaviston (vihr.) sekä sisäministeri Maria Ohisalon (vihr.) esikunnista viestitetään STT:lle, että ministereillä ei ole lisättävää viranomaistiedottamiseen.

UM: Leireillä yhä viitisentoista suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä

HS:n mukaan nyt Suomeen tulleet naiset ovat muuttaneet vuosina 2013–2014 Syyrian konfliktialueelle ja asuneet Isisin kalifaatissa sen kukistumisen aikaan. Kotiutettujen lasten iät vaihtelevat teini-ikäisestä taaperoikäiseen.

Aiemmin al-Holista Suomeen palanneet naiset ja lapset ovat paenneet leiriltä omin avuin Turkkiin, josta Suomen viranomaiset ovat auttaneet heitä pääsemään perille Suomeen.

Toukokuussa Suomeen saapui kolme leirillä ollutta naista ja yhdeksän lasta, jotka olivat paenneet leiriltä. Elokuussa Suomeen saapui myös leiriltä itse paennut äiti ainakin kahden lapsen kanssa.

Ulkoministeriö ei ole kertonut palaajista yksityiskohtia suojatakseen heidän henkilöllisyyksiään ja yksityisyyttään. Palanneita vastassa ovat olleet poliisi ja sosiaaliviranomaiset, ja palaajiin liittyviä mahdollisia turvallisuusuhkia hoitavat yhteistyössä keskusrikospoliisi, suojelupoliisi (supo) ja paikallispoliisi.

Supon mukaan jokaisen al-Holin leiriltä palaavan mahdollisesti aiheuttama uhka arvioidaan yksilöllisesti. Supo kommentoi asiaa Twitterissä .

Supo tviittaa, että viranomaiset ovat varautuneet asiaan yhteistyössä. Tavoitteena on, että jokainen palaaja saatetaan viranomaistoiminnan piiriin, supo lisää.

Leirillä kymmeniä tuhansia ihmisiä

Al-Holin leiri on Koillis-Syyriassa sijaitseva suuri telttaleiri, jonne leiriä ylläpitävät kurdit ovat koonneet Isis-äärijärjestöön kuuluneita naisia ja heidän lapsiaan sen jälkeen, kun Isisin perustama valtio Syyrian ja Irakin alueilla romahti vuoden 2018 lopulla. Myös muita vastaavia leirejä on perustettu, ja olot leireillä ovat hyvin vaikeat.

YK arvioi lokakuussa, että al-Holin leirissä asuu 64 000 ihmistä, joista 34 000 on alle 12-vuotiaita lapsia.

Ulkoministeriön mukaan Koillis-Syyrian leireillä on edelleen viitisentoista suomalaislasta ja puolenkymmentä äitiä. Leirin suomalaislapsista on jo aiemmin tehty lastensuojeluilmoituksia. Alun perin al-Holissa oli noin 30 suomalaislasta ja 11 aikuista.

Leirin asukkaista yli 6 000 on ulkomaalaisia lapsia ja noin 3 000 ulkomaalaisia äitejä, joista EU-kansalaisia on noin 600 lasta ja 300 naista. Lapsista noin puolet on alle viisivuotiaita, ministeriö kertoo.

Al-Holin leiri on yhä vaarallinen varsinkin lapsille. Elokuussa Pelastakaa Lapset -järjestö kertoi, että al-Holissa alle viisivuotiaiden lasten kuolleisuus oli kolminkertaistunut vuoden alkuun verrattuna muun muassa siksi, että koronatilanne on heikentänyt alueen terveyspalveluita.

Turvallisuusuhka huolettaa

Leiriläisten kotiuttamisesta on käyty tiukkaa keskustelua, sillä varsinkin palaavien aikuisten pelätään olevan syvästi radikalisoituneita ja altistavan Suomea radikaali-islamistisille terrori-iskuille.

Supo viittaa muun muassa al-Holilta palanneisiin ihmisiin lokakuun lopussa julkaisemassaan kansallisen turvallisuuden katsauksessa. Sen mukaan Suomeen on siirtynyt konfliktialueilta ihmisiä, jotka ovat osallistuneet aseellisten ryhmien toimintaan tai tukeneet niitä muuten.

– Matkustaminen ja pitkäaikainen oleskelu Syyrian ja Irakin konfliktialueella ovat voimistaneet erityisesti radikaali-islamistisia verkostoja ja niiden kykyä ja valmiutta väkivaltaan, supo arvioi huhtikuussa.

Terrorismin uhka Suomessa on supon lokakuisen arvion mukaan kuitenkin yhä samalla, kohonneella tasolla kuin vuodesta 2017. Supo käyttää arviossaan neliportaista asteikkoa matalasta kohonneen ja korkean kautta erittäin korkeaan. Radikaali-islamistisen terrorismin uhan lisäksi arviossa ovat mukana äärioikeiston mahdolliset iskut.

Yhteistyötä kurdiviranomaisten kanssa

Ylen ja Helsingin Sanomien tietojen mukaan ulkoministeriön edustajat hakivat perheet lauantaina Qamishlin kaupungista Syyriasta läheltä Irakin rajaa. Kaupungista on matkaa al-Holiin satakunta kilometriä.

Perheet oli ensin siirretty al-Holin leiristä Rojin leiriin, josta kurdiviranomaiset toimittivat heidät edelleen Qamishliin ja suomalaisviranomaisille.

Yle kertoo myös, että tilauslennolla tapahtunutta kotiutusta oli suunniteltu pitkään, mutta se oli lykkääntynyt koronan takia.

Ulkoministeriön viestintäasiantuntija Petri Shemeikka kertoo HS:lle, että kone teki matkalla hätälaskun, joka liittyi saksalaisen terveydentilaan. Kyseessä on ollut Saksan ja Suomen yhteinen tilauslento.

Osa ei halua palata

Sunnuntaina Suomeen saapuneista naisista toinen on julkisuudessa esiintynyt Sanna, Yle ja HS kertoo. Sannan mukana Suomeen tuli neljä lasta, joista nuorin on alle kouluikäinen. Hänen teini-ikäinen tyttärensä on myös esiintynyt haastatteluissa.

Sanna antoi CNN:lle keväällä 2019 haastattelun, jossa hän kertoi haluavansa leiriltä Suomeen. Sannaan ei ole ainakaan julkisuudessa yhdistetty alueelle menoa lukuun ottamatta mitään konkreettisia Isisiä tukevia kannanottoja tai tekoja, HS kertoo.

Toinen palanneista naisista sen sijaan on HS:n mukaan kirjoittanut Twitteriin Isisin ideologiaa tukevia kommentteja. Nainen kirjoitti tekstejä tililtä, jonka nimi on suomeksi "Äiti Terroristi". Naisen julkaisuissa muun muassa ylistetään Isisin veritekoja. Kirjoitukset on tehty viitisen vuotta sitten, HS kertoo.

Ylen mukaan nainen on somalitaustainen, ja hänen molemmat lapsensa ovat alle kouluikäisiä.

Osa leireille jääneistä naisista on HS:n tietojen mukaan niin radikalisoituneita, että he eivät halua palata takaisin Suomeen. Heidän joukossaan on ainakin kaksi naista, jotka ovat osallistuneet Isisin propagandan levittämiseen.

Suomesta on matkustanut Syyrian ja Irakin sota-alueelle yhteensä noin 80 henkilöä, joista puolet oli Suomen kansalaisia, HS kertoo. Kuolleiden määrästä ei ole varmuutta. Näistä ihmisistä arviolta kaksikymmentä on kuollut ja yli kolmekymmentä palannut, mukaan lukien muutama Isisin alueelta.