Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Traficom: Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi – kielto voimaan kello 12

Matkustajalentoliikenne Britanniasta Suomeen keskeytetään kahdeksi viikoksi maanantaista alkaen, kertoo Liikenne- ja viestintävirasto Traficom. Kielto tulee voimaan maanantaina kello 12.

Traficomin ylijohtajan mukaan lentojen keskeytyspäätös kattaa vain Britanniasta Suomeen saapuvan matkustajaliikenteen.

– Terveysviranomaisten lausunnossa arvioitiin, että nimenomaan tämä Britanniasta Suomeen saapuva liikenne on nyt tämä terveysturvallisuutta vaarantava osuus. Eli se koskee ainoastaan sitä, ylijohtaja Jarkko Saarimäki Traficomista kertoi STT:lle maanantaina alkuyöstä.

Traficom kertoi myöhään sunnuntaina tiedotteessaan , että kaikki Suomen ja Britannian välinen matkustajalentoliikenne keskeytettäisiin kahdeksi viikoksi. Kyse on siis kuitenkin vain Britanniasta saapuvista lennoista.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL antoi sunnuntai-iltana Traficomille lausunnon, jossa se katsoi lentoliikenteen katkaisemisen Britanniasta Suomeen olevan välttämätöntä.

Syynä on Britanniassa havaittu uusi koronaviruksen muunnos, jota pidetään aiempaa tarttuvampana. THL suositti lentoliikenteen katkaisemista kahdeksi viikoksi.

Matkustajalentoliikenteen tilapäinen keskeyttäminen on keinona tällä hetkellä oikeasuhtainen koronaviruksen leviämisen rajoittamiseksi, Traficom toteaa tiedotteessa.

Keskeytys ei Saarimäen mukaan koske muiden maiden kautta Suomeen saapuvia transit-lentoja, vaan ainoastaan suoria yhteyksiä Britanniasta Suomeen.

Tavaraliikenne mahdollistetaan

Saarimäen mukaan maanantaista puolesta päivästä lähtien kaikki Britanniasta Suomeen saapuva matkustajaliikenne on keskeytetty, mutta kaikki tavaraliikenne ja muun muassa rokotekuljetukset mahdollistetaan.

Saarimäellä ei ole suoraa tietoa siitä, onko Britanniasta Suomeen tiedossa rokotekuljetuksia tulevien viikkojen aikana.

– Sieltä on nyt pari matkustajalentoa tullut päivässä Suomeen. Niiden matkustajalentojen yhteydessä toki jonkin verran tavaraakin kulkee.

Päätös tarkoittaa käytännössä myös sitä, että mikäli Britannian päässä on takaisin kotiin haluavia Suomen kansalaisia, he eivät pääse nyt palaamaan suoraan lentoteitse.

– Tämä päätös estäisi sen. Suora yhteys Britanniasta on nyt rajoitettu, eli se ei ole nyt enää valitettavasti ihmisten käytössä, Saarimäki kertoo.

– Tuossa sunnuntaina yhdentoista jälkeen laskeutui yksi kone, jonka pitäisi olla nyt viimeinen kone, mikä sieltä Britanniasta Suomeen tältä erää tulee.

Finnairin Lontoon-lennon oli määrä laskeutua maanantaina

Lentoasemayhtiö Finavian sivujen mukaan Helsinki-Vantaalle olisi ollut maanantaina saapumassa Britanniasta yksi lento.

Finnairin Lontoon Heathrow'lta Suomeen saapuvaksi merkityn lennon AY 1332 suunnitellun laskeutumisajan on ilmoitettu olevan kello 15.15 eli vasta Traficomin päätöksen asettaman takarajan jälkeen. Kyseisen lennon tietoja ei ollut ainakaan vielä alkuyöstä päivitetty Finavian sivuilla.

STT yritti tavoitella alkuyöstä sekä Finnairia että Finaviaa, saamatta kuitenkaan kumpaakaan yhtiötä kiinni.

Tilannetta seurataan Traficomin Saarimäen mukaan nyt kaksi viikkoa. Jos THL muuttaa arviotaan tilanteesta, voidaan tähän hänen mukaansa reagoida.

– Jos esimerkiksi syystä tai toisesta tämä uhka ei olekaan niin vakava, että näin merkittävä toimenpide on perusteltu, niin voidaan tietysti sitten arvioida uudelleen tätä meidän päätöstä.

Britanniaan matkustaminen mahdollista, mutta paluu ei

Ylijohtajan mukaan Suomesta on viime aikoina lähtenyt päivittäin Britanniaan pari lentoa. Näiden liikennöintiin tuore päätös ei vaikuta.

– Britannian suuntaan lentoliikenne voi jatkua ihan normaalisti. Lentoyhtiöt arvioivat sitten taloudellisin perustein sen kannattavuutta, hän tarkentaa.

– Totta kai paluumahdollisuuden poistuminen vaikuttaa ihmisten halukkuuteen lähteä sinne.

Saarimäen mukaan iso osa Britanniaan suuntaavasta liikenteestä on voinut olla transit-liikennettä esimerkiksi Yhdysvaltoihin. Britanniassa on saatettu siis järjestää välilasku näiden reittien osalta. Hän arvioi tämän tyyppisen liikenteen reitittyvän päätöksen myötä uudelleen.

Matkustusilmoituksen on tehnyt lähes 2 000 ihmistä

Suomen suurlähetystö Britanniassa on kertonut aiemmin Twitterissä seuraavansa saarivaltion koronatilannetta. Maanantaina alkuyöstä suurlähetystö kertoi tviitissä Traficomin tuoreesta päätöksestä.

Suurlähetystö kehottaa edelleen Britanniassa oleskelevia suomalaisia tekemään matkustusilmoituksen. Suositus koskee suurlähetystön mukaan myös pysyvästi Britanniassa asuvia suomalaisia.

Suurlähetystö kertoo välittävänsä tilannetietoa tekstiviestein.

Ulkoministeriön viestinnän mukaan matkustusilmoituksen Britanniaan oli tehnyt maanantaina alkuyöstä yhteensä 1 930 ihmistä. Tässä noin puoli kolmen aikoihin STT:lle kerrotussa luvussa ovat mukana sekä matkailijat että maassa pysyvämmin asuvat.

Matkailijoiden osuus kaikista matkustusilmoituksen tehneistä oli alkuyöstä 176.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Petra Sarias painottaa, että matkustusilmoitusten osoittamat ihmismäärät ovat suuntaa antavia. Moni ei tee matkustusilmoitusta lainkaan. Lisäksi matkailijoiden luvussa voi olla mukana myös niitä, jotka ovat maassa pidempiaikaisesti.

Matkustusilmoitusten määrä on noussut viikonlopun aikana. Perjantaina Britanniaan matkustusilmoituksen tehneitä oli ulkoministeriön tiedossa 1 681. Heistä matkailijoita oli 140.

Tapausmäärät kasvaneet Britanniassa rajoituksista huolimatta

THL kiinnitti sunnuntaisessa lausunnossaan huomionsa siihen, että koronaviruksen aiheuttamien covid-19 -tapausten määrä on viime viikkojen aikana lisääntynyt voimakkaasti Britanniassa siitä huolimatta, että maassa on toteutettu rajoitustoimia. Uusi virusmuunnos selittää noin puolet kasvusta.

Monet muutkin maat ovat rajoittaneet Britanniasta tulevaa liikennettä.

Maailman terveysjärjestö WHO kehotti sunnuntaina Euroopan maita vahvistamaan toimia koronaviruksen uutta muunnosta vastaan, järjestön Euroopan-toimistosta kerrottiin uutistoimisto AFP:lle.

Aiempaa tartuttavampi koronaviruksen uusi muunnos leviää etenkin Britanniassa, minkä lisäksi Tanskassa on raportoitu yhdeksän tapausta ja Hollannissa yksi.