Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomessa 13 uutta koronakuolemaa ja 367 uutta tartuntaa – THL: Tilanne yhä vakava

Suomessa on todettu 13 uutta koronavirukseen liittyvää kuolemaa, kertoo Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL). Kaikkiaan Suomessa on kuollut koronaviruksen aiheuttamaan tautiin 524 ihmistä.

THL:n mukaan sairaalahoidossa on tällä hetkellä yhteensä 258 ihmistä, joista tehohoidossa on 26. Tehohoidossa olevien potilaiden määrä on vähentynyt eilisestä kahdella. Samoin sairaalahoidossa olevien määrä on vähentynyt eilisestä yhteensä 13 ihmisellä.

Suomen sairaanhoitopiireistä taudin ilmaantuvuus on noussut viidellä alueella ja pysynyt samana tai laskenut 16 alueella. Ilmaantuvuus kertoo tautitapausten määrän kahden viikon ajalta per 100 000 asukasta.

THL kertoi aiemmin, että Suomessa on raportoitu 367 uutta koronavirustartuntaa. Kahdessa viikossa on raportoitu 5 352 tartuntaa. Tämä on 728 tartuntaa vähemmän kuin edellisen kahden viikon aikana.

Viimeisen seitsemän päivän aikana tartuntoja on raportoitu 924 vähemmän kuin aiemmalla seitsemän päivän jaksolla.

Yhteensä koronavirustartuntoja on Suomessa todettu 34 084. Kaikkiaan taudista parantuneita arvioidaan olevan noin 26 000, mikä on noin 75 prosenttia kaikista todetuista tartuntatapauksista.

THL: Rajoitustoimia syytä jatkaa

THL kertoo tilannekatsauksessaan, että vaikka tartuntojen määrän kasvu on Suomessa hidastunut, uusia tartuntoja todetaan edelleen runsaasti eri puolilla Suomea.

THL arvioi, että tartuntojen ilmaantuvuus ja sairaalahoidon tarve ovat edelleen niin korkeita, että rajoitustoimia on syytä jatkaa. THL kertoo myös, että suosituksilla ja rajoituksilla on ollut vaikutusta tartuntojen määrään.

Koronatartuntojen ilmaantuvuusluku kahden viime viikon ajalta koko maassa on noin 93 tartuntaa sataatuhatta asukasta kohden. Luku on kuitenkin laskenut verrattuna edeltävään 14 päivään.

Ilmaantuvuusluvuissa on yhä suuria alueellisia eroja. Taudin ilmaantuvuus on nyt suurinta Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin alueella, jossa luku on lähes 183 tapausta 100 000 asukasta kohden viimeisimmän kahden viikon aikana.

Toiseksi suurin ilmaantuvuusluku on Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin (Hus) alueella, jossa luku on noin 164.

Hus: Testaus toimii myös jouluna

Hus muistuttaa, että koronavirusnäytteenottopisteet palvelevat Uudellamaalla kattavasti myös jouluna ja vuodenvaihteessa. Hus ohjeistaa hakeutumaan testiin matalalla kynnyksellä, jos tartuntaan viittaavia oireita ilmenee.

Testiin on syytä mennä, jos ilmenee kuumetta, yskää, kurkkukipua, nuhaa, hengenahdistusta, haju- tai makuaistin menetystä. Myös ripuli sekä vatsakipu ilman muuta selkeää syytä ovat riittäviä oireita testaukseen.

Hus kertoo myös, että Uudellamaalla oleskelevat ulkopaikkakuntalaiset voivat hakeutua testiin puhelinpalveluiden kautta. Samoin myös muualla Suomessa matkustavat Uudenmaan asukkaat voivat hakeutua testiin soittamalla oleskelupaikkakuntansa neuvontapuhelimeen.

Hautausmailla voi olla ruuhkaa aattona

Helsingin poliisi on julkaissut Twitter-tilillään vetoomuksen liittyen hautausmaalla käymiseen jouluna.

– Poliisi ennakoi ruuhkaa jouluaattona erityisesti Malmin ja Hietaniemen hautausmaille, koska perinteinen joululiikenne jäänee normaalia vähäisemmäksi. Jouluaaton ruuhkahuipun tasoittamiseksi poliisi pyytää harkitsemaan haudalla käyntiä aatonaattona tai joulupäivänä.

Helsingin tuomiokirkkoseurakunta kertoo tiedotteessaan, että kynttilöitä voi käydä sytyttämässä muun muassa Tuomiokirkon sekä Mikael Agricolan kirkon portaille, jotta liialliselta tungokselta hautausmailla vältyttäisiin.

– Huolehdithan siitä, että sytytät oman kynttiläsi vain portaille ja riittävän kauas muista kynttilöistä, seurakunta muistuttaa.