Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yön uutiskooste | Turku julistaa tänään joulurauhan koronan vuoksi ilman yleisöä, Trump jatkoi kiisteltyjä armahduksiaan

Turku julistaa tänään perinteisesti joulurauhan kello 12. Poikkeuksena perinteeseen on se, että yleisö ei pääse seuraamaan julistusta paikan päälle Vanhalle Suurtorille.

Vanha Suurtori on rajattu aidoin, eikä paikalla ole kovaäänisiä.

Julistusta voi kuitenkin seurata tuttuun tapaan radiosta, televisiosta tai netistä.

Joulurauhan julistaa Brinkkalan talon parvekkeelta Turun protokollapäällikkö Mika Akkanen. Hän lukee perinteisen julistuksen nyt kahdeksatta kertaa.

Arkkipiispa kehottaa muistamaan läheisiä poikkeusjouluna

Arkkipiispa Tapio Luoma kehottaa muistamaan rakkaita läheisiä ja ystäviä myös tänä jouluna, vaikka heitä ei olisi mahdollista kohdata fyysisesti.

Luoma huomauttaa STT:n haastattelussa, ettei etäisyyden tarvitse estää sen muistamista, että olemme edelleen luovuttamattoman tärkeitä toisillemme. Hän muistuttaa, että koronapandemia on terveyshaasteen ohella sosiaalinen kriisi. Luoma uskoo ja toivoo, että se korostaa ihmissuhteiden tärkeyttä.

Arkkipiispa ei myöskään epäile, etteikö joulu saapuisi poikkeusoloista huolimatta. Hän muistuttaa valon olevan pimeyttä voimakkaampi.

Jouluaaton sää on epävakaista, joulupäivänä pakastaa

Suomen yllä jyllää matalapaine, joka tuo epävakaista keliä jouluaattoon. Ilmatieteen laitoksen mukaan maan itä- ja pohjoisosissa tulee laajalti vesi- tai lumisateita.

Lännessä ja etelässä voi tulla paikoittain lumi- tai räntäkuuroja, mutta lauha sää sulattaa lumen maasta.

Lämpötilat ovat nollassa tai muutaman asteen pakkasen puolella koko maassa.

Joulupäivänä sää viilenee ja pakkanen kiristyy erityisesti Lapissa. Etelä- ja Keski-Suomessa sataa lunta. Tapaninpäivänä on suurimmaksi osaksi poutaista pakkassäätä koko maassa.

Omakotitalo paloi pahoin Joroisissa – henkilövahingoista ei vielä tietoa

Joroisissa Etelä-Savossa paloi jouluaattoaamuna omakotitalo. Etelä-Savon pelastuslaitoksen mukaan noin 80-neliöinen puurakenteinen talo on palanut pahoin.

Pelastuslaitoksen mukaan henkilövahingoista ei toistaiseksi ole tietoa. Sammutuksen alkuvaiheessa savusukeltajat tekivät tiedustelua, etsintää ja sammutusta savun täyttämistä sisätiloista, pelastuslaitos kertoo tiedotteessa.

Hälytys palosta tuli noin puoli kolmen aikaan yöllä. Ilmoitus tuli sivulliselta. Pelastuslaitoksen saavuttua paikalle tulessa olivat yksikerroksisen talon kattorakenteet ja osa talon alaosasta.

Yöllä neljän aikoihin pelastuslaitos kertoi sammutusraivauksen ja rakenteiden purkamisen jatkuvan vielä useita tunteja.

Tuli tuhosi asunnon luhtitalossa Jyväskylässä

Jyväskylässä yksi luhtitalon asunto on tuhoutunut tulipalossa varhain jouluaattona, kertoo Keski-Suomen pelastuslaitos. Palo sai alkunsa talon ensimmäisen kerroksen parvekkeelta. Poliisi tutkii palon syttymissyytä, pelastuslaitoksen päivystävä päällikkö kertoo STT:lle.

Päivystävän päällikön mukaan paloasunnossa oli sisällä yksi ihminen, joka altistui savukaasuille. Kukaan ei kuitenkaan loukkaantunut palossa.

Talossa on yhteensä kahdeksan asuntoa. Palanut asunto tuhoutui asuinkelvottomaksi. Lisäksi suoraan yläpuolella olevaan asuntoon kulkeutui sen verran savukaasuja, että sen asukkaat siirrettiin hätämajoitukseen ainakin yhdeksi yöksi, päällikkö kertoo.

EU:n ja Britannian kauppasovun hierominen jatkumassa läpi yön

EU:n ja Britannian yritykset löytää sovintoa kauppakysymyksissä jatkuvat todennäköisesti läpi yön. Asiasta kertoi Euroopan komission päätiedottaja Eric Mamer Twitterissä jouluaattoaamuna kahden jälkeen Suomen aikaa.

Toivo Britannian ja EU:n kauppasovusta virisi keskiviikkona, kun useat kansainväliset mediat kertoivat neuvotteluiden edenneen loppumetreille. Neuvotteluiden vaikeimpia kysymyksiä ovat medialähteiden mukaan viimeiseen asti olleet kalastus ja kilpailusäännöt.

Britannian ero Euroopan unionista tuli voimaan alkuvuodesta, mutta kauppasuhde on jatkunut ennallaan siirtymäajan turvin. Siirtymäaika loppuu vuodenvaihteessa, jolloin Britannia jättää EU:n sisämarkkinat ja tulliliiton.

Trump jatkoi kiisteltyjä armahduksiaan: Nyt listalla muun muassa entinen neuvonantaja Roger Stone sekä vävyn isä

Yhdysvalloissa väistyvä presidentti Donald Trump on ilmoittanut uusista armahduksista. Aatonaaton armahduslistalla oli useita Trumpin läheisiä liittolaisia, esimerkiksi presidentin entinen neuvonantaja Roger Stone ja entinen kampanjapäällikkö Paul Manafort, kertoo muun muassa uutiskanava CNN.

Lisäksi armahduksen sai myös presidentin vävyn isä Charles Kushner.

Trumpin armahduslistalla oli keskiviikkona paikallista aikaa 26 nimeä. Lisäksi kolmen ihmisen tuomio kumottiin osin tai kokonaan.

Presidentin armahdusvalinnat herättivät närkästystä jo aiemmin, kun hän armahti muun muassa neljä turvallisuusyhtiö Blackwaterin entistä työntekijää. Nämä tuomittiin vuonna 2015 vankilaan irakilaissiviilien surmaamisesta ampumalla.

Yhdysvalloissa jo yli miljoona ihmistä on saanut koronavirusrokotetta

Yhdysvalloissa jo yli miljoona ihmistä on saanut ensimmäisen annoksen koronavirusrokotetta, maan tautikeskus CDC ilmoitti keskiviikkona. CDC:n johtajan mukaan rokotteen jakelu alkoi kymmenen päivää sitten.

Yhdysvalloissa on noin 328 miljoonaa asukasta. Maassa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa.

Yhdysvalloissa on jakelussa kaksi hyväksyttyä koronavirusrokotetta. Ensin hyväksynnän sai Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote joulukuun puolivälin tienoilla. Modernan rokote hyväksyttiin viime perjantaina paikallista aikaa.

Maan tavoitteena on rokottaa sata miljoonaa ihmistä maaliskuun loppuun mennessä. (Lähde: AFP)

Marcus Forssin edustama Brentford kohtaa Englannin liigacupin välierissä Tottenhamin

Maajoukkuehyökkääjä Marcus Forssin edustama Brentford kohtaa lontoolaisseura Tottenhamin jalkapallon Englannin liigacupin välierissä. Brentford pelaa Englannin toiseksi korkeimmalla sarjatasolla eli mestaruussarjassa. Tottenham on Valioliigassa kuudentena.

Toinen välieräottelupari on manchesterilaisten derby, sillä vastakkain ovat Manchester City ja Manchester United. United on 13 ottelun jälkeen Valioliigassa kolmantena ja City kahdeksantena.