Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Yhdysvalloissa jo yli miljoona ihmistä on saanut koronavirusrokotetta – maa on silti kunnianhimoista rokotusaikatauluaan jäljessä

Joulukuun 14. päivänä alkanut koronarokoteohjelma on Yhdysvaltain historian mittavin. AFP / LEHTIKUVA

STT–AFP

Yhdysvalloissa jo yli miljoona ihmistä on saanut ensimmäisen annoksen koronavirusrokotetta, maan tautikeskus CDC ilmoitti keskiviikkona. CDC:n johtajan mukaan rokotteen jakelu alkoi kymmenen päivää sitten.

Joulukuun 14. päivänä alkanut koronarokoteohjelma on maan historian mittavin. CDC:n johtaja Robert Redfield painotti, että edessä on historiallisesta rajapyykistä huolimatta haastava tie.

– Covid-19-rokotetta on tällä hetkellä tarjolla rajoitettu määrä Yhdysvalloissa, mutta tarjonta tulee kasvamaan tulevina viikkoina ja kuukausina, hän kertoi.

Viime viikolla toimitettiin noin kolme miljoonaa annosta lääkeyhtiö Pfizerin ja saksalaisen Biontechin kehittämää rokotetta. Virallisen tavoitteen mukaan tällä viikolla pitäisi toimittaa kaksi miljoonaa annosta lisää, minkä lisäksi lääkeythiö Modernan rokotetta on määrä toimittaa kuuden miljoonan annoksen edestä.

Joulukuun tavoitteeseen pääseminen ei ole todennäköistä

Yhdysvaltain koronavirusrokoteryhmän neuvonantaja Moncef Slaoui kertoi, että joulukuun ajalle määriteltyyn tavoitteeseen 20 miljoonan rokottamisesta pääseminen ei ole todennäköistä.

Slaoui kertoi myös siitä, että ilmassa alkaa olla merkkejä viivästyksistä rokotuspisteisiin toimitettujen annosten osalta.

Näistä näkemyksistä huolimatta hän suhtautuu edelleen luottavaisesti siihen, että Yhdysvalloissa kyettäisiin rokottamaan sata miljoonaa ihmistä tulevan vuoden ensimmäisen vuosineljänneksen ja toiset sata tuota seuraavan vuosineljänneksen aikana.

Vaikka tavoitteet ovat kunnianhimoisia myös nimellä Operation Warp Speed kulkeva Yhdysvaltain koronarokoteohjelma on jo onnistunut lupauksissaan tuoda rokotteet varsin lyhyellä aikataululla laboratoriosta viranomaishyväksyntään saakka.

Monet asiantuntijat suhtautuivat epäilevästi tämän pyrkimyksen onnistumiseen.

Tavoitteena rokottaa sata miljoonaa ihmistä maaliskuun loppuun mennessä

Yhdysvalloissa on jakelussa kaksi hyväksyttyä koronavirusrokotetta. Ensin hyväksynnän sai Pfizerin ja Biontechin kehittämä rokote joulukuun puolivälin tienoilla. Modernan rokote hyväksyttiin viime perjantaina paikallista aikaa.

Maan tavoitteena on rokottaa sata miljoonaa ihmistä maaliskuun loppuun mennessä.

Yhdysvalloissa on noin 328 miljoonaa asukasta. Maassa on todettu määrällisesti eniten koronavirustartuntoja ja virukseen liittyviä kuolemia maailmassa.

Baltimorelaisen Johns Hopkins yliopiston seurannan mukaan Yhdysvalloissa oli Suomen aikaa aattoaamuun mennessä varmistettu jo lähes 18,5 miljoonaa tartuntaa ja kirjattu yli 326 000 koronaan liittyvää kuolemantapausta.

Maailmanlaajuisesti tartuntoja on varmistettu yli 78,7 miljoonaa ja koronakuolemiakin kirjattu jo yli 1,7 miljoonaa.

Tilastosivusto Worldometerin mukaan Yhdysvalloissa on miljoonaa asukasta kohden varmistettu yhteensä lähes 57 000 tartuntaa ja kirjattu 1 007 koronakuolemaa.

Euroopan mantereen puolella esimerkiksi kovasti koronan kurittamassa Ranskassa vastaavat suhdeluvut ovat 38 350 ja 949.

Suomessa miljoonaa asukasta kohden on varmistettu 6 147 tartuntaa ja kirjattu 95 koronaan liittyvää kuolemaa.

Fauci: Häitä voitaneen tanssia jo loppukesästä

Mikäli koronarokotteiden antaminen sujuu kitkattomasti, voisi maassa olla jo ensi kesällä mahdollisesti laajamittainen laumasuoja, arvioi maan johtava tartuntatautiasiantuntija Anthony Fauci.

Fauci sanoi terveyteen ja terveydenhuoltoon liittyviä uutisia julkaisevan WebMD:n keskiviikkona julkaistussa haastattelussa , että ihmiset voisivat mahdollisesti järjestää hääjuhlia jo kesä- tai heinäkuussa.

Hän uskoo, että etusijalla olevat ryhmät, kuten terveyden huollon työntekijät ja ikäihmiset voisivat saada rokotuksensa maaliskuuhun tai huhtikuun alkuun mennessä. Tämän jälkeen huhtikuussa voitaisiin aloittaa pistosten antaminen muille rokotetta haluaville.

– Kesän puoliväliin tai loppuun mennessä, uskoisin meillä olevan, jos teemme sen (rokottamisen) oikein, 70–85 prosenttia väestöstä voisi olla rokotettuna, Fauci arvioi ja sanoo tämän käytännössä tarkoittavan sitä, että koko maan päällä olisi eräänlainen kattosuoja.

Tiistaina Trumpin hallinto ilmoitti ostaneensa sata miljoonaa lisäannosta Pfizerin ja Biontechin rokotetta. Rokotetoimitusten on määrä tapahtua heinäkuuhun mennessä.

Kaupan myötä Yhdysvaltain tarjolla olevien rokotteiden määrät ovat kasvamassa 400 miljoonaan annokseen. Pfizerin ja Biontechin rokote kattaa puolet edellä mainitusta luvusta ja Modernan rokote taas toisen puolen.

Tämä tarkoittaa sitä, että maassa voitaisiin tähän mennessä hamstrattujen annosten avulla antaa rokotteet 200 miljoonalle ihmiselle, sillä kumpaakin rokotetta tarvitaan kaksi annosta.

Pfizerin ja Biontechin kanssa tehdyssä sopimuksessa on myös optio 400 lisäannoksen ostamisesta.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut