Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Rakettikaupan odotetaan käyvän tänä vuonna reippaana – rakettimyyjät ihmettelevät pk-annettua ohjeistusta unohtaa ilotulitukset tänä vuonna kokonaan

Ilotulitteiden myynti on alkanut tänään ja jatkuu monissa paikoissa uudenvuodenaattoon asti.

Rakettimyyjät uskovat, että isojen ilotulitusten peruuntumiset lisäävät yksityisten kuluttajien rakettiostoja. Rakettitukun toimitusjohtaja Antti Aitto-oja odottaa tänä vuonna myynnin kipuavan vuoden 2017 tasolle, joka oli Rakettitukulle ennätysvuosi.

– Ilotulituksella on pitkät perinteet, monet ovat ainakin varmasti olleet katselemassa, jos eivät ole aiemmin itse olleet (ilotulitteita) käyttämässä. Nyt kun tällainen katselu ei ole mahdollista ainakaan isommissa tapahtumissa, niin ehkä helpommin hankitaan itsellekin jotain, Aitto-oja arvioi STT:lle .

Koronatilanteen takia kaupunkien järjestämiä ilotulituksia on peruttu ympäri maata. Uudenvuoden ilotulitukset on peruttu muun muassa pääkaupunkiseudulla, Turussa, Tampereella ja Joensuussa. Oulussa raketit räjäytetään virtuaalisesti uudenvuoden juhlalähetyksessä.

Pääkaupunkiseudulla annettu rakettiohjeistus ihmetyttää

Joulun alla pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmä suositteli, että jopa yksityiset ihmiset pidättäytyisivät kokonaan rakettien ampumisesta. Suomen Ilotulitus Oy:n toimitusjohtaja Niila Rajala ihmettelee, mihin linjaus perustuu. Hänen mukaansa ohjeistusta ei voi perustella ainakaan terveydenhuollon kapasiteetin varmistamisella.

– Ilotulitteet eivät ole kymmeneen vuoteen syöneet tehohoidon kapasiteettia yhtään, ja perushoidokin kapasiteetti on häiriintynyt enemmän esimerkiksi alkoholinkäytön takia, Rajala sanoo.

Myöskään Aitto-oja ei ohjeistusta ymmärrä.

– Jos perhekeskeisesti vietetään aikaa, joulu on jo vietetty yhdessä ja uusivuosikin vietetään yhdessä, en oikein näe, miten raketit heikentäisivät sitä (koronatartuntojen) tilannetta.

Uutenavuotena paukkuu pata, mutta juhlia voi myös hiljaisemmin

Ilotulitus Oy:n Rajala veikkaa uudenvuoden hittituotteeksi patoja, joiden suosio on kasvanut joka vuosi.

– Kuluttaja saa käytännössä pienen ilotulitusshow'n aikaiseksi yhtä tai kahta pataa käyttämällä.

Hän uskoo, että hyvin kaupaksi käyvät myös hiljaiset tuotteet.

– Niitä on toimijat tuoneet markkinoille vuosi vuodelta enemmän, ja kyllä niiden kysyntäkin on kasvanut.

Sekä Rakettitukusta että Suomen Ilotulitus Oy:stä muistutetaan ilotulitteiden turvallisesta käytöstä. Aitto-oja kehottaa tutustumaan tuotteiden käyttöohjeisiin hyvissä ajoin ennen kuin niitä mennään ulos ampumaan.

– Ja käytetään niitä suojalaseja. Ampujalle ne ovat pakolliset, mutta toivotaan, että myös muut matkassa olijat käyttäisivät niitä. Ja valitaan (rakettien ampumiseen) hyvä ja avara paikka, ei liian lähelle yleisöä eikä rakennuksia, niin tulee varmasti hyvä vuodenvaihde.