Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta ja saat parasta keskisuomalaista uutispalvelua.

Ilotulitteiden suosio näyttää laskevan, kertoo Tukes

Alle joka kymmenes vastaaja sanoi, että koronavirustilanne olisi vaikuttanut päätökseen ampua ilotulitteita uutenavuotena. -Koivisto Antti Aimo-Koivisto / LEHTIKUVA

STT

Ilotulitteiden suosio näyttää laskevan. Turvallisuus- ja kemikaaliviraston teettämästä kyselystä ilmenee, että ilotulitteita aikoo vuodenvaihteessa käyttää 13 prosenttia vastaajista. Esimerkiksi vuonna 2017 luku oli 25 prosenttia.

– Ilotulitteiden suosio on tutkimuksen mukaan selvästi laskussa, sanoo Tukesin ryhmäpäällikkö Kurt Kokko tiedotteessa.

– Toimialalta saatujen tietojen mukaan ilotulitteiden myyntipisteitä on aiempaa vähemmän. Myös ilotulitetenttejä, jotka ovat pakollisia myyntipisteiden vastuuhenkilöille, on suoritettu huomattavasti vähemmän kuin ennen, Kokko jatkaa.

Korona ei juuri vaikuta rakettien ampumispäätökseen

Vain alle joka kymmenes kyselyyn vastannut sanoi, että koronavirustilanne vaikuttaisi päätökseen ampua ilotulitteita uutenavuotena. Heistä, jotka sanoivat koronatilanteen vaikuttavan päätökseensä, yli puolet kertoi jättävänsä ilotulitteet väliin.

Melkein kaikki ilotulitteiden käyttäjät aikovat pitää suojalaseja, mutta noin kolmannes jättää käyttöohjeet lukematta.

Suojalasien käyttö on pakollista, ja kyselyn perusteella lasien käytön suosio olisi kasvussa. Viime vuodenvaihteessa sairaalahoitoa vaatineita silmävammoja tilastoitiin viidellä. Heistä neljä ei käyttänyt suojalaseja.

Ilotulitteiden käyttö on kiellettyä alle 18-vuotiailta. Virasto muistuttaa, että ilotulitteita saa käyttää uudenvuodenaattoiltana ja -yönä kello 18–02.

Tukes teetti tässä kuussa kyselyn suomalaisten ilotulitteiden käytöstä Taloustutkimuksella . Vastaajia oli tuhat.

Kommentoi

Mistä tänään puhutaan?

Uutiskirjeen tilaajana saat joka päivä toimituksen valitsemat kärkiuutiset - tilaa nyt!

Lomaketta suojaa reCAPTCHA, johon pätevät Googlen Tietosuoja ja Käyttöehdot.

Palvelut