Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuuluisa ranskalainen muotisuunnittelija Pierre Cardin kuoli

Maailmankuulu ranskalainen muotisuunnittelija Pierre Cardin on kuollut, kertoi tiistaina hänen perheensä. Cardin oli 98-vuotias.

Cardin syntyi Italiassa, mutta muutti perheensä mukana Ranskaan jo pikkulapsena pakoon Italian fasistista hallitusta. Hän kuoli sairaalassa Pariisin länsipuolella tiistaina.

Cardinin isä olisi toivonut pojastaan arkkitehtia, mutta hän kertoi itse halunneensa lapsesta saakka tehdä töitä muodin parissa. Hän työskenteli ensimmäisen kerran ompelijana jo 14-vuotiaana.

Cardin oli monella tapaa muodin pioneeri. Hän muun muassa ajoi vahvasti käsitystä siitä, että huippumuotia tulisi luoda myös tavallisten ihmisten puettavaksi, mikä oli hänen aikoinaan vallankumouksellista ja muodin elitististä leimaa purkavaa.

Cardin myös laajensi muotimarkkinoita muun muassa Kiinaan ja muualle länsimaiden ulkopuolelle.

Suunnittelija tunnettiin erityisesti avaruusajan futuristisista vaatteista, avantgardesta ja geometrisistä muodoista. Hänen uransa huippukausi ajoittui 1960- ja 70-luvuille.

Kiinnostus avaruuteen ja futurismiin näkyi Cardinin muussakin elämässä. Hän oli hyvin innostunut siitä, kun Yhdysvaltain avaruusjärjestö Nasa lähetti ensimmäisen ihmisen kuuhun. Cardinista tuli myös ensimmäinen siviili, joka puki Nasan avaruuspuvun päälleen.

– Puvut, joita suosin, ovat sellaisia, joita luon elämään, jota ei ole vielä olemassa, hän kuvasi vuonna 1990.

Liikemies ja taiteilija

Pierre Cardin oli edelläkävijä myös lisensoinnissa. Cardin lanseerasi nimensä jo uransa alkuvaiheessa useille eri tuotteille aina hajuvesistä aurinkolasien kautta mustekyniin. Pariisin ikonisesta Maxim’s-ravintolasta hän lanseerasi globaalin ravintolaketjun.

Cardin sai lukuisia palkintoja urallaan. Hänet nimitettiin YK:n lastenjärjestön Unescon hyväntahdon lähettilääksi vuonna 1991 ja elintarvike- ja maatalousjärjestö FAO:n lähettilääksi vuonna 2009.

– Synnyin taitelijaksi, mutta olen liikemies, hän kuvasi itse New York Timesille vuonna 1987.

---

Lähteenä myös New York Times, Vogue ja Pierre Cardinin verkkosivut.